Polyamoriasta lyhyesti

Niille, jotka eivät jo tienneet: Asun yhdessä tyttöystäväni ja hänen aviomiehensä kanssa. Heillä on lapsi, ja olin mukana synnytyksessä. Tyttöystävällä on muitakin suhteita ja minulla pari muuta seurustelunalkua. Kaikki tietävät toisistaan, eikä mustasukkaisuutta ole havaittu.

Tämä on vain yksi ihmissuhdemuodostelma monen mahdollisen joukossa, ja se on käytännön esimerkki polyamoriasta eli näin suomalaisittain monisuhteellisuudesta. Kyseessä on elämäntapa ja ymmärrys siitä, että ihmisellä voi olla samanaikaisesti useita romanttisia ja seksuaalisia suhteita, jotka kaikki ovat aitoja. Jotkut priorisoivat suhteitaan – toisille kaikki ovat samanarvoisia tai on muuten vain tarpeetonta laittaa kumppaneitaan tärkeysjärjestykseen.

Olen toiminut nyt pari kuukautta Polyamoria – monisuhteellisuus ry:n puheenjohtajana. Yhdistys järjestää polyamoriaan liittyvää toimintaa ja tiedotusta. Juuri tietämyksen lisääminen on tärkeää, koska polyamorian tunnustamattomuus tai tietämättömyys aiheuttaa ongelmia. Uskon, että aika moni parisuhde säästyisi draamalta ja hajoamiselta, jos tämä mahdollisuus useasta henkilöstä pitämiseen tiedostettaisiin. Ensimmäinen reaktio siihen, että poikaystävä esittää kiinnostuksen merkkejä toiseen naiseen, ei tulisi olla: ”Se ei enää rakasta mua!”

Polyamoria viittaa vain siihen, että ihmisellä voi olla useita suhteita, ja määritelmää on turha laajentaa. Se ei siis tarkoita, että poly olisi biseksuaali. Se ei myöskään tarkoita, että poly vie meidän kaikkien naiset tai miehet aivan kuin heillä ei olisi minkäänlaisia kriteerejä. Tämä huoli ja väärinkäsitys, johon olen törmännyt, on kuin väittäisi minun olevan kiinnostunut Johanna Tukiaisesta vain siksi, että olen hetero.

Kyse on myös edelleen parisuhteista – niitä vain voi olla X kappaletta. Joillakin X=0, toisilla X=1 ja joillakin X>1. Toisille useampi kumppani sopii ja toisille ei, ja kumpikin malli tulee suvaita. On myös toki olemassa polykolmikkoja, mutta on yksinkertaisesti epätodennäköistä, että kolme henkilöä olisivat kaikki kiinnostuneita toisistaan, ja siksi tämä on suht harvinaista. Polysta ei siis tule ajatella, että myös hänen kumppaninsa seurustelevat kaikki keskenään.

Myöskään avioliiton käsitettä ei tarvitse tässä välttämättä ottaa käsittelyyn, vaikka moni polyamorikko polygamian sallimisesta varmasti varmasti riemastuisikin.

Puin asiaa älyllisen kärjekkäästi Tuomas Enbusken ja Ruben Stillerin kanssa Enbusken talk show’ssa tänään TV5:lla klo 20. Uusinta vielä tänä iltana VoiceTV:llä klo 22.30 ja muistaakseni vielä huomisaamuna Vitosella. Vastaan mielelläni heränneisiin kysymyksiin ja kirjoitan mietteiden pohjalta aiheesta lisää.

joonasmakinen

Helsinkiläinen muusikko, opettaja, polyamorinen ihmisoikeusaktivisti ja Piraattinuorten pääsihteeri. 040 700 5190, joonasmakinen.com, <a href="mailto:joonasd6@gmail.com">joonasd6@gmail.com</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu