PÖRRIÄISET JA PÖLYTYS

PÖRRIÄISET/PÖLYTYS

Keväisin luonto alkaa pikkuhiljaa heräillä talvilevostaan. Elämä ympärillämme vilkastuu. Eläimet valmistautuvat pariutumaan ja kasvit uuteen kasvukauteen. Pian erilaiset kasvien pölyttäjätkin alkavat innokkaasti ahkeroinnin.

Luonnonmukaisessa viljelyssä pölyttäjillä on tärkeä merkitys. Osalle kasveista riittää tuulipölytys, osa vaatii hyönteispölytyksen. Hyönteispölyttäjiä ovat mm. ampiainen ja kimalainen sekä mehiläinen.

Tarhamehiläinen on ollut jo vuosituhansien ajan ihmiselle hyönteisten ainoa hyötykotieläin. Ne elävät yhdyskunnissa ja keräävät mettä ja siitepölyä kuningattaren hallitsemaan pesäänsä, kasvupaikalta toiseen, useiden kilometrien säteellä.

Ilman mehiläisten ja muitten hyönteisten uurastusta maa- ja puutarhatalouden sekä metsämarjojen sato saattaa jäädä melko vähäiseksi.
Niinpä mehiläistenkin hyvinvoinnista tulisi pitää huolta. Maailman ekosysteemin tasapainon kannalta hyönteiset ovat välttämättömiä. Hyönteiset ovat myös monille eläinlajeille, kuten hyönteissyöjälinnuille, elinehto.

LUONNONSUOJELU

Luontoa tulisi suojella kaikin tavoin. Valitettavasti luonnon monimuotoisuus on pahoin kärsinyt nykyisessä tehoviljelyä suosivassa maanviljelyksessämme.

Jokainen meistä voi omalta osaltaan suojella luontoa.
Ketojen ja kukkaniittyjen suosiminen tarjoaa elintilaa monille harvinaisille kasveille ja hyönteisille.

Pesäpönttöjen laittaminen auttaa kolopesijöitä niiden asuntohuolissa.
Mehiläiset ja ampiaiset saattavat joskus pistää ihmistä, kuten itselleni kävi lapsena, niiden puolustaessa pesäänsä.
Poimimme metsistä paljon mustikoita, hilloja ja puolukoita, joita riitti säilöttynä läpi vuoden aina myyntiinkin asti. Eräs marjareissuni päättyi hassusti.

Olin palaamassa takaisin kotiini rämmittyäni pitkään pitkin soita hillojen perässä. Lopuksi istahdin väsyneenä suomättäälle. Pahaksi onnekseni siinä sattui olemaan ampiaisen pesä ja eiväthän ne häirinnästä pitäneet.

Kauan en ehtinyt pesän päällä istua, kun altani alkoi kuulua ampiaisten surinaa.
Sain nopeasti jalat alleni, mutta muutaman piikin ehdin saada takamuksiini.
Joskus ampiaisten ja mehiläisten pesä on tuhottava asumusten läheltä, koska niiden pistos saattaa aiheuttaa pahoja allergisia oireita.

MONIA VAAROJA

Tarhamehiläisiä ja muitakin hyönteisiä uhkaavat monet vaarat. Sään vaihtelun ja erilaisten tautien sekä ympäristömyrkkyjen lisäksi niiden elinvoimaa saattaa heikentää geenimuunneltujen kasvien siitepöly. Mehiläishoitajat vaativat tiukkoja rajoja gm-kasvien viljelylle. Tutkimusten mukaan ne leviävät hallitsemattomasti ja sekoittuvat tavanomaisiin kasveihin.

AMPIAISET JA MEHILÄISET

Mehiläiskato on maailmanlaajuinen ilmiö ja Suomessakin tuttu. Esim. omenankasvattajat ovat helisemässä kun puissa ei käy pölyttäjiä tarpeeksi.
Jotakin se merkitsee, kun mehiläiset ja ampiaiset katoavat. Mitä, sen aika näyttää.
Moni pitää katoa ihmisen aikaansaamana. Ahneus ja sen myötä tulevat saasteet yms tuon aiheuttaa. Koittaa vaikeat ajat……

Albert Einstein oli kuulemma sanonut:
”Jos mehiläiset häviäisivät maapallon pinnalta, ihmiselle jäisi jäljelle neljä vuotta elinaikaa. Kun ei ole mehiläisiä, ei ole pölytystä, ei kasveja, ei eläimiä, ei ihmistä”.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu