Pässi narulla ja muita kertomuksia.

Sitaatti Kalle Isokallion bloggauksesta:
Suomalaista mediaa voi taluttaa kuin pässiä narusta. Media on vajonnut toimimaan kaiuttimena, ei analyyttisen tiedon välittäjänä. Loka Laitinen opetti minulle aikanaan, että kun sopulit ryntäävät jonnekin, katso mitä ne ovat pelästyneet. Siksi uutisoinnissa kannattaa yrittää ymmärtää se, mitä journalistit eivät ymmärrä.
Sitaatti loppuu.
——————————–
Olin yhdensortin journalisti ja olen ollut medioissa vakkarina ja freenä yli 40 vuotta ja kaikenlisäksi ympäriämpäri maailmaa.
Sieltä olen ammentanut ne fyrkat, joilla olen pitänyt perheeni pesukoneissa ja puurossa.
Nyt olen vanha paska ja eläkkeellä.
Joka kerta kun joku pöljä yleistää koko median monoliitiksi ja alkaa haukkua mäkättää sen monoliitin juurella – päässäni kuuluu poks. Jos yleistäminen syntyy Sanoma potkuistaan 1982 pahasti katkeroituneen Aarno Laitisen ”totuuksista” – menee todella pahasti metsään.
Mistä helevetistä tulee kaikkialla vellova perusteeton mediaviha?
No siitä, että median osa, jota lukee on erimieltä kuin lukija ja silloin median osa on tietysti ”väärässä”.
Koko media siis – eikä vain se – jota luki. Kaikki ne ovat samanlaisia, tiedottaa tämä Iso Kallio,  mikä lienee.

Minua kiinnosti joskus kovasti yleistää ammatteja, mutta koska olen käynyt ammattien harjoittajia läpi läjäpäin haastattelujen yhteydessä – en voi tehdä niin. Toimittajia on yhtä paljon erillaisia, kuin on toimittajia ylipäätään. Uskallan valistuneesti arvata, että olen työskennellyt useammalle median osalle ja median osan tekijälle kuin Iso Kallio itse on ikinä ja se antaa tukevaa kaikupohjaa tällä re aktiolleni Iso Kallion provokaatioon.

Tässä maassa on kaikenkaikkiaan noin 4200 median osasta. Minimaalisen pieniä ja megalomaanisen suuria. Kaikissa niissä on töissä journalisteja ja kaikki ne ovat Iso Kallion mielestä ihan samanlaisia. Mutta ne eivät ole. HelsinginSanomia luetaan vähän Turussa, jossa luetaan TurunSanomia. Tuo jakautuminen toimii kaikkialla. Aamulehteä luetaan vuorostaan vähän Helsingissä.
Kun TuSa:ssa on juttu, josta ei pidetä, on Hesarikin ihan paska ja samaan syssyyn saa mennä VasaBladet, Länsiväylä ja pannaan nippuun vielä IS ja IL.
IS ja IL ovat ne lehdet, joita kansa tarkoittaa sanalla media ja ne luetaan parturissa tai paskalla. Voisin jatkaa tästä rajattomasti – mutta ei sitä kukaan lukisi, eikä kukaan piittaisi, koska tässä maassa uskotaan vain siihen, mistä pidetään. Itselle sopivan on pakko olla totta!

Koetan välttää itse yleistämistä. Niinpä en  kirjoita, että kaikki laivanrakennustekniikan diplomi-insinöörit on sitä samaa soossia, koska eivät ole saaneet myytyä jäänmurtajia USA:n. Järjetön väite, mutta ihan yhtä järjettömästi yleistää Iso Kallio mediaa. Jokaisessa printissä, jossa olen tehnyt töitä, on kaksinkertainen tarkistus. Joissain kolminkertainen. Virheitä sattuu ihmisille – mutta 40 vuoden ajalta en muista tietoista valhetta printissä tässä maassa. ( poislukien muutama äärimedia) Jos menee pieleen, tulee oikaisu.

Mediassa jokainen duunari on näinä surkeina aikoina maalitaulu, teki siellä mitä tahansa ja missä tahansa. Olen aika varma, että kyseessä on puhdas kateus toimittajan duunista, josta ei tiedetä yhtikäs mitään. Nämä Iso Kallion sun muiden provokaattoreiden mediaulostulot  johtavat ilmiöön, josta voimme lukea Journalistiliiton selvityksissä. Vääränlaiset toimittajat halutaan hiljentää ja väärällä tavalla kirjoittavat ulos töistään.

Mitä vastaan kiljut – kun lehtesi lakkaa olemasta. Sitten saat takuuvarmasti kusetusta silmillesi MV tai Partisaani ym. tuotteista.
Media kuitenkin vetelee viimeisiä henkäyksiään, koska kuluttaja haluaa ottaa työmme ilmaiseksi ja irvailla päälle.
En oikein ymmärrä mitä saa Kalle Isokallio yrityksestään romuttaa demokratiaa ja auttaa MV tyyppistä valemediaa eteenpäin?

+3
Jore Puusa
Sitoutumaton Kerava

Eläkkeellä oleva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja.
TurunSanomat, Lehtikuva Oy, Pressfoto Oy, AP, UPI, DPA, AFP, TACC, BlackStar, Stern, Time, Newsweek, EPA, IOPP, NY Times, Reuters.
Teatteri AD, digitaalisen alueen vapaaehtoistyöntekijä (vanhukset).
Valokuvaaja LTTO, 1976, Uusmediakouluttaja Tampere UNI 2001

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu