Äärioikeiston kuvavarkaudet ja valheet

Uudessa Suomessa saa pilkallisia kommentteja osakseen, kun kysyy – mistä blogistin kuva on ostettu tai siihen on saatu käyttölupa. Se kuvaa moraalin romahdusta. Erityisesti perusuomalaisille kuvat ovat vapaata riistaa, eikä niiden käyttöoikeuksista välitetä, olen seurannut heidän facesivujaan vuosia ja sieltä löytyy kokoajan varastettuja lehtikuvia, joitain omianikin ja paljon kollegoitteni.

Vasta lasku saa heidät ottamaan kuvat pois, mutta en tiedä – onko kenellekään maksettu kuvavarkaudesta, ei ainakaan minulle. Sensijaan on puolueen huipultakin tullut viestejä joissa on todettu hymiön kera: ”haasta sitten oikeuteen” ja kirjoitettu, että kaikkihan tätä tekee ja älä laita kuvias sitten internettiin – jos et kestä, että niitä käytetään.
( useat ammattilaiset antavat kuviaan asiakkaiden katsottaviksi sivuillaan, niiltä kuvat viedään jopa muutamissa minuuteissa.)

Aiemmassa bloggauksessani on tekijänoikeusluentoni opiskelijoilleni, toki sitä ei kukaan persu lue, se on aika pitkä.
Nyt on kuitenkin niin, että jokaisen internetissä olevan kuvan omistaa joku. Silloinkin sen omistaa joku – kun kuvalla on vapaa käyttöoikeuslisenssi. Niissä on usein lisäklausuuleja >> kuten kuvaa ei saa käyttää loukkaavassa tarkoituksessa – joka taas on juuri se tarkoitus, jossa perussuomalaiset valokuvia facessaan käyttävät.

Kannattaa muistaa myös että ”ratkiriemukkaat” rasistiset gif animaatiot, jotka on otettu USA.:aisten elokuvien striimistä ja harvennettu ruutumäärää ja muutettu giffiksi, ovat elokuvan omistajayhtiön copyrightillä. Harmittavaa eikö. Luulitko että joku Tom Cruise on ilmaiskamaa.
USA:ssa niiden käytöstä on määrätty korvauksia, jotka ovat raunioittaneet varastajansa talouden. Toivon hartaasti, että niin käy joskus Suomessakin.

Valokuvat tulevat usein käyttöön seuraavaa ketjua myöten. MV tms fasistimedia tekee juttuja, joissa varastettuja kuvia, ne lähtevät Hommaforumin käyttäjätileiltä tai muun valemedian kuten Partisaanimediasta leviämään ja päätyvät ylemmän tason persukaadereilta alimmalle tasolla paisuteltuina ja kirosanoilla lisättynä. Näitä te uskotte ja luette ja välitätte.

Tuossa alla tyypillinen case, joka lähti MV valemediasta.
Juttu kosketteli pakolaisten konflikteja ja oli määritetty tapahtuneeksi 2021. Kummasti jutun kuvitukseksi kelpaa kuitenkin jopa 2005 julkaistu juttu kuvineen. Katsokaa lukijamäärää. Suuri määrä ihmisiä lukee jutun ja pitää sitä vakuuttavana. Samalla juttuun vetävä kuva ei kuulu asiaan mitenkään – vaikka niin väitetään.
Suurin osaa rasistisen äärioikeiston kuvavarkauksista tapahtuu näin ja tuottaa valeautenttisuutta juttuihin, koska ilman kuvia juttuja lukisi huomattavasti harvempi.

ABC Espanjan 2005 tehty juttu ja kuva käsittelee kahta ETA.n jäsentä,  jotka tuomittiin 75 vuoden vankeuteen Gironassa ( kaupunki Espanjassa)
Ensimmäinen snippet.

Alla ensin MV juttu ja sitten reverse kuvahaku ja nyt persusalapoliisit hommiin ja koettamaan löytämään virhe jutusta.

————————————————————————————-

 

 

+3
Jore Puusa
Sitoutumaton Kerava

Eläkkeellä oleva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja.
TurunSanomat, Lehtikuva Oy, Pressfoto Oy, AP, UPI, DPA, AFP, TACC, BlackStar, Stern, Time, Newsweek, EPA, IOPP, NY Times, Reuters.
Teatteri AD, digitaalisen alueen vapaaehtoistyöntekijä (vanhukset).
Valokuvaaja LTTO, 1976, Uusmediakouluttaja Tampere UNI 2001

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu