Disinformaatiota maa täynnä

Tämä kuva elää edelleen. Se oli tarjolla viimeksi ennen joulua kuntavaaliehdokkaan facessa ja pyrkii siis osoittamaan, että suomalaiset vanhukset saavat homeista leipää ja maahantulijat syövät hyvin. Kuvajournalismissa rinnastus on vahva ase. Kaksi toisistaan täysin riippumatonta kuvaa muodostaa combona vahvan  statementin. Tässä statement on false – mutta erittäin vahvan propagandistinen ja toimiva niille joille se on kohdistettu. Usein kuvan visuaalisuus merkitsee viestinä enemmän kuin 12 pisteen leipäteksti kuvan ympärillä. Tarkalla kuvanvalinnalla saadaan kohderyhmä reagoimaan samantien negatiivisesti tai positiivisesti. Oli kuva asiaan kytkettynä tosi tai ei. Kuvan vaikutus jatkuu myös pitempään kuin tekstin.

Timonen osoittaa kerran toisensa jälkeen blogissaan, että yksikään maahanmuuttaja ei muuta ainoankaan  vanhuksen lakisääteistä sosiaaliturvaa, kysyin itse asiaa VVM:ssäkin erään haastattelun jälkeen, tismalleen sama vastaus. Perussuomalaisten vaalivaltti on täysin keksitty maahantulijoiden  aikaansaama vanhusten ruoan loppuminen,  mutta on mahdoton saada totuus perille sokeutuneille fanaatikoille.
Koko case alla on keksitty ja ruokailukuva on varastettu ao. vokin facesta täysin muusta yhteydestä.. Täsmälleen tällaista disinformaatiota on Perussuomalaisten some täynnä. Siihen uskotaan samantien ja kommenttipalstat aktivoituvat. Ihminen uskoo vain siihen, mistä pitää. Koetin tällä kuvakoostella keskustella asiasta paikallisten Perussuomalaisten kanssa, mutta he eivät kyenneet, katsoivat vain sivuun ja alkoivat homotella. ( vieläkään en käsitä täysin, miksi homo on Perussuomalaisten eniten käyttämä haukkumasana, ymmärrän konservatiivien erillaisuudenpelon toki. FBI Herbert Hoover metsästi raivokkaasti homoja ja…oli itse homoseksuaali ja eli miehen kanssa. Tässä lienee kyse käänteisestä pelosta, on tunnettu mieltymystä ja kavahdettu sitä.)

Kun katsoo reversehaulla homekuvan alkuperää, käy ilmi, ettei sitä ole ollenkaan otettu Suomessa. Eikä ollenkaan ao vanhainkodissa ja aikakin on eri. Tämä on rasistisen äärioikeiston  päivittäistä toimintaa – jota sadat tuhannet pitävät totena. Kuvan alkuperä on niinsanotuissa dollarin kuvapankeissa ja kuvan taustalla oleva  EXIF  tiedosto viittaa Kanadaan.

 

Jore Puusa
Sitoutumaton Kerava

Eläkkeellä oleva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja. TurunSanomat, Lehtikuva Oy, Pressfoto Oy, AP, UPI, DPA, AFP, TACC, BlackStar, Stern, Time, Newsweek, EPA, IOPP, NY Times, Reuters. Teatteri AD, digitaalisen alueen vapaaehtoistyöntekijä (vanhukset). Valokuvaaja LTTO, 1976, Uusmediakouluttaja Tampere UNI 2001

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu