Katsotaan tulevaisuuteen, Nostradamus täällä

Lähimenneisyys on lähitulevaisuus. Aaltoliike. Vihaa, se laantuu, vihaa, se laantuu ja lopulta järjestelmä kaatuu.
Tässä juttuni itsenäisyyspäivän natsimarssista parin vuoden takaa.
Nuo ottavat vallan Suomessa Perussuomalaisten tuella tulevaisuudessa.
Eläkää nyt rauhassa, kun vielä voitte ilman pakkoyhteiskuntaa.

Kuvan otosta 27 sekunnin (EXIF data) kuluttua paikalle tulee poliisimies – joka huutaa:
” Ajakaa se lehdistö helvettiiin täältä”.
Katsomme toisiamme, vielä työssä oleva superammattilainen ja minä – satunnaisia keikkoja kuvaava eläkeläinen. Helvettiin toivottaa poliisi meidät, jotka kaikkein vähiten aiheuttamme  ongelmia. Me emme häirinneet poliisia, emme mielenosoittajia, emmekä ketään paikalla olijaa.

Poliisi suojeli tarkasti juuri raastuvassa kiellon saanutta järjestöä. Poliiseja oli tukemassa fasistimarssia jokseenkin suhteessa: yksi poliisi / viisi natsia.
Yleisen oikeustajun suhteen ristiriita on merkillinen. Kielletyt tunnukset liehuvat ilmassa ja iskulauseet pilkkaavat. ”Poliittinen poliisi, kansanpetturi”. Ymmärrän, että meidät lehtikuvaajat helvettiin toivottanut poliisi otti murhetta huutelusta – mutta kohdisti vihareaktionsa ihan väärin. Transferenssi?

Natsit huutavat raastuvanoikeuden puheenjohtajan nimeä ja liittävät siihen ”kansanpetturi” karjaisun. Hei fasisti, olitko ajatellut collateral damagea. Mitäpä jos tuon huudon kuulee huomenna koulun pihalla mainitun tuomarin totaalin syytön lapsi ja hänen kiusaajansa. Mitäpä jos huutelullanne tuhoatte pienen ihmisen elämän? Jäljet pelottavat, koulukiusaus on hankalaa kestää.

Tilaisuus oli lähinnä surullinen epätoivon julkitulo.
Oletin – ettei oikeutta halventavia suojella- vaan sanktioidaan.
Niin ei käynyt.

Alla kolme omituista scrc:tä IS syötteestä. Miten pitäisi suhtautua siihen, että poliisi suojelee RO:ssa toimintakiellon kohdanneita fasisteja.

Fasistimarssia suojeleva paineilma-asella varustautunut poliisi Helsingissä Narinkkatorilla .
Samanlaisella ammuttiin pari vuotta sitten vastamielenosoittajaa silmään.

Viiden tunnin miettimisaika. Olen yhä enemmän ihmeissäni.
Käännetään asetelma.
Entä jos raastuvanoikeudessa olisi ollut koko maan ANTIFA, heidän järjestönsä olisi lakkautettu ja kiellety kantamasta anarkistin punaista ja sloganeita.
Sitten he olisivat lähtenyt marssimaan kielletyt liput liehuen ja vihaa täynnä olevia iskulauseita huutaen. Olisiko poliisi suojellut heitä – ajanut marssia uhkaavat fasistit kauemmas?  Hypoteettisesti………..kuvittele tuohon anarkistien liput, kauanko kulkue olisi jatkanut?

Poliisi antoi massiivisen näytön – varmaankin osoittaen sen sekä päättäjille, että kansalle. Mutta merkillistä, miten näyttö kohdennettiin. Poliisi suojeli fasisteja, joista osa oli saanut toimintakiellon tunnuksineen. Toki poliisi on kokoomuslainen ja äärioikeistolainen  Perussuomalainen- oman tutkimuksensa mukaan. Esiintyminen oli tavanmukaista aggressiivisuutta lehdistöä kohtaan, josta esimerkkinä meitä helvetiin toivottanut päällystön jäsen.Poliisi ei  tunnu käsittävän, että PRESS liivi ei ole sama asia kuin SOO liivi… Me olemme paikalla töissä kuten poliisi, ei osallisina miekkarissa. Olemme vuorotyössä je menemme minne esimies käskee.

Kun natsijoukon keskellä vastapuolen henkilö näytti keskisormea fasistilipulle, haki kymmenkunta mellakkavarusteisiin pukeutunutta poliisia hänet heti pois. Mistä tieto heille tuli, oliko natseilla kommunikaatiokanava poliiseihin? Vaikka poliisi teki kaikkensa, että fasisteilla oli täysi mahdollisuus osoittaa RO kiellonkin jälkeen mieltään, huusi joukko silti poliisivastaisia sloganeita. Tämäkään ei mene jakeluun minulle.

Kun joukkoa lähestyi itsensä kaupunginvaltuuston paikalle määräämäksi neutraaliksi tarkkailijaksi esittäytynyt henkilö, kysyen jotain, käytiin häneen heti kiinni ja retuutettiin väkivalloin pois ja poliisi…otti retuutetun kauemmas varsin rajusti. Toiminnan kohdennukset olivat merkillisiä katutasolla ja vieressä katsoessa.

Paikalla oli myös rajavartiosto, tulikin olo, että tämä oli vallanpitäjien koko koneiston näyteikkuna. Ehkä Rajaa kiinnosti punaisia lippuja varpaiden päällä pitänyt Saksan uusnatsien edustajisto.  Kun olen kuvannut oikeita ja todella rumia mielenosoituksia Keski-Euroopassa, tämä mitätön ja kiltti tapahtuma sai uhkaamattomuuteensa nähden nähden liikkeelle valtavan koneiston.

Kaupunki laseroi taivaalle sinistä, mutta taustalla taivas oli sodan vihanpunainen.
Kuin siihen vastaten, Mannerheimin varjo häilyi seinällä.

HS:n perjantaisen jutun mukaan aikanaan poliisin silmäänampuma mielenosoittaja haettiin kotoaan ja pantiin varmuuden vuoksi säilöön, kunnes mielenosoitukset menivät ohi. Poliisi EI kuitenkaan hakenut potkimalla miehen tappanutta Torniaista säilöön, tuolla joukossa mies järjesteli aatetovereiden rivejä kuin ei mitään olisi tapahtunut. . Jonkinasteinen epäsuhta?

Vaikuttaa siltä, että poliisi pitää enemmän äärioikeistosta – kuin heitä vastustavista.
Historian valossa toki  selvää, mutta kansalaisen silmiin hm…ikävää.
Tutkimusten mukaan kansa luottaa edelleen poliisiin, mutta en ole urani aikana
tavannut journalistia, joka niin tekisi, kun on tehnyt muutaman vuoden alan töitä.

Jos kirjoitat.
Kirjoita blogista.
Jos kirjoitat.
Minusta tai toisista kommentoijista.
Laitan kommenttisi piiloon
Noudata UudenSuomen ohjeistusta pilkulleen.

Jore Puusa
Sitoutumaton Kerava

Eläkkeellä oleva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja. TurunSanomat, Lehtikuva Oy, Pressfoto Oy, AP, UPI, DPA, AFP, TACC, BlackStar, Stern, Time, Newsweek, EPA, IOPP, NY Times, Reuters. Teatteri AD, digitaalisen alueen vapaaehtoistyöntekijä (vanhukset). Valokuvaaja LTTO, 1976, Uusmediakouluttaja Tampere UNI 2001

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu