USA lähtee Afganistanista, mutta Afganistan ei lähde USA:sta

AP kollegani on kuvannut USA:ssa veteraanisairaaloissa nuoria miehiä, joiden jalat ja kädet ja osa kasvoista ja aivoista jäi  aladobina Helmandiin tai muualle kallioisen Afganistanin maaperään.
Kuvaajatuttuni elämä meni vinksalleen pitkäksi aikaa. Jotta voisi paremmin tajuta, mitä jälkeä tekee AK-47 luoti kääntyillessään ihmiskudoksessa, pitää nähdä jälki itse. Lihaa puuttuu. Amen.

Näin sitä aivan riittävästi siellä sun täällä ja voinkin perustellusti kirjoittaa bloggauksen otsikon. USA:ssa on monta sairalaa, jonne kadotetut ja ihmisen kuoret on sullottu. Heitä riittää monesta sodasta. Samaa soossia sijaitsee Venäjällä ja Iranissa ja Irakissa ja Syyriassa ja………………
Me – jotka emme kärsimyksestä tiedä mitään- politikoimme pää höyryten ajatuksen tasolla >> inhimillisen tuskan unohtaen.

Kävelin Afganistaniin pari kertaa. Ekan kerran Khyber Passin läpi Pakistanista ja heimoalueen läpi. Kolmessa kilometrissa alkoi tulla tarve luopua kameroiden painosta ja lopulta meni röökaajalla askel kerrallaan. Afgaanien puolella rajaa oli pensaita, joiden luota menin verisiä vanoja alas laaksoon. Pensaissa istui hiljaisia miehiä, osalla vanha Lee Enfield osalla…keihäs ja rotkossa pakolaisten ryöstetyt kalmot.


Minä matkalla sinne, nämä matkalla pois.
Vaimonsa ja vanhin tyttärensä oli raiskattu ja tapettu oopiumkylässä.
———————————————————————————————————————

Afgaaneja on koettanut miehittää ja hallita kansakunta toisensa jälkeen. Britit törmäsivät rotkoissa turbaaneihin ja saman tekivät sata vuotta myöhemmin neuvostoliittolaiset, joiden moraali rapautui kun kasarmien portilla odotti aamu toisensa jälkeen vartiomiehen pää penis suussaan.

Viimeisin koettaja on USA, rohkeana liittolaisenaan pieni ja sisukas Suomi.
Yksinkertaistan ja olematta absoluuttisesti mitään mieltä uskonnosta ja noin 40 eri porukasta plus klaanista, jotka toisiaan ja miehittäjiä päänmitalla lyhentävät—-seuraava: Sinne voi mennä ja ampua vuorenrinteet täyteen luotia, mutta pois sieltä jokainen lähtee verissäpäin. Riittää kun huitelee hekolla yli pohjoisen rotkojen repimää maisemaa ja tajuaa, että tuonne piiloutuu miljoona miestä hujauksessa.


KansanUutiset otsikoi:  ”Erkon partiopojat Afganistanissa.” Kuvassa Timppa siellä ja minä Pakistanissa
Khyber Passin rajalla. Hetken päästä vastaan tulee pieni poika, pukeutuneena juuttisäkkiin,
paljain jaloin ja kantaen risukimppua. Kyyneleet valuivat. Kuvan copyright Jore Puusa 2021.
———————————————————————————————————————-

Jenkit siis lähtevät ensi syyskuussa pois. Verissäpäin, sanoit mitä sanoit.
About 157,000 people have been killed in the Afghanistan war since 2001. More than 43,000 of those killed have been civilians. Lähde wikipedia.

Mitä syyskuussa ja siitä eteenpäin tapahtuu? Valistunut arvaukseni.
Kuten aina, yhteistoimintamiehet törmäävät ensimmäisinä projektiilin, sitten Taleban astuu valtaan ja alkaa sotia Daeshia vastaan ja klaanit aloittavat vuosituhantisen nahdistelun. Kunniamurhat alkavat taas ja naiset lukitaan peräkomeroon panoalustoiksi. Afgnistan sulkeutuu takaisin keskiaikaan, kuten se on tehnyt aina miehittäjän lähdettyä. Kasa ihmisiä on tapettu ja osa makaa jalattomana ja puoli päätä pois jossain syrjäisessä sotasairaalassa USA:n keskilännessä.

Afganistanin puolella Timppa sai mahataudin. Juoksi pellolla kyykkimässä.
Hezbi-islamin sissit anoivat vanhan rämän AK:n, jotta sain hätisteltyä villit koirat Timpan kimpusta.
Koirat toimittivat Monosen virkaa, ne popsivat raadot ja heikot pois pois.
Isoja komeita koiria. Kuvan copyright Jore Puusa 2021.
——————————————————————————————————————

Mitä jäi hanskaan. No helkkari. Olen kuvannut 7 sotaa ja ainoa hyötyjä jokaisessa on ollut sotatarviketeollisuus, Patria potenssiin jotain. Afgaanit ovat…hm ylpeitä paimentolaisia. Miehet ovat jumalattoman kauniita ja komeita. Heillä ja amerikkalaislla on yksi yhteinen piirre. Kumpikin puoli kävisi sissisotaa – tultuaan miehitetyksi. Vieraan vallan joukot omassa maassa eivät miellytä, niistä henki pois.

Vertailun vuoksi. Suomessa naiset olivat afgaanityyppistä kauppatavaraa 1900 luvun puoliväliin saakka. Naisilla oli huivi päässään aina – siellä missä asuin ja uskovilla se on vieläkin. Suomessa naisia hakataan ja tapetaan enemmän kuin juuri missään muualla Euroopassa. Naiset ovat erityisesti perussuomalaisten valvonnan alla ja heidän inhonsa ja vihansa kohde. Kun lukee jeesuksen miehen luukkasen oksettavia bloggauksia, joissa hän vähättelee ja pilkkaa hallituksemme naisia — näkee prikulleen saman tendenssin kuin  keskiverot afgaanimiehellä. Naisen kyky herättää seksuaalisia himoa on niin pelottava voima – että turpiin tulee rouvalle.

Kuten kollegani sanoi Kabulissa. Tälle ei voi mitään. Millekään ei voi täällä mitään.
Ei millekään voi täälläkään mitään. Vihaa pursuava ääriliikke ottaa kohta vallan. Heidän tietotasonsa on afgaanipaimenen tasolla, ainoa ero on vanhan kultturikansan miesten (ja naisten ) kauneus verrattuna pottunokkiin.

Neljän ensimmäisen kuvatun sodan jälkeen olin heikossa kunnossa. Maalaispojalle lentävät suolenpätkät ja irtopäät olivat liikaa.
Kävin alan miehellä keventämässä. Hän sanoi: ”Tee itsestäsi kuvia pahimmassa kunnossa kuin voit kuvitella. Sitten katsele niitä kuvia ja debriiffaa itseäsi ja sitten poltakuvat.”
Niin tein. Helpotti senverran – että jaksoin pillerivetoisena kolme sotaa bonuksena lisää.
Kuva muistuttaa kollegastani – joka kohtasi sirpalesuihkun beirutin vihreällä linjalla miinan räjähtäessä. Meitä kuoli ja kuollee noin 30 vuodessa.
Tein kuvan itsestäni nähdäkseni miltä sellainen näyttää.
Kuvan copyright Jore Puusa 2021.

Post Scriptum: Tuolla kommenttiketjussa alla sotalääketieteen asiantuntija joka on ammatikseen muun nautakarjan ja puhvelien kasvattaja – toteaa – ettei Puusa tiedä ammusten aikaansaamista vammoista mitään ja kommentoijan mielestä olen todennäköisesti kuvannut USA sotilaiden sirpalevammoja. Luultavasti ja todennäköisesti – ovat UusiSuomi sanastoa. … USA EI ollut Afganistanissa – kun Neuvostoliitto oli siellä. Kommentoijan kannattaa piristää historiantuntemustaan. On totta – että olen vain surkea valokuvaaja,  kiitos. Mutta olen kuvannut aseiden jättämiä vammoja riittävästi ollakseni aika hyvä kuvaamaan aseiden aikaansaamia vammoja. Kommentoija taas ei ole nähnyt ainuttakaan Afganistanissa, vaikka tietää niistä kaiken. Seuraavassa linkki kuvaan. Minulla on miltei identtinen kuva – joka on jossain asiakkaan deskin  fileissä New Yorkissa. Kun ak47 luoti osuu luuhun tai muuhun esim vyön solkeen – se voi kääntyä kyljelleen. Kuvassa vama, jossa lihaa on lentänyt.  Onneksi olkoon puhvelinkasvattaja, joka tietää – mitä minä en tiedä. En vastaa kommenttiketjussa enää. En yksinkertaisesti jaksa tämän joukon kanssa. Tähän vastasin bloggauksessani – ettei joku veivaa skeidaa markkinoille.
https://imgur.com/a/stRi2#ZqMaZ

+4
Jore Puusa
Sitoutumaton Kerava

Eläkkeellä oleva lehtikuvaaja ja kuvajournalismin opettaja.
TurunSanomat, Lehtikuva Oy, Pressfoto Oy, AP, UPI, DPA, AFP, TACC, BlackStar, Stern, Time, Newsweek, EPA, IOPP, NY Times, Reuters.
Teatteri AD, digitaalisen alueen vapaaehtoistyöntekijä (vanhukset).
Valokuvaaja LTTO, 1976, Uusmediakouluttaja Tampere UNI 2001

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu