Koetus

Jokaiselle, vähänkään tässä päivässä kiinni olevalle ei liene epäselvää millaista tai millaisessa ajassa me elämme. Jollekin päivä on saattanut olla paha jo tätä aiemmin, mutta viimeistään vuosikymmenen vaihtuessa 2020-luvuksi asiat muuttuivat todenteolla. Ensinnäkin, meillä on korona. Ja jos ei tässä tarpeeksi, niin sitten meillä on vielä energia- ja ruokakriisi Ukrainan tapahtumien vuoksi.

Muistan tässä joitain päiviä tai aikoja auvoiselta 1990-luvulta. Silloin tuli tv-ohjelma Gladiaattorit. Ohjelman sisällöstä ei niin väliä, mutta sitä seurannut studioyleisö vaikutti iloiselta ja hyvinvoivalta. Entä tänäpäivänä? Joitain lukuja Suomesta: 300 000 työtöntä, 100 000 ruoka-avun asiakasta, 8 000 asunnotonta ja hoitajamitoitus täyttämättä.

Sanon ihan suoraan, että jos tätä rataa jatketaan, niin jossain tulee niin sanottu piste vastaan. Monelle se on jo tullut. Heitä ei näy eduskunnassa, saati sitten tv-ohjelmissa. Heidät löytää ruokajonosta, kerrostaloyksiöstä tai sillan alta. Heille ei päivä juuri hymyile. Juuri kun luulit, ettei Sinulle voisi käydä samoin, niin kehoitan miettimään uudelleen.

On suoranainen ihme, että kaikesta tästä huolimatta Suomi on pysynyt pystyssä. Mutta kuinka kauan? Moni on ollut tai käynyt kesto- ja sietokykynsä rajoilla. En tiedä, onko tämä niin sanottu tarkoitus, siis se, että elämästä tulee pelkkää selviytymistaistelua. Ei ainakaan 90-luvun puolella eletty näin. Silloin oli aikaa käydä sukulaisissa tai vaikkapa Ruotsin laivalla.

Kehoitan tässä miettimään, että mikä on muuttunut tässä viimeisimpien vuosikymmenten aikana? Miksi Suomesta on tullut se maa, jona me sen tänäpäivänä näemme? Mikä tässä maassa on perustavanlaatuisesti muuttunut näinä päivinä? Pystyykö tai voiko kukaan kertoa tätä?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu