“Unohtakaa jo Jeesus-hölpötys”

Maatamme on jotakuinkin viime vuosisadan alusta vaivannut tai ravistellut ns. hengen mukainen kristillisyys, joka saatetaan tuntea myös “helluntailaisuutena” tai “vapaina suuntina”. Yhä edelleen on tämä maassamme käynnissä, tietyllä voimakkuudella.

Tunnusomaista tälle on ns. Pyhän Hengen kokeminen ja sen varassa / ohjauksessa eläminen. Esitän tässä kuitenkin tiettyjä asioita, jotka saattavat ko. ilmiön vähintäänkin outoon valoon kotimaassamme.

Ensinnäkin lähes jokaisella paikkakunnalla Suomessa on jo olemassa evankelisluterilainen seurakunta tai kirkko. Samoin valtaosa kansasta kuuluu kirkkoon ja on saanut kasteen siihen.

Sitten tulee ns. “hengen-mukainen kristillisyys” ja julistaa, että onkin olemassa jotain ihan muuta, täysin erilaista kuin valtakirkossamme. Kuitenkin käynnit nykyisissä helluntaiseurakunnissa saattaisivat todistaa jotain ihan muuta. Meno ei ole sen kummempaa kuin valtakirkossakaan; itse asiassa helluntaiseurakunnat ovat alkaneet muodostua tai muodostautua itsenäiseksi kirkkokunnakseen Suomessa.

Onko siis helluntailaisessa julistuksessa jotain vikaa? Enpä usko. Vika on siinä, että lähestulkoon jokainen helluntaiseurakuntalainen on saanut “luterilaisen” kasteen, joka sinäänsä on ihan pätevä. Ihminen tulee siinä Jumalan lapseksi ja oppii tuntemaan eron hyvän ja pahan välillä. Nyt helluntaiseurakunnissa ikäänkuin uusitaan tämä täysin pätevä kaste, ja yritetään rakentaa jotain entisen, luterilaisen kasteen päälle. Yleensä tämä epäonnistuu.

Amerikassa helluntailiike toimi, koska se kastoi ihmisiä, joita ei koskaan ennen ollut kastettu. Tällöin pystyttiin “rakentamaan ihminen alusta alkaen uudelleen”. Sen sijaan Suomessa jokainen on saanut kasteen niihin oloihin joihin on syntynyt.

Voin vakuuttaa tässä, että yksi kaste riittää ja kantaa koko elämän. Ei ole tarpeen rakentaa uutta vanhan päälle: se ei kestä. Ennemmin tulisi rukoilla uskon lahjaa, kuin etsiä jotain uutta ja erikoista helluntai-puolelta. Kukin pysyköön siinä kirkkokunnassaan, jossa on on. Vaihtaminen ei kannata.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu