Kovalla kovaa vastaan

EU:ta hajoittaakseen on Valko-Venäjän diktaattori Lukashenka ottanut  käyttöön kovat aseet, joita vastaan ei tunnu löytävän torjuntakeinoa.

Valko-Venäjä on lennättänyt Puolan rajalle Lähi-Idästä miehiä, naisia ja lapsia, jotka nyt värjöttelevät pakkasessa ja odottavat pääsyä rajan yli Puolaan sekä siitä muualle EU:hun. Ei käy kateeksi näissä säissä. Lukashenkan tarvitsee vain odottaa, milloin EU murtuukin ja ottaa inhimillisyyden nimissä tulijat vastaan. Kun ensimmäiset otetaan, Lukashenka toimittaa kyllä lisää.

Mikään EU:n vastatoimi ei vain tunnu auttavan – eivät matkustuskiellot, eivät boikotit, ei mikään. Näin siksi, että Lukashenkalle on merkityksetöntä, miten paljon ulkoa tulevat rajoitukset vaikeuttavat valkovenäläisten elämää, kunhan hänen itsensä johtama yhteiskunta vain pysyy koossa.

EU:n on siksi iskettävä Valko-Venäjän ytimeen. On järkytettävä sen yhteiskuntarauhaa ja saatava Lukashenka epävarmaksi asemastaan. Se tapahtuu ottamalla käyttöön hybridisodan keinot. Kovalla kovaa vastaan.

Mitäpä, jos EU ilmoittaisi ottavansa seuraavan puolen vuoden aikana vastaan 100.000 Valko-Venäjän kansalaista perheineen — vain lääkäreitä, insinöörejä sekä muita korkeasti koulutettuja — ja myöntävänsä näille oleskelu ja työluvan sekä viiden vuoden kuluttua kansalaisuuden.

100.000 korkeasti koulutettua uutta kansalaista sulautuu EU:hun helposti. Kielitaito ei ole kotoutumisessa ongelma. Valko-Venäjälle sen sijaan koulutettujen lähtö, jopa sen mahdollisuuskin on uhka. Lamaantuvatko sairaalat, pysähtyykö talouselämä ja — ennen kaikkea — alkaako kansa kapinoida? Onko Lukashenkan asema uhattu?

Mitä silloin tekee Lukashenka?

+12

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu