Jäitä hattuun energiaremonttien suhteen
EU-parlamentti äänesti tiistaina 14.3. energiatehokkuusdirektiivin uudistamisesta. Uudistusehdotus hyväksyttiin selvin lukemin. Myös suomalaismepeistä osa äänesti hyväksymisen puolesta. Tätä täytyy ihmetellä, sillä jo keväällä 2022 Suomi antoi ehdotukseen vastauksensa, jossa korostettiin tarvetta päättää asiasta kansallisella tasolla eikä kaikkia jäsenmaita samoin velvoittavalla direktiivillä.
Syntyy väkisinkin sellainen kuva, että arvon meppimme eivät nyt ole ihan kartalla – tai sitten on vain ollut pakko äänestää muun ryhmän mukana ideologisin perustein. Näin EU-parlamentti ampuu meitä kaikkia omaan jalkaan. Ideologia ei saa mennä terveen järjen edelle.
Pähkähullu ehdotus
Lähtökohtaisesti rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on hyvä asia. Parlamentin nyt hyväksymä ehdotus on kuitenkin pähkähullu. Energiatehottomin kolmannes rakennuskannasta olisi korjattava hyvin pian, muutamassa vuodessa jopa kahta energialuokkaa paremmaksi, muista korjaustarpeista riippumatta.
Tutkimuksissa on kuitenkin todettu moneen kertaan, että esimerkiksi ikkuna- ja julkisivuremontit pelkän energiatehokkuuden parantamiseksi eivät ikinä ole kannattavia. Parlamentin hyväksymä ehdotus merkitsisi toteutuessaan aivan valtavia pakkoremontteja sellaisillekin rakennuksille, joille ei jatkossa ole mitään käyttöä. Mistä rahat, mistä tekijät, ja ennen muuta minkä ihmeen vuoksi? Hölmöläisten hommaa!
Huonoinkin kolmannes suomalaisesta rakennuskannasta peittoaa energiatehokkuudessa muun EU:n jäsenmaiden suuren osan kaikki talot. Niissä on kehnot ikkunat ja kehnot eristykset. Lämmitykseen ja varsinkin jäähdytykseen tuhlataan yleisesti ottaen paljon energiaa. Kyllä parannettavaa riittää, mutta ei meillä niinkään.
Toimitaan nyt järkevästi!
Suomessa viranomaiset ovat ajaneet linjaa, jonka mukaan energiatehokkuutta on parannettava, jos rakennusta muutenkin korjataan. Tämähän on järkevää. Silloin energiakorjausten hinta asettuu tasolle, jossa niiden takaisinmaksuaika – siis aika jossa korjauksen tuoma energiansäästö on niin suuri, että se kattaa kustannukset – mitataan vuosissa, eikä sadoissa vuosissa.
Onneksi parlamentin äänestyspäätös ei vielä merkitse direktiivin toteutumista sellaisenaan. Voi toivoa, että kun EU:n komission on joka tapauksessa otettava huomioon jäsenmaiden antamat vastaukset ja sovitettava direktiivi niihin, lopputulema olisi sentään järkevä.
Kansanedustajien – ja tulevien sellaisten – on nyt syytä olla tarkkana. Jos kyse olisi ns. täysharmonisoivasta direktiivistä, sellainen ei juuri jätä kansallista liikkumavaraa soveltamiseen. Jos liikkumavaraa on eli kyse on ns. vähimmäissääntelystä, kaikki pitää hyödyntää. Ihan kaikki.
Jorma Piisinen Remontti-Reiska
”…Uudistusehdotus hyväksyttiin selvin lukemin…”.
Noiden vihreiden meppien lisäksi myös Suomen oma ministeriö kannattaa jo pakkorenppaa.
”Ministeriö: – väläyttää taloudellista tukea kotitalouksille…”.
Eli ministeriö on jo hyväksynyt uljaan hankkeen, kunhan suomalaiset veronmaksajat maksavat toisilleen hieman väläytettyä tukea.
Vihreät tietenkin hehkuttavat moista ehdotusta, mutta jospa edes muut ymmärtäisivät oikeasti vastustaa.
Taitaa olla turha haave. Kaikki nykyiset hallituspuolueet ja kokoomus taitavat olla EU:n kannalla.
Kalliiksi tulee suomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
”Huonoinkin kolmannes suomalaisesta rakennuskannasta peittoaa energiatehokkuudessa muun EU:n jäsenmaiden suuren osan kaikki talot. ”
Tuo on hyvin linjassa metsien ”säästämisen” kanssa, eli muualla EU:ssa on hakattu metsät jo aikapäiviä sitten mutta Suomi on n. 75%:a metsien peitossa. Joten EU kääntää tietysti katseensa ja syyttävän sormen Suomea kohti, siellähän sitä säästettävää vielä on ja harvinaisen pelokas porukka, niillehän tulee jo housuun jos isopäättäjä hieman haukahtaa, joten hau hau.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha kansanviisaus sanoo: ”Ymmärrys hoi, älä jätä.”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009454822.html
Ruotsalainen sananlasku sanoo: ”Jos joku rupeaa aasiksi, hän saa kuljettaa säkkejä kaikille.”
EU:n lihapatojen ääressä pitkään istuminen näyttää johtavan ”laitostumiseen.”
Suomenkieli tuntee myös sanan ”karhunpalvelus.” Tämän ovat menneet tekemään ne mepit, jotka äänestivät direktiivin puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja liittyy miten energia remontteihin ? Toki Suomessa on työntekijöitä rakennuksilla, 5e tunti, joka pitäisi kieltää, epäterveenä kilpailuna? Ja taitaa olla kaukana suomalaisen työntekijän eduista, mutta siellä ovat ja laskevat palkkatasoa?
Ilmoita asiaton viesti