Poikkeusoloihin varautuminen on viisautta

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on koettu turvallisuusuhkana koko Euroopassa, ja yleinen turvallisuuden tunne on heikentynyt Suomessakin.

Nord Stream -kaasuputkeen kohdistuneen sabotoinnin seurauksena on annettu ymmärtää, että samantapainen infraan kohdistuva uhka saattaa olla mahdollinen myös Suomessa. Todennäköisyys tähän on pieni mutta sanotaan, että ei vara venettä kaada.

Nyt olisi syytä siihen, että jokaisessa taloyhtiössä ja työpaikassa, joissa on väestönsuojat, ne tarkastettaisiin ja tehtäisiin tarvittavat huoltotoimet siten, että suojat ovat tarvittaessa käyttövalmiina. Tämä varmistetaan vuosihuoltojen yhteydessä. Huollon voivat tehdä siihen kykenevä kiinteistönhuoltoyhtiö, tai siihen erikoistunut taho. Vastuu toimista on väestönsuojan nimetyllä hoitajalla. Tarkastuksista tulisi pitää pöytäkirjaa.

Pelastuslaki edellyttää, että väestönsuoja sekä väestönsuojeluvälineet ja laitteet on kyettävä ottamaan käyttöön 72 tunnin kuluessa käskyn annosta.

Väestönsuojan vuosihuollon yhteydessä tarkastetaan ainakin sulkuteltta ja –huone, käymälät, käymäläkomerot, väestönsuojan ovet, luukut ja opasteet. Ilmanvaihtolaitteisto (ilmanottoputkistot, jakokanavat ja aktiivihiilisuodattimien pakkausten tiiveydet), sekä koekäytetään ne valmistajan ohjeiden mukaisesti. Poistoilma- ja ylipaineventtiilit ja normiolojen ilmanvaihdon sulkulaitteet, ylipainemittarin toiminta, viemäröinti, vesilaitteet, varavesisäiliöt, padotusventtiilin toiminta, väestönsuojan lämpötila ja kosteusprosentti. Lisäksi tarkastetaan sähkö- ja viestintälaitteet, sekä suojan ja turvallisuushenkilöstön suojavarusteet. Tärkeää on tarkastaa myös väestösuojan tiiveys.

Jos huoltotoimia ei ole tehty, nyt on aika suorittaa ne.

Lisäksi väestönsuojat olisi hyvä siivota kunnolla ja varmistaa, että väestönsuojien sijainti on selkeästi merkitty.

Vaikka Suomessa tällaisen vaaratilanteen riski on pieni, olisi viisautta tarkastaa myös julkisten väestönsuojien ja yleisten kokoontumispaikkojen merkitseminen ja tiedottaa paikalliset asukkaat niiden sijainnista. Kunta vastaa alueellansa yhteisesti asukkaitaan varten tarvittavista väestönsuojelutoimenpiteistä. Jokaisella on silti velvollisuus auttaa hädässä olevia.

Oman asunnon ilmanvaihtokoneen sulkeminen on syytä opetella. Samoin varata rakennusteippiä ja muovia ilmanvaihtoventtiileiden tukkimiseksi myrkkykaasuonnettomuuksienkin varalta.

Kotiin kannattaisi hankkia myös ns. kotivara. Tämä on perusteltua myös pandemioiden vuoksi. Kotivaralla tarkoitetaan yleisesti 72 h – selviytymispakettia hygieniatuotteiden, ravinnon ja juomaveden suhteen. Siihen kuuluvat myös lääkkeet, joditabletit, haavansidontavälineet, tulentekovälineet, sammutinkalusto, paristokäyttöinen radio varaparistoineen, sekä kännykkä ja siihen varavirtalähde muutamaksi päiväksi. Kotivaran sisällöstä löytyy hyviä esimerkkejä mm. pelastustoimi.fi ja martat.fi – osoitteista.

Jorma Piisinen

Remontti-Reiska

+11
Jorma Piisinen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu