Suomen tieverkosto rapautuu vaarallisen huonoksi
Suomessa päällystetyn tieverkon pituus on n. 51 000km, joista vuoden 2022 lopussa arvioitiin huonokuntoisiksi vajaat 8000 km. Korjausvelan ennustetaan nousevan vuoden 2023 loppuun mennessä tuhannella kilometrillä eli n. 9000 kilometriin. Suomen maantiet ovat olleet milteipä yhtä huonossa kunnossa viimeksi joskus 1990-luvun alussa. Tähän vaikuttavat paitsi inflaation myötä nousseet kustannukset, niin myös teiden kunnossapidosta leikatut määrärahat. Vuodesta 2022 tienpidon määrärahoja on leikattu yli 100 miljoonaa euroa siten, että vuodeksi 2023 määrärahoja on myönnetty vajaat 1,3 Miljardia euroa.
Väyläviraston arvioiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että teiden kunnossapitoon käytettävät eurot on priorisoitava pääverkoston kunnossapitoon ja vähemmän liikennöityjä teitä pitää kenties ryhtyä palauttamaan sorateiksi. Sorateiksi palauttamisestakin kustannuksia syntyisi arviolta 20 000 euroa / kilometri ja teiden uudelleen pinnoittamiseen kuluisi rahaa kolme kertaa enemmän. Näin ollen Korjausvelan on arvioitu kasvavan kymmeniä miljoonia vuodessa.
Korjausvelan karkaaminen johtuu määrärahojen pitkäaikaisesta alibudjetoinnista ja pahenee edelleen johtuen paitsi leikatuista määrärahoista, niin myös inflaation vaikutuksesta öljyn- ja sitä kautta myös asfaltissa käytetyn bitumin hintaan. Teiden huonokuntoisuus konkretisoituu liikenneturvallisuuteen jatkuvasti syventyvien ajourien aiheuttaman vesiliirron riskin myötä, mutta myös syvien reikien muodostumisen vuoksi lisääntyneinä rengasrikkoina, tai peräti vanteiden hajoamisina.
Konkreettisen esimerkin tästä saimme pääkaupunkiseudulla perjantaina tammikuun 13 päivä Kehä ykkösellä sattuneesta renkaiden joukkotuhosta, kun parikymmenen auton renkaat hajosivat – ei tuon epäonnenpäivän-, vaan asfaltissa olleen suuren reiän vuoksi.
Teiden kunnossapitoon on haettu kustannussäästöjä jyrsimällä vanha asfaltti pois ja käyttämällä se uudelleen kuumennettuna ns. uusioasfalttina. Tämä on hyvä keino. On kuitenkin niin, että asfaltissa käytetyn bitumin ominaisuudet heikkenevät uusiokäytössä, eikä uusiopinnoitukselle saada aivan yhtä pitkää käyttöikää, kuin täysin uudella asfaltilla.
Myrkkyä noille ohuille pinnoituksille on myös siihen syntyvät halkeamat ja niihin vuotava vesi, jonka jäätyessä pakkanen korkkaa asfaltista irti isoja paloja. Ja Jos näitä ei saada nopeasti korjattua etenee vaurio usein syviksi kraatereiksi. Suurempien vesimäärien päästessä pinnoitteen alle saattaa se viedä asfaltin alta mennessään jopa maa-aineksia aiheuttaen laajemman vaurion tien rakennekerroksiin.
Teiden kunnolla on merkitystä paitsi yksityisautoiluun, niin myös ammattiliikenteeseen ja sitä kautta myös Suomen talouteen. Ulkomaan kuljetuksissa tieliikenteen osuus on vaihdellut 3-6% välillä viimeisen vuosikymmenen aikana, mutta kotimaan kuljetusten tavaraliikennetonneista jopa 90% kulkee maanteitä pitkin – Eli tiestön kunnolla on todella suuri merkitys Suomen taloudelle.
Alemman tieverkon kunnossapidolla on etenkin metsäteollisuudelle suuri merkitys. Huonokuntoisten teiden ja painorajoitettujen siltojen aiheuttamien lisäkilometrien on arvioitu nostavan metsäteollisuuden kuljetuskustannuksia n.7.llä prosentilla – samalla, kun ajokuntoisten kiertoteiden tuomat lisäkilometrit kuormittavat luontoa päästöjen lisääntyessä. Pitää muistaa, että Suomi on elänyt iät ja ajat vihreästä kullastamme, eli metsistämme. Näin ollen tieverkoston kunnossapito parantaa metsäteollisuuden kannattavuutta. Metsien käyttö on edelleen pidettävä suomalaisten omissa käsissä. – vaikkakin eu on kovasti omimassa metsiemme hallinnointia.
Oman osansa valtateiden kuntoon muodostaa talvikunnossapito. Liukkauden torjunnalla parannetaan turvallisuutta maanteillä, mutta oman haasteensa autoilijoille ovat tuoneet myös kaupunkien ja kuntien säästötoimet oman talvikunnossapitovastuunsa piirissä olevien teiden auraamisessa. Auraamattomuuden myötä lumi tamppautuu tienpintaan paksuksi kerrokseksi kunnossapitoluokitukseltaan vähempiarvoisilla teillä.
Pakkasen lauhtuessa suojakeliksi tamppautunut lumi pehmenee, jonka jälkeen se pettää renkaiden alla ja sulattaa tien pintaan saakka ulottuvat ajourat, jättäen korkean lumivallin rengasvälin keskelle. Uudelleen Jäätyessä se muodostaa kovan, terävistä kokkareista muodostuvan jäävallin, joka rikkoo helposti matalan auton keulan muoviset alaosat.
Olennaisesti kalliimman ongelman äärelle joudutaan, jos routareikä, siitä irtoava asfaltin pala, tai auraamatta jäänyt jäävalli painaa matalan sähköauton pohjassa olevan akkukotelon pintaan pienenkin painauman. Vuoden 2022 lopulla tulleen katsastusohjeen mukaan tällä tavoin vaurioitunut auto on hylättävä katsastuksessa lisääntyneen tulipalovaaran vuoksi. Jos vaurio on niin paha, että korjaamolla käynnin seurauksena akuston joutuu uusimaan, maksaa se muutamista tuhansista, muutamiin kymmeniin tuhansiin euroihin, riippuen auton ja akun merkistä, mallista ja tyypistä.
Nyt autoilun sähköistyessä autoveron- ja polttoaineverokertymän pienentyessä rahoitusvaje kasvaa entisestään. Eli odotettavaa on, että tiestön kunto heikkenee entisestään, korvaavia rahoituskeinoja odotellessa.
Autoilusta, tai tieliikenteestä ylipäätään on kerätty vuosittain rahaa valtiolle n. 8 miljardia euroa. Joinakin vuosina vähän yli ja toisina taas hieman alle tuon 8 miljardin. Noista kerätyistä miljardeista palautetaan tieliikenteeseen ainoastaan murto-osa – nyt tänä vuonna siis 2023 tuo palautettu summa on hieman vajaat 1,3 miljardia euroa.
Olisi vähintäänkin kohtuullista palauttaa tieliikenteestä kerätyistä verorahoista niin paljon takaisin tieverkoston kunnossapitoon, että saisimme kirittyä korjausvelkaamme kiinni ja tiet sellaiseen kuntoon, että niillä olisi turvallista ajella niin yksityisautoilijoiden, kuin ammattiliikenteenkin
Pitää muistaa, että tässä tiestön kunnossapidossa pätee ihan sama nyrkkisääntö, kuin korjausrakentamisessakin. – Eli Kaikkein kalleinta on korjata vasta sitten, kun on pakko. Tasaisella kunnossapidolla säästyisimme valtavan suurilta kertakustannuksilta.
Täällä päin kylätiet korjataan halvalla. Pannaan kolmenkympin rajoitusmerkki ja sen alle kyltti: päällystevaurioita. Sillä tavalla tiet korjaantuvat ja voihan poliisi tienatakin, jos panee nopeusratsian uudelle rajoitusalueelle.
Ilmoita asiaton viesti
Mut hei, ollaanhan me saatu toimeksi itäiseen eurooppaan, Italiaan ja Espanjaan komiat moottoritiet. Ei saa ajatella mitään omien kansalaisten etua.
Ilmoita asiaton viesti
Harvoin saa ajaa niin hyvää moottoritietä kun on Budapestistä itään ajettaessa. Vasta sitten 300 km;n jälkeen Romanian puolelle tultaessa tiet huononevat ja sitten ovat lopulta jääneet kesken, mikä johtunee siitä, että sielläpäin korruptio vie yhä suuremman osuuden EU-n jakamista määrärahoista.
Ilmoita asiaton viesti
On menneet jo. Itsellä oli vielä 5 vuotta sitten moottoripyörä. Onneksi ei enää.
Tiet ovat hengenvaarallisessa kunnossa, vähän joka suunnalla!
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitä vihreää hiertymää. Autoilua pitää vaikeuttaa kaikilla tavoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä oli hyvä, perinpohjainen ja selkeä kirjoitus asiasta, minkä monet autoilijat ovat havainneet, mutta näin kokonaisvaltaisesti ja asiantuntevasti aukikirjoitettuna toivottavasti päättäjätkin ymmärtävät mikä on tilanne ja tekevät oikeansuuntaisia päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Viime kuukausina olen sähköpakolaisena ajellut ympäri entistä itä-Eurooppaa.
Hienot uudet kaksi-, kolmikaistaset moottoritiet halkovat mannerta ja vievät ihmisiä ja tavaroita tarvittaviin kohteisiin.
EU:n maiden välistä yhtenäisyyttä luova voima näkyy vahvana noissa tiehankkeissa. Rekkajonot lasteineen kulkevat kahdessa päivässä esim. Kreikasta Viroon tai Puolasta Ranskaan.
Henkilöautolla olet hetkessä missä tahansa EU:n alueella. Useimmat EU-maat ovat onnistuneet hankkimaan tukia rakentaakseen kunnon tieverkoston mantereen yhtenäistämiseksi.
Suomessa vaan ei moottoriteitä pääse pohjoiseen päin kuin Tampereelle saakka. On se häpeä.
Politrukkilaumamme EU:n suuntaan on surkea hankkimaan rahaa siitä suunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainut maa entisessä itä-Euroopassa missä ei ole uusia EU-tuella rakennettuja teitä on Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö tiedä, mistä se johtuu? Sehän johtuu siitä, että olemme nettomaksajia, EU ei siis anna meille penninjeniä ja jos antaa johonkin projektiin, niin jäsen maksumme nousevat samalla summalla, ehkä hiukan enemmänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Politrukkimme ovat todella huonosti ajaneet Suomen etuja, ehkä omat edut ovat olleet huomattavasti suuremmat.
Kuulin juuri, että EU-parlamentissa palkka on 40000 € /kk ja verottomana. Voiko olla totta ?
Ilmoita asiaton viesti
niin maantiet ovat arvotettu ja tutkimus yksipuolistettu niin, että
Suomi on Saari liikennemalli on voitu rakentaa, vaikka se ei ole kestävän kehityksen eikä Suomen taloudellisen aluekehittämisen kannalta lainkaan optimiratkaisu, vaan huomattava kansakunnan alueellisen kehityksen eriarvoistaja tällä hetkellä.
Siirtää miljardeja euroja vuosittain sisämaasta rannikolle ja erityisesti Helsinkiin (Helsingin sataman vaikutus alueen talouteen on noin 4 miljardia euroa /vuosi/ ja vähintään puolet siitä tulee Järvi Suomen alueelta takamaa aseman takia) ,
Nyt jopa 100 miljardiin asti yltävillä Sisämaan logistista takamaa asemaa vahvistavalla raideliikenne infralla , Vaihtoehtojen, joissa tarkasteltaisiin suora laivaliikenne vaihtoehtoja- niiden karsiminen aloitettiin ensimmäisillä vesiliikenteen maantie ja raideliikenteeseen siirroilla jo 1990 luvulla ja nyt vauhti on vaan kiihtynyt-2010 luvulla- vaikka EU tukisi ja vaikka se edellyttää kestävän kehityksen mukaan jopa puolia rekka liikenteestä siirtoja raiteille ja vesille…. mitään ei tehdä vaikka jo vuodesta 2011 kyseinen EU liikennestrategia on ollut voimassa.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/liikenneministerion-hallitusohjelmat-ja-niiden-toteutukset-2000-luvulla/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/pelkka-vetytalous-nykyisen-liikenteen-ja-alueellisen-talous-eriarvoisuus-kehityksen-muuttaja/
https://www.sisavesiliitto.fi/
http://xn--sisvesi-7wa.fi/
https://www.inlandnavigation.eu/
https://www.facebook.com/groups/584335666763574
Ilmoita asiaton viesti