Kuinka paljon valtio pitää itsellään ansiottomasta alv-tuoton kasvusta?

Kun hallitus on nyt alentamassa arvonlisäveron sähkön myynnissä 24 prosentista 10 prosenttiin määräajaksi ja lisäksi päättänyt käyttää erinäisiä satoja miljoonia euroja kuluttajien sähkölaskujen subventoimiseen, niin voisiko joku tutkiva toimittaja selvittää tarkemmin, kuinka paljon valtiolle silti jää ylimääräistä ansiotonta alv-tuottoa sähkön hinnan kohoamisesta?

Jos aiemmin sai arvonlisäveroa 24% myynnistä, joka oli ”100”, niin alv:n tuotto oli 19,36 (alv 24% lisätään verottomaan hintaan).

Jos myynnin arvo nousee kolminkertaiseksi samalla kun arvonlisävero laskee 10%, jää tuotoksi silti 10% alv ”300” myynnistä eli 27,27.

Alv:n tuotto siis nousee tässä yksinkertaisessa esimerkissä 27,27-19,36=7,91 yksikköä eli runsaat 40% aiempaan alv-tuloon verrattuna. Ja tämä siis ihan ilman, että hallitus/valtio olisi tehnyt mitään asiassa. Tällaista kutsutaan ansiottomaksi arvon tai tulon nousuksi.

Kysymys siis kuuluukin, kuinka paljon valtiolle vielä jää ylimääräistä alv-tuloa sen jälkeen, kun nyt mainostetut tuet on maksettu.

Ja se tärkein kysymys on tietysti, onko hallitus todella ottamassa näitä tukia varten lisää lainaa? Miksi?

 

JormaKajaste
Espoo

Kirjoittaja pyörittää perheensä kanssa antikvaarista kirjakauppaa Tapiolassa ja julkaisee blogia kun jotain tulee mieleen ja teksti on valmis.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu