Auta, Eu auta!
Blogi arkistoistani, muutaman vuoden takaa:
On syksyinen, pilvetön päivä Tallinnassa. Ihmisiä kävelee kohti keskustoria. Jotkut tulevat raitiovaunuilla numero 2 tai 4. Tallinnalaiset perheenäidit ovat ruoka- ostoksilla
Syön torikahvilassa zeburekkiä, juon venäläistä teetä.
Ikkunan takana käy kauppa. Näkymä on jokapäiväinen.
Myydään saappaita, silmälaseja, karamelleja, kelloja, karpaloita, hapankurkkuja , mehuja, saippuaa, antiikkia, pähkinöitä, partakoneita.
Torin laidalla on avoin piha, taaempana roskalaatikko. Sitä kohti kävelee likaisissa vaatteissa parroittunut, keski- ikäinen mies. Ohitan hänet aivan läheltä. Mies nostaa kannen ja alkaa tonkia sisältöä. Päällään hän pitää kantta ylhäällä. Kädet siirtelevät papereita, perunankuoria, lumppuja, jätettä, risoja kenkiä.
Tulee paha olla. Pienellä suomalaisella eläkkeellä täällä elää hyvin.
YK on kehitellyt mm. ”inhimillisen kehityksen indeksin”.
Indeksit eivät auta, jos on nälkä.
Niiden tarkoitus olisi auttaa köyhiä. Täällä torilla siitä ei puhuta.
Hyväntekeväisyyden rahojen väitetään usein menevän vääriin taskuihin.
Miehellä on likaiset, kylmän sinertämät kädet. Missä vietit yösi? En uskalla kysyä. Entä, jos antaa hyväntekeväisyyteen rahaa ilman välikäsiä? Vatsassa sulaa zeburek ja sen päälle syöty kermaleivos.
Otan lompakosta setelin, taitan sen pieneksi ja ojennan kohmettuneeseen käteen. Tuntuu kuin häpeäisin. Suomalaisittain se ei ole paljoa, täällä sillä saa enemmän. Näen vain hänen hämmentyneen ilmeensä, käännän pääni ja jatkan matkaa. Mies työntää rahan taskuunsa. En jää puhumaan enkä kuuntelemaan, enkä miettimään mitä hän rahalla tekee. Meneekö se juomiseen vai syömiseen, vaatteisiin vai yön petipaikkaan. Minun vastuuni oli siinä, annanko vai en. Hänen vastuunsa on syökö vai juoko.
Teit ihan oikein.
Mä elän täällä Bulgariassa pienellä eläkkeellä. Täällä on muitakin suomalaisia (4 vakinaista). Annamme työtä sitä tarvitseville ja meillä on myös ”työkonepankki”; betonimylly, kompressori, höylä, sirkkeli, maajyrsin, haketin jne., joita lainaamme kyläläisille, jottei jokaisen tarvitse pienistä eläkkeistään säästää jokaiseen vempaimeen. Toimii siis vähän samalla tavalla kuin kirjasto: saa lainata, mutta pitää palauttaa hyväkuntoisena ja siistinä.
Koirat ja kissat leikataan ja lääkitään ilmaiseksi. Suomalainen yhteisö Suomessa auttaa taloudellisesti. Katukoiria, joita kylässä ei enää ole, leikataan myös ja moni näistä adoptoidaan Suomeen.
Itse olen keskittynyt orpoihin kissoihin. 🙂
Kyläpäällikkö on myös hyvin sosiaalinen. Hän on perustanut tähän kylään kirjaston ja saanut aikaan kyläjuhlahuoneiston (kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan ilmainen seuraavat 10 vuotta). Hän käy vanhuksien puolesta apteekissa ja hän hoitaa myös miljoona muuta pienempää ja suurempaa asiaa.
Meitä kyläläisiä ei ole kuin vajaa 80 henkilöä ja näin pienessä yhteisössä on helppo tehdä kaikenlaista kivaa ilman ’häiriöitä’.
Kaikki suunnitelmat eivät vielä ole toteutuneet, mutta lisää koko yhteisö hyödyttäviä juttuja on tulossa.
Tulee jouluinen mieli ympäri vuoden kun pystyy toisia auttamaan. 😉
Ymmärrän hyvin, ettei monikaan näistä asioista onnistuisi isossa yhteisössä.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
>Tulee jouluinen mieli ympäri vuoden kun pystyy toisia auttamaan.
ooo
Oikein.
Kiitos kommentista.Hienoa toimintaa. Hyvää jatkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo mainitsemasi zeburekki jäi mieleen, että onko se lihapiirakan tapaista ruokaa kuten tässä tehdään:
Chebureki recipe Russian Chebureki
https://www.youtube.com/watch?v=EDIN5LmUomI
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä kuin sinä.
Hyvää vuoden jatkoa.
Ilmoita asiaton viesti