Hallitus joutuu pelaamaan koronaviruksen kanssa ”rahan ja kuoleman lottoa”, koska riittävä näyttö puuttuu

Mitä käy hallitukselle jos sen nyt sokkona valitsema koronastrategia osoittautuu suureksi erehdykseksi? Kaatuuko hallitus siihen samantien? Taloustilanne ja suuret taloudelliset vahingot ovat pakottaneet hallituksen puun ja kuoren väliin. Kuori on ne taloudelliset vahingot ja puu on ihmishenkien lukumäärä.

Nyt otetaan riskejä ilman minkäänlaista näyttöä ja seurataan kuolleiden lukumääriä. Hinta on kova mitataampa sitä kuolleilla tai rahassa.

Voi olla, että hallituksen valinta osuu oikeaan. Huonoimmassa tapauksessa ne, jotka ovat nyt möykänneet lujaa taloudellisten vahinkojen vuoksi ovat hiljaa ja nousee kova huuto siitä, kun kuolleita tulee liikaa. Vielä ei tiedetä miten käy.

Tämä nuorten naisten hallitus on kovassa paikassa. Tähän verrattuna Sipilän, Soinin ja Orpon hallituksella olivat ”kesyt” hommat.

Mutta mitä sitten voisi käydä?

  1. Hallituksen strategia osuu oikeaan ja hallitus pystyy purkamaan rajoitteet hallitusti, sekä epidemia laantuu.
  2. Kuolleiden määrä lähtee nousemaan ja hallitus lyö jarrut päälle rajoitusten purkamisessa yrittäen saada tilannetta hallintaan.
  3. Kuolleiden määrä nousee dramaattisesti, hallitus on pahassa pulassa ja yhteiskunta on arvaamattomassa tilanteessa. Joudutaan tekemään ”paniikkipäätöksiä”.

 

Lopputuloksena raportissa suositellaan strategiseksi tavoitteeksi hallittua, mutta ei liian voimakasta epidemian hidastamista. Kun valtaosalla väestöä on ainakin osittainen suoja, vuosittain tartunnan saa varsin pieni joukko. Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ihmettelee hallituksen linjausten pohjalla olevan raportin ajattelutapaa ja perusteluja. Lehtosesta raportissa esitettävät päätelmät epidemiasta ovat näytöltään heikkoja. (Iltalehden juttu löytyy täältä.)

 

Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo kiinnittää huomiota ristiriitaan, jossa strategisena tavoitteena on estää viruksen leviämistä ja samalla pyrkiä hallittuun, muttei liian voimakkaaseen hidastamiseen. Hänen mukaansa ei juuri ole todistusaineistoa siitä, että suomalaisista edes yksi prosentti olisi saanut tartunnan. Epidemiatilanteessa on tarpeen, että on mahdollisimman hyvä tilannekuva – sitähän tässä on hoettu jatkuvasti. No, Hetemäen raportissa epidemiologinen tilannekuva on olematon, sillä siinä ei anneta minkäänlaista arviota siitä, kuinka laajalle epidemia on levinnyt!” Aivelo tviittaa ja ihmettelee, ettei raportti tarjoa mitään mittaristoa rajoitustoimien purkamiselle. (Uuden Suomen juttu löytyy täältä.)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu