Helsingin vanhusten kotihoito peruu resurssipulan takia nyt äitini tarvitsemia kotikäyntejä, karu kuva kriittisen palvelun ongelmista

Vanhusten kotihoidossa on nyt paha tilanne Helsingissä, vanhuksia joutuu jäämään ilman kotihoitokäyntejä. Äitini luona käy kotihoito 3 kertaa päivässä. Eilen tuli viesti, ettei käyntejä voida toteuttaa tällä hetkellä.
Tarkkaa tietoa ei Helsingin vanhustenhuollossa ole kuinka kauan tilanne jatkuu ja hoitokäyntejä jää tekemättä.
Käynnit ovat välttämättömiä ja vanhusten on saatava ruuat, lääkkeet ja muu tarvittava hoito. Elämme mielenkiintoisia aikoja, yhteiskunnan kriittisiä toimintoja eli vanhustenhuollon palveluja joudutaan supistamaan pakon edessä.
Kotihoidon palvelujen kanssa on ollut vaikeuksia, on tiettyjä hoitotoimenpiteitä, joita kotihoito ei ole pystynyt toteuttamaan ja ne ovat luonnollisesti ikävä kyllä jääneet pitkältä ajalta tekemättä. Näiden samojen hoitotoimenpiteiden kanssa on myös ongelmia ympärivuorokautisessa hoidossa.
”Elämme mielenkiintoisia aikoja, yhteiskunnan kriittisiä toimintoja eli vanhustenhuollon palveluja joudutaan supistamaan pakon edessä.”
Mikähän se pakko on, eikös HKI kaupunki ole ylijäämäinen?
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunginvaltuusto käsitteli 17.6.2020 vuoden 2019 tilinpäätöksen. Tilikauden tulos ennen varausten ja rahastojen muutoksia oli 377 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Samaa tasoa se on ollut lähestulkoon joka vuosi.
Kaupungin tilikauden tulos vuonna 2020 oli 497 miljoonaa euroa, mikä oli 234 miljoonaa euroa parempi kuin talousarviossa. Kaupungin ottolainakanta oli vuoden lopussa 992 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 lopussa se oli noin 1,01 miljardia euroa. Vuoden 2020 lopussa lainaa oli asukasta kohti 1 508 euroa.
Rahaa siis on niin ettei paskalle taivu, mutta palkanmaksuhalukkuutta sen sijaan ei.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, näin minäkin tuon asian olen käsittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunki voisi siis halutessaan ostaa palvelut yksityisiltä. Kotisairaanhoidon lähihoitajien pitäisi tehdä, kuten lääkärit ovat jo tehneet (ja Ruotsissa hoitajatkin), eli sanovat joukolla itsensä irti, ja perustavat Stadin Kotihoito Oy:n. Työehtosopimukset tai niiden puuttumisen voi sitten unohtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin tulee tapahtumaan. Koko hoitoala yksityistyy.
Tradeka on jo aloittanut toiminnan. Sillä on mielettömän hyvä lähtökohta.Tradeka nimittäin omistaa HUS:n kanssa yhteisyrityksen, joten kilpailua ei tule. Uudenmaan ja Hkin veronmaksajien rahoja siirretään vasemmistolle sen toiminnan ylläpitämiseen.
Tällainen toiminta on tuttua kepulaisille. Väyrynen & lastensuojelubusiness, Jouko Sipilä & Soite, Vanhanen & Nuorisosäätiö, Juha Sipilä & Chempolis Oy + paljon muuta, …. Mikään ei ole tässä maassa niin helppoa, kuin yhteiskunnan varojen siirtäminen entisille poliitiikoille.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö meillä ole tosiaan kapasiteettia hoitaa vanhuksiamme..😕
Missä on nyt se perustettu uusi valtion oma Oy, jonka piti työllistää kaikki työttömät kuntien vastuulla ja projektikoordinaattori Lindströmin luotsaamana?
Työttömät nopeasti paikkaamaan kotihoidon vajeita! 😧 Ja työttömille siitä vähän extrakorvauksia pienen työttömyysturvan päälle – tässä se aidosti palveleva Aktiivimalli! 😃
Ilmoita asiaton viesti
Pienellä valmennuksella ja soveltuvuuden arvioinnin jälkeen voisi hyvin työttömiä tehdä keikkatyötä vanhusten huollossa ilman koulutusta tietyissä tehtävissä kun on pulaa työntekijöistä.
Esimerkiksi sellaisilla kotikäynneillä joissa vanhukselle valmistetaan ruoka ja tehdään muita kotitaloustöitä, sekä annetaan lääkkeet annospusseista.
Kaupan alalla on käytössä applikaatioita, joista keikkatyöntekijät valitsevat työvuoroja. Samaan tapaan tässä olisi mahdollisuus työttömille ja eläkeläisille saada lisätuloja.
Ilmoita asiaton viesti
Jorma, just näin! 👍
Ilmoita asiaton viesti
Just noin, menin Laaksoon ( merkintä terkkarin ruudulla ), infarktinjälkeiseen sydänultraan, ei ollut heillä tietoa hoitotarpeestani, no selvitimme asiaa, niin saivat kakistettua, ettei hoitoa voi tarjota, kun ei ole ensimmäistäkään kardiologia palveluksessa, olivat kaikki irtisanoutuneet, jäin odottamaan hoitotakuun toteutumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kotihoito on halvin hoitomuoto ja minimaallisella hoidolla säästetään lisää.
Hoitajia löytyisi mutta se palkka. Kunnat säästää käyttämällä rahat muualle.
Hyvinvointialueet perustettiin ja johtajat valtuustoineen valittiin, mutta lähtivätkö lomalle ja jättivät varsinaisen työnsä tekemättä.
Kenen on vastuu?
Kyllä palkkoja olisi voitu nostaa sillä rahasta ei ollut kyse kun päättivät niistä johtajapalkkioista.
Kenen on vastuu kun yksin kotona asuva ei saa kotiapua?
Ilmoita asiaton viesti
Kotihoito on hoitomuoto niille, jotka selviävät kotona, sitä voidaan yrittää käyttää säästökeinona, jotta ei tarvitsisi ympärivuorokautista hoitoa. Kuitenkin jos on todella tarve ympärivuorokautiselle hoidolle, niin omaisten kannattaa vaatia lääkäriä tekemään hakemus sinne. Jos sellaista ei tehdä, tai hakemus hylätään, niin silloin asiassa kunta on velvollinen antamaan hallinnollinen valituskelpoinen päätös. Jos sitä ei anna, niin silloin voi valittaa asiasta oikeusasiamiehelle. Näitä tapauksia on Suomessa esimerkiksi koulutoimen osalta, joissa on patisteltu sitten antamaan valituskelpoinen päätös. (Esimerkkejä löytyy finlexistä.) Tämä tietenkin edellyttää, että omaiset ovat tehneet edunvalvonta-asiat kuntoon.
Ilmoita asiaton viesti