Huijattiinko Yhdysvalloilta rahat ”haamusotilailla” ja vetäytyi Afganistanista luottavaisin mielin?

Tämä näyttää melkoiselta ”puhallukselta”. Korruptoituneet virkamiehet keräsivät ”haamusotilaiden” palkkarahat omiin taskuihinsa ja turvallisuusjoukkoja ei olekkaan 300 000 joka piti olla. Aika hyvä bisnes virkamiehille jos kerkesivät hyvissä ajoin pakenemaan maasta rahojensa kanssa.

Tämä ainakin selittäisi Afganistanin ”armeijan” näin nopean romahtamisen. Jos sotilaat itsekin tietävät, että heitä on todellisuudessa aivan liian vähän, eikä siten ole mitään mahdollisuuksia niin silloin taistelumoraali on huono. ”Haamusotilaisiin” nojaavaan puolustukseen ei voi luottaa omat joukot, eikä kansa joten vaihtoehdoksi jää toivottaa vastustaja tervetulleeksi takaisin.

Yhdysvallat joutuu menemään vielä Afganistaniin takaisin siinä vaiheessa kun tulee niitä syyskuun 11. päivän terrori-iskun kaltaisia tapahtumia uudestaan. Yhdysvaltojen oma sisäinen hallinto on osoittautunut heikoksi ja huonoksi, joka on merkittävä riski kansainväliselle kriisinhallinalle.

Palkinnoksi ”onnistumisesta” Taliban sai suuren sotasaaliin.

”Afganistanin armeijan ja poliisin taistelutahto äärijärjestö Talibania vastaan on osoittautunut heikoksi. Taliban on saanut hylätyistä tukikohdista haltuunsa runsaasti nykyaikaisia taisteluajoneuvoja ja muuta aseistusta.” (YLE)

Afghanistan: How the Taliban gained ground so quickly

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu