Itsekäs ihminen on huolissaan syntyvyydestä – rahat loppuvat 

BKT henkeä kohden on rallatellut jyrkästi ylöspäin 1700-luvulta asti sellaisella vauhdilla, jossa voidaan todeta tilanteen olevan ikään kuin olisimme kaikki melkein ”optiomiljonäärejä”. Silti se syntyvyys ei, kun ei vain nouse!  Ei raha ja elintaso luo hyviä kasvatusolosuhteita. Tämä aiheuttaa ihmisissä hämmennystä kun ihmetellään, miksi lapsia syntyy entistä vähemmän, vaikka asiat ovat ”hyvin”.

Eivät ne ole hyvin. Katsotaan vääriä asioita. Lasten kasvatusolosuhteet ovat oleellisesti huonommat kuin ennen. Vanhempien pitää totaalisen yksin kantaa lapsistaan vastuu, ei ole ihme ettei sellaista tilannetta haluta. Suomessa vallitsee ”vinoutunut” ja välinpitämätön lasten kasvatuksen kulttuuri. On hyvä vaan ettei oteta syyllisyyden taakkaa siitä, ettei pystyttäisikään tarjoamaan lapselle henkisesti rikasta ja kehittävää kasvuympäristöä. Lasten ja nuorten pahoinvointi on kasvussa.

Yhteisöllisyys on kadonnut. Monen keski-ikäisen ja vanhemman ikäpolven edustajan ihmetellessä syntyvyyden romahtamista he eivät näe sitä valtavaa muutosta mikä on tapahtunut kasvatusolosuhteissa. Muutos on todellakin suuri, sen huomaan kun mietin omaa lapsuuttani ja kasvuympäristöä. Sosiaalinen ja yhteisöllinen kulttuuri on taantunut merkittävästi. Tästä erosta muistuttaa edelleenkin ne ulkomaan matkat, joita minulla on mahdollisuus tehdä maahan, jossa olen osana yhteistöä ja jossa on vieläkin samantyyppistä yhteisöllisyyttä kuin ennen oli lapsuudessani.

Syntyvyysongelmaan reagoidaan juuri sellaisten arvojen pohjalta, jotka ovat luoneet syntyvyyttä vähentävän kulttuurin. ”Tuotantokeskeinen” motivaatio on se joka on nostanut asian esiin. Syntyvyysongelma nähdään ”materialistisena” ongelmana. Verotulot putoavat ja tukia jaetaan verotuloista. Jos toisi mahdollisia verojen maksajia ulkomailta? Kulttuuriin jonka olosuhteet ovat syntyvyyden kannalta huonot? Muuttuisiko yhteisöllisyys ja kasvatuksen kulttuuri paremmaksi, vai jäisikö vaikutus tilapäiseksi? Poliitikot hakevat tällaisessa ratkaisussa nopeaa ”voittoa”, jonka toivovat auttavan heidän uraansa muutaman vaalikauden ajan.

Jotenkin on ”surkuhupaisaa” seurata, miten hätä on tullut käteen kun rahat ovat vähissä. Miten materialistista! Pitäisi saada nopeasti tuotettua lisää veronmaksajia. Verotulojen tarpeen ajama motivaatio syntyvyyden lisäämiseen ei ole kestävällä pohjalla.

Ollaan sokeita ja ihmetellään kun ennen elämä oli vaatimattomampaa ja lapsia syntyi enemmän. Sinä ”silmänräpäyksen” hetkenä kun ikäpyramidi vinoutui, silloin tapahtui suuria muutoksia joihin vanhemmuuden kulttuuri ei tietenkään ole vielä pystynyt vastaamaan. Onhan se sitä ennen ollut vuosisatoja täysin erilainen ja muuttunut huomattavasti vähemmän. Syntyvyyden lasku on luonnollinen seuraus tästä ja näin suuri muutos syntyvyydessä on seuraus siitä, että vanhemmuuden kulttuuri on oleellisesti huonompi kuin ennen. Kestää todennäköisesti pitkään, kun sopeutuminen tapahtuu jos sitä ylipäätään edes tapahtuu.

Ilta Sanomat: ”Suomalaiset kertovat, mikä voisi saada heidät tekemään lapsia – 35-vuotiaan naisen vastaus kertoo olennaisen.”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu