Kokomuksesta esitettiin eduskunnan tulo- ja menoarviokeskustelussa eläkeputken katkaisemista ikäsyrjintää estävänä toimenpiteenä

Eduskunnan tulo- ja menoarviokeskustelussa näin erikoinen esitys tuli Kokoomuksen suunnasta. Työttömyysputken luominen eläkeputken tilalleko poistaisi ikäsyrjintää? Painokkaasti Kokoomuksesta todettiin, että kiveäkään ei pidä jättää kääntämättä tämän ikäsyrjinnän kitkemiseksi. Todellisuudessa tästä ehdotuksesta syntyvä työttömyysputki päin vastoin lisäisi kiviä kivien päälle.

Eläkeputki ei ole syy, vaan se on seuraus. Seuraukseen puuttuminen ei vaikuta ollenkaan itse ongelmaan. Varsinainen ongelma on siinä, että ikääntyneemmän palkkaaminen on työnantajalle suurempi riski kuin nuoremman palkkaaminen, joten kannattaa mieluimmin palkata nuorempia.

 

Tässä on alla ehdottamani ratkaisu tähän ongelmaan.

Yhtenä riskiä vähentävänä toimenpiteenä voisi olla sen tyyppinen ”työkyvyttömyysvakuutus” jossa vakuutusturva kattaisi ikääntyneestä aiheutuvat työkyvyttömyysmenot. Tätä vakuutusmaksua maksettaisiin palkasta suoraan. Sairausvakuutus on jo olemassa mutta se, kuten muutkaan vakuutukset eivät kata työkyvyttömyydestä aiheutuvia työnantajille koituvia taloudellisia riskejä.

Joku saattaa ajatella, että taas tulee lisää menoja palkoista maksettaviksi. Joko maksetaan palkoista menot liittyen työttömyyteen, tai työkyvyttömyyteen jos työkyvyttömyysmenoja maksetaan, siirtyy siihen liittyvät rahat pois työttömyysmenoista ja sen lisäksi vaikutusta on ikääntyneiden työllisyyteen kuten tässä on aikaisemmin kerrottu ja siten sitäkin kautta myös työttömyysmenoihin.

 

YLE: ”Valtion tulot ja menot eduskunnassa”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu