Kokoomus on nyt vahvasti kannatuskärjessä, onko Suomen paha talousongelma ollut äänestäjien syytä?

Epäilen vahvasti Kokoomuksen kykyä saada koottua ”remonttihallitus”, koska kansalaiset eivät koe vielä yleisesti tilanteen niin pahasti huonontuneen. Nyt aikuisikään tulleet kansalaiset ovat nähneet koko elinikänsä ajan huonoa taloudenhoitoa, jossa äänestäjiä on pidetty tyytyväisenä kasvattamalla valtion velkaa.

Demokratiassa kansan enemmistö ei voi vain katsella tyytymättömänä sivusta ja todeta vahingon tapahtuneen. He ovat äänestämällä vahvasti vaikuttaneet asioihin. Velkarahalla ”revittelyssä” on valtiontaloudessa pitkät perinteet.

Onko tilanne niin paha miltä se näyttää? 90-luvun lamasta on jo pitkä aika, joten on jo odotettavissa, että maahan tulee kunnon talouskriisi, se on vääjämätöntä ja se on eräänlainen korjausliike. Kriisit ovat kuin mekanismi millä jumiutunut tilanne lopulta laukeaa, kun se on vaikuttanut liian pitkän aikaa. En usko, että Suomi saa itse milloinkaan ratkaistua talousongelmiaan, siihen tarvitaan ulkopuolista ohjausta ja se ohjaus tulee siinä vaiheessa kun maa ajautuu kriisilainojen ja tukipakettien varaan. Suomen talousongelmat ovat jo jatkuneet niin kauan.

Nykyisenlaisessa tilanteessa Kokoomuksen on vaikeaa saada läpi taloudenhoitokeinojaan, tuskin edes porvarihallitus lähtee sellaiseen Sipilän hallituskauden kokemusten jälkeen. Valtiontalouden remontti tulisi etuajassa ja siihen kansa ei ole vielä valmis. Sipilän hallituksen tekemät valtiontalouden tervehdyttämistoimet olivat liian laihoja. Erityisesti mieleeni niistä jäivät epärealistinen usko digiteknologian mahdollisuuksiin.

Kokoomuksen ensimmäinen ulostulo valtiontalouden säästötoimista osoitti, miten vaikeassa tilanteessa puolue keikkuu kannatuskärjessä. Puolueen puheenjohtaja nosti esiin säästämisen kaasuautojen ja kosteikkoviljelyn tuesta.

Leikkaustarpeet valtion budjetissa ovat todella suuria, niillä aiheutetaan todennäköisesti kriisi niihin kohtiin joissa leikataan. Sellaiseen tuskin kansa on vielä valmis. Vielä tällä hetkellä kansan arjessa valtiontalouden huono tilanne ei ole kovin paljon näkynyt ja halutaan, ettei tilanne muutu.

SDP vasemmiston johdossa pääsee lyömään lujaa takaisin Kokoomukselle kun puolue ehdotti säästötoimia sosiaaliturvaan. Mitään uusia vakavasti otettavia säästötoimia ei ole ehdotettu, sellaiset pidetään äänestäjiltä pimennossa ja hallitusneuvotteluissa sellaiset asiat avataan tarkemmin.

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu