Kritiikkiä tutkijalta, Suomen maineeksi turvamiehet pulaan jättävä kriisinhallintatoimija – saadaanko luotettavia turvamiehiä?

Käsittämätöntä miten Suomen valtiojohto näyttää ”nukkuvan aina”. Oli sitten kyse Afganistanista, tai sitten koronaviruksesta, niin valtiojohto ei näytä olevan yhtään hereillä ja siitä koituu ikäviä seurauksia. Nyt sitten Suomella on epäluotettavan toimijan maine kriisinhallinnassa kun jätti turvamiehet pulaan. Tästä todennäköisesti koituu jatkossa ongelmia ja on vaikeampaa saada luotettavia turvamiehiä.

Jos Suomi olisi aloittanut evakuoinnin aikaisemmin, sitä ei olisi tarvinnut tehdä huonommissa olosuhteissa ja jälkikäteen kehua miten olosuhteisiin nähden evakuointi sujui ”hyvin”. Suomella oli Ruotsiin verrattuna huomattavasti tiukempi evakuointiasenne meidän hyväksi työskennelleitä kohtaan. Tekikö Suomi edes minkäänlaista yhteistyötä Ruotsin kanssa evakuoinneissa?

Suomella näyttää olevan Afganistanin osalta Ruotsiin verrattuna ”aremmat” puolustusvoimat julkisuus- ja viranomaisvaikuttamisen osalta.

”Jos paikalliset turvamiehet ovat sitä mieltä, että Suomi jättää heidät pulaan, jos jotakin tapahtuu ja homma menee käsille… Se on aika huolestuttavaa. En välttämättä haluaisi työskennellä diplomaattina, jos Suomi saattaa turvamiehet omalla toiminnallaan vaaraan. Voiko turvamieheltä itseltäänkään odottaa silloin luottamusta ja lojaaliutta?”

”Ranska aloitti evakuoinnit jo toukokuussa, Norjakin kesäkuussa ja Yhdysvallat sekä Kanada heinäkuussa. Suomi jätti kaiken aivan viime tippaan ja toimi vasta käytännön pakon edessä. Evakuointipäätös syntyi 13. elokuuta, jolloin Taleban kolkutteli jo Kabulin kaupungin portteja.”

”Mikä oli virkamiesten ja poliittisten päättäjien tilannekuva ja käsillä ollut tieto? Afganistanissa oli kuitenkin oltu 20 vuotta, ja yli 10 vuotta on tiedetty, että jossakin vaiheessa sieltä lähdetään pois. Tilannetiedot ja -taju eivät ole voineet olla ajan tasalla, Käihkö väittää.”

IS: ”Suomen mielivaltainen linja Afganistanin-evakuoinneissa voi mustata Suomen maineen”

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu