Lakia rikkova verottajan automaatio on välttämättömyys, työvoima ei riitä ja lakia on muutettava

Oikeusasiamies on todennut, että verottajan automaatio rikkoo lakia. Ylen uutisen mukaan verottaja säästää automaation avulla 2000 henkilötyövuotta.

Aika on ajanut jo tämän oikeusasiamiehen laintulkinnan ohi ja reippaasti.

”Verottajan lähettämien esitäytettyjen veroilmoitusten jatkokäsittely on yksi tapa, jossa automaatiota on käytetty. Verotus on tehty sen perusteella automaattisesti, jos esitäytettyyn ilmoitukseen ei ole tarvinnut tehdä muutoksia.”

Verohallinnon pääjohtaja arvioi, että oikeusasiamiehen ratkaisussa on haettu sitä, että päätöksissä pitäisi olla päätöksen tehneen henkilön nimi. Automaatiota sovellettaessa ei sellaista nimeä voi olla. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että koneen tekemiä töitä pitäisi sitten valtava joukko ihmisiä lukea ja kuitata jokainen asia erikseen, jolloin kyseisen työntekijän nimi liitetään päätökseen. Tällaisessa työssä ei ole mitään järkeä ja tämä vain osoittaa, että laki, tai sen tulkinta on vanhentunutta, koska tietojärjestelmän tekemissä rutiinijutuissa ei tarvita näennäistä kustannuksia aiheuttavaa ihmistyötä.

Meillä ei ole julkishallinnossa resursseja ihmistyönä toteutettavaan asioiden massakäsittelyyn. Se tie on loppuun kuljettu ja on pakko automatisoida, jolloin siirretään vaativammat ja mielekkäämmät jutut ihmistyönä tehtäviksi.

Verohallinto on esimerkin näyttäjä julkishallinnossa siinä miten täytyy ja on lopulta pakko toimia. Julkishallinnon kustannusten hallinta pakottaa väkisinkin muuttamaan lakia, tai sen tulkintaa.

Oikeusasiamies: Verottajan automaatio rikkoo lakia (YLE)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu