Minkälaisia myönnytyksiä neuvotteluteitse antaisitte Venäjälle jotta se ei menettäisi kasvoja natokysymyksessä?

Kysymys on neuvottelutilanteesta. Jos vaihdatte näkökulmaa Venäjän näkökulmaksi ihan vaan ymmärtääksenne tilannetta, niin miten toimisitte jos toimisitte Venäjän ”edun” mukaisesti? Kun katsoo karttaa, niin aika pahalta Venäjän näkökulmasta näyttää jos Ukrainasta ja Georgiasta tulisi Naton jäseniä. Siinä vaiheessa olisi enää Valko-Venäjä ja Suomi aukkona Euroopan natorajassa ja yhtenäinen natoraja kulkisi hyvin lähellä Moskovaa.

Jos asettuu tässä poliittisessa pelissä toisen osapuolen siis Venäjän asemaan, niin mitä Venäjän pitäisi tehdä säilyttääkseen kasvonsa? Minkälainen tilanne syntyisikään Venäjän sisäpolitiikassa jos Putin hyväksyisi Ukrainan ja Gerogian natojäsenyyden? Näyttäisikö tämän hyväksyminen Venäjälle ja Putinille nöyryyttävältä vaihtoehdolta Tämä on ”kovaa” poliittista peliä julkisuudessa. Tässä kriisissä ratkaisu tulee olemaan sellainen joka ”menettelee”, mutta ei ole kovin hyvä. Venäjälle annetaan riittävät myönnytykset. Niin aina tehdään kun neuvottelutulos haetaan.

Yhdysvallat on kokenut kovia sotilaallisissa kriiseissä ja todennäköisesti kansalaisia on vaikeaa saada Venäjän vastaisen sodan kannattajiksi. Tämä on ollut ja on myös varoittava esimerkki muille maille. Juuri tästä johtuen on syntynyt asetelma, jossa talouspakotteet ovat ne todennäköisimmät keinot joilla Venäjää vastaan voi toimia ja neuvottelupöydässä on pakko kaikkien tehdä ”ikäviä” myönnytyksiä.

”Venäjän perjantaina esittämät vaatimukset sotilasliitto Natolle ja Yhdysvalloille kasvattivat sodan todennäköisyyttä Ukrainaa vastaan ja vähensivät rauhanomaisen ratkaisun löytymisen todennäköisyyttä, arvioi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja ja kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg. Hän sanoo perjantaisen vaatimuslistan ”utooppisuuden” muuttaneen hänen arviotaan tilanteesta.” (IS)

”Venäjän presidentti Putin vaatii konkreettisia sopimuksia, joissa Nato lupaa olla laajentumatta enempää itään.” (HS)

Lukijoiden kannatta erityisesti pitää mielessä, että tässä pelissä myös Yhdysvallat, muut natomaat ja EU miettivät neuvotteluasetelmaa Venäjän näkökulmasta arvioidessaan mikä on realistista. Julkisuudessa tietenkin osapuolet esiintyvät uhmakkaina ja se on eräänlaista julkisuusteatteria. Todellisuudessa pelataan neuvottelun säännöin ja pöydässä on kovat panokset joita osapuolet arvioivat. Kärsijöinä ovat kaikki osapuolet jos kompromissihalukkuutta joudutaan hakemaan kovemmilla keinoilla.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu