Olen itse yli 50-vuotias, en itse palkkaisi liian vanhoja töihin, voisin joutua maksamaan heidän työkyvyttömyysmenoja

Eläkeputki vaihtuu työttömyysputkeen jos se poistetaan, sen takaa työkyvyttömyysmenojen ja työkyvyttömyyseläkkeen ”maksumiina” joka laukeaa sille viimeiselle työnantajalle. Ei kukaan työnantaja halua olla se viimeinen tietenkään.

”Työeläkeputken poisto yksinään merkitsisi, että moni päättäisi työuransa työmarkkinatuella. Aika tyly juttu.” (Osmo Soinivaara / Uusi Suomi)

Yhteiskunta on itse rakentanut vahvan ikäsyrjintämekanismin työelämään virittämällä melkoisen työkyvyttömyyden ja työkyvyttömyyseläkkeen ”maksumiinan” viimeiselle työnantajalle. Eläkeputki on lievittänyt tämän ikäsyrjinnän vaikutusta ja nyt putkea ollaan poistamassa ja tämä aikaisemmin mainittu ikäsyrjintämekanismi jätetään työllistymisen esteeksi.

Mitä ihmettä päättäjien päässä oikein liikahtaa? Miksi eivät poista tätä työelämän ikäsyrjintämekanismia ja mikä taho haluaa, että sellainen on koska sitä ei ole aikaisemmin poistettu?

Tietenkin kannattaa irtisanoa YT-neuvottelussa heti vanhempia työntekijöitä ja palkata nuorempia, jotta henkilöstöstä koituva kustannusriski pienenisi. Sehän on yrityksen taloudenhoidon näkökulmasta järkevää toimintaa. Yhteiskunta itse on aiheuttanut, että on järkevää toimia näin.

Kun tulee ikää, niin työkyvyttömyyden riski kasvaa ja työkyvyttömänä joudutaan sairaslomille, kuntoutustuelle ja sieltä työkyvyttömyyseläkkeelle, näistä aiheutuu työnantajalle kustannuksia.

Miksi aina suomalaisessa ”talouspolitiikassa” menee aina näin, ettei oikeasti selvitellä ja puututa juurisyihin vaan kaivetaan ne samat vuosia poliittisessa keskusteluissa pyörineet asiat kuten nyt liittyen vanhempien ihmisten työttömyyteen?

”Ikääntyneitä koskien VM esittää Ruotsin mallin tapaista uudistusta, jossa luovutaan ikääntyneitä koskevista varhaisista työelämästä poistumisen väylistä.”

”Esimerkiksi työttömyysturvan lisäpäivillä (ns. eläkeputki) on useiden tutkimusten mukaan työllisyyttä heikentävä vaikutus ja aiempina vuosina toteutettuja eläkeputken alaikärajan nostoja on seurannut positiivinen vaikutus ikärajan alle jäävien ikääntyneiden työttömien uudelleentyöllistymistodennäköisyyteen, VM toteaa muistiossaan.” (Iltalehti)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu