Onko suomalainen sosiaaliturva vaiettu ja tehokas kilpailukeino kansainvälisillä työmarkkinoilla it-osaajien houkuttelussa?

Ei it-osaajien työ ole sellaista, että tarvitsisi sitä tarvitsisi jäykästi tehdä sidottuna johonkin tiettyyn fyysiseen paikkaan. It-alalla on hyvin tavallista, että töitä on tehty etänä ja eri paikoissa. Korona-aikana etätyöstä on tullut tavallinen ilmiö laajasti myös muillekin aloille. Juuri tästä syystä ihmettelen mitkä syyt ovat oikeasti taustalla kun suomalainen yritys haluaa houkutella it-osaajia Suomeen, kun se ei ole mitenkään välttämätöntä.

Epäilen eräänlaiseksi vaietuksi syyksi sen, että kilpailu it-osaajista on kansainvälisesti niin kovaa jolloin hyväksi kilpailukeinoksi on noussut suomalainen sosiaaliturva. Se taas edellyttää muuttamista Suomeen. Ulkomailla yritykset todennäköisesti joutuvat ostamaan kalliita vakuutuksia ja sosiaaliturva on todennäköisesti it-osaajien lähtömaissa muutenkin heikompi.

Samanlainen ilmiö todennäköisesti on myös Ruotsissa. En oikein näe paljonkaan järkeä It-osaajalle Suomeen muuttamiseksi, kun voi tehdä töitä Suomeen muualta käsin. Se oleellisin asia mitä nämä houkutellut it-osaajat eivät Suomesta tiedä on maan hintataso. Se palkkataso mitä saa kotimaassa ja mihin se riittää, niin Suomessa joutuvat kokemaan karun yllätyksen. Siinä vaan sitten ottamaan 20-25 vuoden asuntolainaa kun kansalaisuus on saatu. Elinkustannukset ovat korkeat ja maa on ilmasto-olosuhteiltaan ankea yllätys monelle maahanmuuttajalle. Sosiaalinen kulttuuri on heikko. Ainoastaan maahanmuuttajien omat sosiaaliset kulttuurit ovat vireämpiä.

Yle: ”Ruotsi tarvitsee it-osaajia kipeästi, mutta on karkottanut heitä pikkuvirheiden takia – yritykset pelkäävät jo Ruotsin maineen puolesta.”
IL: ”Satoja miljoonia tahkoavan Supercellin työntekijät pulassa Suomen viranomaisten kanssa: Tilanne täysin kestämätön.”

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu