Onko Venäjällä sodassa tehokas ja toimiva strategia, perustuu aikaan, Euroopan inflaatioon ja energian hinnan nousuun?
Olemmeko erehtyneet vain tuijottamaan jotain yhtä venäläistä pitkää sotilassaattuetta joka tuhotaan tielle ja ihmettelemään, miten Venäjän armeija näin toimii ja kyse voikin olla ovelammasta strategiasta jossa Ukrainan nykyinen sota on vain yksi osa sitä? Sitten tulimmeko ikäänkuin yllätetyksi inflaation, energian hinnan nousun ja ruokakriisin kanssa suoraan housut kintuissa? Ainakin minut on yllättänyt mailman vahva riippuvuus Venäjästä, kun huomaa minkälaisia vaikutuksia nyt aiheutuu.
Niin hölmöltä Venäjän toiminta on vaikuttanut, joten mielestäni on syytä nostaa myös tämä näkökulma esiin, jonka tässä kirjoituksessani nostan. Voi tietenkin olla, että Venäjä toimii vain reaktiivisesti ja ikään kuin tilanne on nyt ajatunut sellaiseen pisteeseen, ettei Venäjä ehkä olekkaan aivan niin heikoilla kuin ajateltiin. Suhtaudun ihmetellen Venäjän toimintaan mikäli siinä ei oikeasti ole taustalla pitkäkestoisempaa ovelampaa strategiaa Ukrainan sodan osalta. Venäjä näyttää kuin se olisi menettänyt kaiken kaiken osaamisen mikä sillä on ollut. Ettemme vaan lankeaisi aliarvioinnin ansaan, sitä täytyy toivoa.
Venäjällä voi olla hyvätkin mahdollisuudet päästä tavoitteisiinsa kärsivällisesti odottaen inflaation, ruoka- ja energiakriisin seurausten vaikutuksia. Olettaisin, että Putinilla ja muilla valtiojohtoon kuuluvilla entisillä ja nykyisillä tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun henkilöillä olisi kokemusta pitkään kestävistä operaatioista, jotka vaativat kärsivällisyyttä ja joissa on erilaisia keinoja käytössä ja keinoja joilla harhautetaan huomio muualle kuin siihen strategiaan joka on taustalla. Olemmeko pahasti aliarvioineet heidät, niin sen tulevaisuus sitten näyttää.
Mureneeko länsimaiden yhtenäisyys Ukrainan sodan osalta, niin se riippuu siitä miten voimakkaasti kriisi vaikuttaa ihmisiin lännessä. Euroopan energiariippuvuus ja sodan vaikutus länsimaihin on osoittautumassa kovemmaksi ”iskuksi” kuin alun perin osattiin ennakoida. Tässä on nyt menossa eräänlainen kilpajuoksu vaikutusten kanssa. Venäjään kohdistuvien pakotteiden vaikutus vastaan inflaatio, energian hinnan nousu ja pitkäkestoinen kulutussota. Kumpa osapuoli kestää kilpajuoksussa pidempään Venäjä, vaiko länsi ja Eurooppa? Onko Venäjällä keinoa katkaista länsimaisia asetoimituksia tässä kilpajuoksussa?
Jos inflaatio ja korkealle nousevat energian hinnat vaikuttavat vuosia, niin Euroopan kansat kyllästyvät siihen varmasti ja vaativat johtajiltaan toimenpiteitä. Siinä tapauksessa ollaan neuvottelutilanteessa Venäjän kanssa, jossa Ukrainalla käydään kauppaa. Pöydässä on asetoimitusten katkaiseminen Ukrainaan, Ukrainasta alueiden luovutus ja Venäjän asettama hallinto Ukrainaan, tai sitten edelleen inflaation ja korkeiden hintojen jatkuminen.
Tämä on todennäköisesti se Venäjän pitkäkestoinen strategia jota yrittää toteuttaa. Onnistuuko se siinä, niin kyse onkin siitä voittaako Venäjä vaikutusten kilpajuoksun tässä sodassa. Minä hieman epäilen, ettei Venäjälle oikeasti tullut yllätyksenä Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon, eivätkä myöskään pakotteet.
Oleellinen kysymys on oikeasti se, ovatko nyt Venäjän osalta liittyen Ukrainan sotaan asiat aivan sellaisia miltä ne näyttävät?
Putinin energia-ase iskee koko Eurooppaan
Esimerkiksi Saksa, joka on lähes täysin riippuvainen venäläisestä kaasusta, saa nyt kaasua noin 60 prosenttia aiempaa vähemmän, ja siksi Saksassa tehdään jo suunnitelmia sen varalta, että kaasusta tulee pulaa ensi syksynä ja talvena.
Tilanne on haastava, koska Saksan teollisuus tarvitsee maakaasua ja lisäksi ihmisten asunnot ja hellatkin lämpiävät pääosin kaasulla. (Iltalehti)
Euroopan energiakriisi voi johtaa kansallistamisaaltoon, arvioi Ilmastopaneelin Peter Lund – ”Ehkä myös Fortum kansallistetaan” (YLE)
Saksalaiset ostavat jo lämmönpitimiksi hiiltä koteihin – ”Kyse Euroopan kriisistä”, arvioi talousasiantuntija (YLE)
YK:n raportti: Ruokakriisi uhkaa sysätä monet maat nälänhätään – jo yksi kymmenestä kärsii aliravitsemuksesta
Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäys Ukrainaan on pannut aluille historiallisen suuren ruokakriisin, sillä erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa monet valtiot ovat riippuvaisia Mustanmeren kautta virranneesta viljasta.
Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia vientiviljan aittoja. (MTV Uutiset)
”Nopeustaistelu” on jo käynnissä
Mitä nopeammin länsimaat saavat kyllästettyä Ukrainan asevoimat nykyaikaisilla aseillaan, sitä nopeammin sota saavuttaa käännekohtansa. Silloin Ukrainan joukot aloittavat vastahyökkäyksensä poistaakseen Venäjän armeijan maaperältään. (Iltalehti)
Eläkkeellä oleva tiedustelueversti Martti J Kari totesi haastattelussa, että Venäjän Ukrainan operaation alkuvaihe olisi sotakorkeakoulun kurssityönä hylätty, koska siinä ei ollut painopistettä.
Jäin ihmettelemään jo silloin miksi Venäjä toimii näin, ikään kuin osaamisen ja kokemuksen menettäneenä. Yksi uskottava selitys olisi hallinnon rappioituminen. Mutta sitähän emme tiedä. Sekin on otettava huomioon, että tämä sota voikin olla yksi keinoista liittyen laajempaan ja pitkäkestoisempaan strategiaan, jossa ei merkitse kovin paljon miten sota alkaa ja yksittäiset sodan vaiheet.
Taustalla voikin olla myös sellainen ajattelu, jossa kokeillaan ensin Kiovan nopeaa valtausta ja otetaan sitten muita ennalta mietittyjä vaihtoehtoja käyttöön, jos se ei tuonutkaan tulosta ja kokonaisuuteen kuuluu muutakin kuin sotiminen.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan demarien joukossa muhii kyllästyminen sotaan:
” Sotaa ei ratkaista taistelukentillä, sanoo Saksan demarien liittopäiväryhmän puheenjohtaja Rolf Mützenich Tagesspiegel-lehdessä. Hänen mukaansa EU-johtajien on oltava valmiita keskustelemaan Putinin kanssa, jos siihen syntyy edellytykset.”
https://www.facebook.com/pertti.ronkko
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, että tämä on se todennäköisin vaihtoehto, eli Eurooppa kääntyy neuvottelemaan Putinin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Kai missä tahansa sodassa tärkeää on nopeat voitot ja vähän kotiin palaavia arkkuja.
Ei ehkä mene sotahommat ihan putkeen.
Venäjä kai jää katsomaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Eurooppalaisen kotirintaman varaan on ennenkin laskettu, tosin väärin. Luultiin että saksalaiset masentuvat kaupunkipommituksista, mutta ei. Ei lontoolaisetkaan masentuneet kaupunkipommituksista.
Voi päinvastoin olla, että viha Venäjää kohtaan vain kasvaa kun kotirintamalla koetaan vaikeuksia.
Euroopalla tulee olemaan suuria vaikeuksia mutta niin tulee olemaan Putinillakin.
Ikävin puoli asiassa on että molemmat tarvitsevat Hersonin alueen kipeästi. Venäjä Krimin vesihuollon tähden ja Ukraina jokiliikenteen tähden.
Mikään rauha ei ole mahdollinen niin kauan kuin Hersonista ei voi sopia.
Ilmoita asiaton viesti
Enemmän kokemusta taitaa olla pitkittyneistä sodista kuin nopeista voitoista, joten sen varaan kannatti laskea, että ensin yritetään nopeaa voittoa mutta valmistaudutaan pitkään sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Perussääntönä on että vain sellaisiin sotiin kannattaa ryhtyä jotka tietää voittavansa, olkoon pitkä tai lyhyt.
Voiko Venäjä voittaa ja orjuuttaa Euroopan. Enpä luule. Sitä taustaa vasten sodan aloittaminen oli hulluutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin Euroopan orjuuttaminen oli sodan tavoite. Tavoite taisi olla Naton-laajenemisen estäminen ja Ukrainan hallinta, mistä ensimmäinen ei pohjolan osalta todennäköisesti onnistu. Vielä ei ole Turkki ratifioinut jäsenyyksiä, joten tilanne on epävarma.
Ilmoita asiaton viesti
”Perussääntönä on että vain sellaisiin sotiin kannattaa ryhtyä jotka tietää voittavansa, olkoon pitkä tai lyhyt.”
Itseasiassa tähän voisi lisätä, että voitettavaki sota pitäisi olla hyvin lyhyt. Siinäkin häviää kun haaskaa kaikki resurssinsa, kun sodan voittamisessa häviää enemmän mitä voittaa.
Eli jos katsoisi jotain malliesimerkkiä onnistuneemmasta sodasta niin se Kiinan ja Intian välinen mähinä vuodelta 1962 olisi parempi esimerkki.
Ilmoita asiaton viesti
Itsekin kiinnittänyt huomion siihen, että somessa leviää laajalti näkemys Venäjän heikkoudesta, WWI-aikaisista aseista, ilmaan ammuskelevistä vanhoista äijistä sotilaina, 60-luvun panssarivaunuista, yms. Väkisinkin epäilyttää, onko ihan noin.
Tuore kalusto taitaa olla vielä varastossa. Kulutetaan puolustajat varastot tyhjiksi syöttämällä tykinruoaksi vanhaa kalustoa.
Selvästi lännessä eletään, kuin sotaa ei olisi. Elää kuvitelma ikävästä häiriöstä rauhantilassa, joka menee ohitse sopien. Sota ei katoa ennen, kuin se on voitettu. Se ei tapahdu vuodessa eikä kahdessa. Siksi sotamoodi pitäisi olla päällä, mutta kun ei.
Venäjä ei ole vielä ilmoittanut edes liikekannallepanosta. Asiantuntijat luulevat, että Putin ei uskalla. Ihanko totta ettei uskalla.
Ilmoita asiaton viesti
Oho! Onko meillä käymässä kuten Venäjälläkin?
Valikoima ruokakauppojen hyllyillä voi syksyllä supistua ja hinnat nousevat yhä – ministeri Kurvinen: ”En pidä viidenneksen nousua mahdottomana”
https://yle.fi/uutiset/3-12536697
Ilmoita asiaton viesti