Onneksi Räsäsen tapauksessa esitutkinnasta ei päätetä kansan keskuudessa huutoäänestyksellä

Tapaus on saanut osan ihmisistä niin kiihkeään mielentilaan, jossa he meinaavat irrota kaikista henkseleistään ja tuomitsevat jyrkästi valtakunnansyyttäjän toiminnan. Mihin tämä maa menisi, jos esitutkinnan kynnys olisi hyvin korkea. Esitutkinta on vielä kaukana tuomiosta. Minun veikkaukseni on, että todennäköisesti esitutkinta päätyy tulokseen, ettei ole aihetta viedä asiaa eteenpäin oikeuteen. Median vaikutus esitutkintatoimintaan voi olla haitallista, kun tunnettujen henkilöiden ollessa kyseessä media revittelee isot otsikot. Sitten raahataan kaikenlaisia asiantuntijoita kuultavaksi, vaikka jutut ovat vielä kesken.

Tässä asiassa nyt kiihkeyksissään keulitaan kunnolla. Nyt keulii professori Markku jokisipilä.

”Eduskuntatutkimuksen asiantuntijan mukaan tutkinta on kyseenalaista poliitikon laajan sananvapauden kannalta.”
”Rikokseen voi siis lain puolesta syyllistyä pelkästään sillä, että antaa vanhan tekstinsä olla saatavilla. Tällöin rikoksen tekoaika olisi yhä käynnissä ja syyteoikeus voimassa.”

Eikö nyt tahallaan haluta ymmärtää, että on kyse sellaisesta uudehkosta laista, jonka tulkintarajoja haetaan? Miten ihmeessä niitä tulkintarajoja muuten voitaisiin hakea kun käynnistämällä esitutkinta? Miten ihmeessä esitutkinta rajoittaisi kenenkään sananvapautta? Vastahan asiaa aletaan siis tutkia.

Jos Räsäsen tapauksessa jokin aineisto on ollut pitkään jaossa, niin se taho materiaalista vastaa, joka sen on asettanut julkisesti nähtäville. Pitkään lain voimaantulon jälkeenkin jaossa olleesta materiaalista pitää tietenkin asianomainen tietää, että se on jossakin saatavilla ja materiaali voi olla mahdollisesti laitonta. Sitten kokonaan oma juttu on se, onko materiaali laitonta  ja  sekin pitää vielä tutkia.

Älkää nyt hypätkö kaikista henkseleistänne, vaan annetaan valtakunnansyyttäjän käydä asia läpi. Aikanaan presidentti Mauno Koivisto älähti syyttäjälaitokselle liian herkästä syyttämiskynnyksestä. Toivottavasti julkinen keskustelu ei nosta esitutkintakynnystä liikaa. Kysehän on vain tutkintavaiheesta, joka johtaa johonkin josta saattaa seurata jotakin, tai sitten se ei johda mihinkään, eikä seuraa mitään.

 

Poliisi: ”Rikoksen esitutkinnassa poliisi selvittää onko tapahtunut rikos, sen teko-olosuhteet ja keitä asia koskee.”

Asiantuntija äimänä Päivi Räsäsen poliisitutkinnoista – pelkkä PDF-linkki johti epäilyyn? (Iltalehti)

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi asiassa, joka koskee kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. (Iltalehti)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu