Suomen kriisiketteryys on heikko – asiantuntijoiden koronarokoteriitely alkoi ja presidentti ihmettelee kuolleisuuden kasvua

On mielenkiintoista nähdä painetaanko syksyllä kunnolla jarrua ja tulevatko tiukat koronarajoitukset voimaan?  Korona on jo useamman vuoden ollut kansan vaivana ja edelleen yhteiskuntaa vaivaa hitaus tilanteeseen reagointiin. Nyt on kulunut yli kolme vuotta siitä kun koronaepidemia alkoi Wuhanissa Kiinassa. Suomen kriisiketteryyden ajan kuvaa edustaa asiantuntijoiden rokoteriitely ja tasavallan presidentin ihmettely miksi kuolemien määrästä on nyt vaikeneva ilmapiiri. Presidentti pitää koronakuolemien määrää hyvin suurena.

Disinformaatiota vai tutkimuksella todennettu tehon heikentyminen?

”Salminen kommentoi torstaina STT:n haastattelussa, että väitteet koronarokotuksien suojaustehon hiipumisesta olisivat disinformaatiota.

”Meillä on hyvin vankka tutkimusnäyttö siitä, että kolmannen rokotteen suojausteho heikkenee yli 60-vuotiaissa kolmen ja neljän kuukauden kohdalla kuin myös sairastetun taudin antama suoja, Broas kommentoi.” (IS 8.7.2022)

Suomi epäonnistui tehosterokotusten antamisessa

”Suomi aloitti tehosterokotukset jonkun verran hitaammin kuin muut Länsi-Euroopan maat. Keskeiset riskiryhmät saatiin jouluun mennessä rokotetuksi, mutta rokotuskattavuus kolmen rokotuksen osalta on jäänyt yli 18-vuotiaassa väestössä 64 %:n tasolle, mitä on pidettävä epäonnistumisena.” (Lasse Lehtonen 8.5.2022)

”Vaiennus” suuresta kuolemantapausten määrästä

”Niinistö arvioi kuolemien määrän suureksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan Suomessa on raportoitu epidemian aikana lähes 4 800 koronaan liitettyä kuolemaa. Keväällä kuolemantapausluvut alkoivat kasvaa.”

”Kuolemien määrä meillä tuntuu olevan valtavan suuri ja siitä vallitsee valtava vaiennus.” (YLE 23.6.2022)

 

Kokemuksia koronakulttuurista Thaimaasta tämän kesän kuukauden lomamatkaltani

Tämä on siis todellakin ajan kuva koronakriisiajan Suomesta. Vertailun vuoksi nostan esiin kun kävin kuukauden lomamatkalla Thaimaassa. Siellä rajoituksia purettiin lomani aikana. Vaimoni matkusti Thaimaahan alkuvuonna ja joutui olemaan kymmenen vuorokautta karanteenissa hotellissa. Tein mielenkiintoisia havaintoja korona-ajan thaimaalaisesta kulttuurista. Siellä tällaisiin virussairauksiin suhtaudutaan huomattavasti vakavammin kuin Suomessa. Tämä ilmeisesti johtuu trooppisista sairauksista.

Thaimaassa esimerkiksi lähes kaikki pitävät vieläkin maskia kun liikkuvat ulkona. Nyt tuli sen verran helpotusta, ettei tarvitse pitää ulkona sellaisissa paikoissa joissa on vähemmän ihmisiä. Tämän lisäksi kaiken ikäiset lapset pitävät myös maskia, eikä se ole siellä ongelma. Suomessa tämä on ollut ongelma lasten ja nuorten osalta. Se ilmeisesti johtuu kasvatus-, päiväkoti- ja koulukulttuurien eroista.

Kun menimme ostoskeskuksiin Bangokissa, ravintoloihin, tai kauppoihin niissä kaupungeissa joissa kävimme lomani aikana, niin tyypillisesti ovella oli kuumeen mittaus- ja käsien desifiointipiste. Ravintoloissa ja ostoskeskuksissa piti seurueesta yhden kirjata nimi ja yhteystiedot listaan. Tämä tehtiin ilmeisesti tartuntojen jäljitettävyyden vuoksi. Nämä rajoitukset eivät ollenkaan olleet epämukavia. Asiat sujuivat hyvin ja nopeasti. Onko Thaimaassa tällaisten tartuntatautien osalta kriisivalmius ja kriisiketteryys parempi kuin Suomessa?

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu