Suomessa on sekava tilanne varautumisessa pandemiaan, ei tiedetä riittävätkö hoitopaikat

Voisiko asiantuntijoiden harrastaman epämääräisen pyörittelyn sijaan saada erilaisiin skenaarioihin liittyen numerot pöytään ja selvää faktaa riittävätkö tehohoitopaikat erilaisissa pandemiatilanteissa? Asiantuntijoiden ristiriitaiset kommentit ja epämääräiset vastaukset luovat julkisuudessa mielikuvan sekavasta tilanteesta.

Toisella on se käsitys, että Ruotsissa on edelleen enemmän hengitysvajavuuspotilaiden hoitoon sopivia paikkoja, vaikka Suomessakin on paikkojen määrää lisätty. Kapasiteetin lisääminen on vaikeaa, kun tilanne on päällä. Sitten toinen asiantuntija näkee, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet selviytyä tämän virustaudin hoidossa.

Toivottavasti tietojohtamisen taso nousisi laajempaan keskusteluun kriisitilanteisiin varautumisen osalta. Eikä julkisuuteen nousisi epämääräistä pyörittelyä näiden varautumisasioiden osalta. Ihmisille voi syntyä mielikuva, että tilanne ei ehkä olekkaan aivan hallinnassa kun asiantuntijat esittävät vain epämääräisiä näkemyksiä. Olen havainnut työpaikallani, että selvästi ihmisten huolestuneisuus tässä asiassa on lisääntynyt.

Erilaisiin kriisitilanteisiin varautuminen ei ole demokraattisessa ja avoimessa yhteiskunnassa vain asiantuntijoiden ja viranomaisjohdon oma hiekkalaatikko jossa he leikkivät, vaan se kuuluu koko kansalle ja siitä on kansalla oltava realistinen kuva mikä on todellinen tilanne.

Onko Suomen terveydenhuolto niin paljon Ruotsia tehokkaampaa, että kykenee selviytymään kriisitilanteissakin pienemmällä kapasiteetilla?
Ota tässä nyt helvetti näistä asiantuntijoista selvää. Nyt paikallaan näinkin tärkeässä asiassa käsitysten sijaan saada ne faktat ja vertailut.
Ongelmana on yleensä näissä tilanteissa se, että vastuussa olevat henkilöt vastaavat eri asioihin, kuin tarkalleen siihen mitä kysytään, tämä myös omalta osaltaan heikentää luottamusta. Ei suuri yleisö ole ihan tyhmää, se vastauksen sisällön lisäksi arvioi minkälainen se vastaus on ja miten se on kerrottu. Ihmiset valitsevat omat toimintatapansa tulkittuaan miten vahvalta pohjalta julkisuudessa olevaa viestintää on tehty.

IL: ”HUS-pomolta kova väite koronaviruksesta ja sen hoidosta Suomessa: Osuit arkaan paikkaan”

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu