Suomiko Talebanin kanssa puun ja kuoren välissä, on pakko antaa rahaa?

Asetelma on mielenkiintoinen, dramaattinen ja ehkä karmeakin. Viimeinen sana riippuu siitä minkälaiseksi Talebanin toimintatavat vakiintuvat. Nyt kuitenkin tilanne näyttää olevan se, että Taleban hallinnolla ei ole riittävästi rahaa Afganistanin hallinnon pyörittämiseen. Se siis tarvitsee apua!

Nyt tulemmekin sitten mielenkiintoiseen ja ”moraalisesti” sotkuiseen tilanteeseen. Toisessa vaakakupissa ovat ne miljardien eurojen ja dollareiden setelitukot. Sitten toisessa vaakakupissa naisten oikeudet ja muutkin ihmisoikeudet, sekä mahdollinen sisällissodan ehkäiseminen. On muuten oikeasti hankala tilanne. Mitenköhän tässä pitäisi toimia? Kannattaa erikseen kiinnittää huomiota sisällissodan osalta käyttämääni sanaan ”mahdollinen”. Siis sisällissota saattaa syttyä rahoista huolimatta. Ehkä sen todennäköisyyttä voidaan pienentää setelipinoilla. Kuitenkin nyt asetelma näyttää sellaiselta jossa edessä on naisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien hinnoittelu euroilla ja dollareilla. Lopulta viime kädessä tämän ”pelin” ratkaisee se miten yhtenäinen Taleban on ja mille linjalle se kääntyy näiden osalta.

Ei siis ole mikään ihme minkälaista ”tiedotusstrategiaa” talebanhallinto nyt noudattaa. Hallinnon on saatava Afganistanin kansa puolelleen ja länsimaista avustusrahat, mutta kuinka pitkälle voivat myydä aatteensa myönnytyksiä saadakseen euroja ja dollareita? Se jää nähtäväksi. Miten mahdolliset hallinnon saamat eurot ja dollarit hyödyttävät tavallista kansaa, vai menevätkö ne pääasiassa korruptioon?

Vaihtoehdot ovat kuitenkin siinä, että jos Taleban epäonnistuu sellaisen hallinnon rakentamisessa johon Afganistanin kansa olisi tyytyväinen, niin palataan sitten suurin piirtein siihen takaisin mistä USA aloitti. Mutta juurihan USA ”luikkii” Afganistanista pakoon!

Jos millään taholla ei ole kyvykkyyttä ihmisoikeuksia kunnioittavan hallinnon rakentamiseen, niin ei ole muuta edessä kuin suuria kärsimyksiä. Kärsimyksiä kuorrutettuna miljoonilla euroilla ja dollareilla, tai ilman niitä.

Ehkä yksi tapa voisi olla miten Afganistan saataisiin rauhoitettua. Sinne pitäisi ”pumpata” niin järjetön määrä rahaa, jolloin kaikkien elintaso nousisi niin suureksi ettei kukaan enää edes laiskuuttaan jaksaisi tapella. Se nyt ei tietenkään ole realistista.

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu