Terveydenhoitojärjestelmää uhkaa romahtaminen – Ylen kyselyssä kansanedustajat kannattavat palkankorotuksia

Vaihtoehtoja ei oikeastaan ole, hoitajien palkankorotusten vastustajat tulevat kannattaneeksi hoitoalan alasajoa, mikä ”rapauttaa” terveydenhuollon. Päättäjät ovat virittäneet melkoisen pommin tikittämään kun eivät ole huolehtineet hoitajien elintason noususta. Sairaanhoitajaliitto varoittaa hoitajapulan uhkaavan koko terveydenhoitojärjestelmää. Järjestelmä voi romahtaa. Haluaisitko maksaa joka vuosi esimerkiksi 333€ hoitajien palkankorotuksiin? Se on työnantajien arvio palkansaajille koituviksi kustannuksiksi. Halpaa vai kallista?

Kuntapäättäjät vaikuttavat palkankorotuksiin ja maan hallitus voi vaikuttaa hoitajien palkkojen verotukseen. Eli molemmilla tahoilla on hyvät mahdollisuudet päättää hoitajien tuloista. Jos hoitajien tilannetta ei paranneta, niin päättäjistä 40-50 vuotiaat ovat noin 20-30 vuoden päästä tilanteessa jossa joutuvat vanhustenhoidon asiakkaina miettimään tekemiään päätöksiään. Ylen kyselyssä Kokoomus suhtautuu ”nihkeästi” hoitajien palkankorotuksiin. Tämä ei ole yllätys, puolue on ennekin halunnut hoitajat halvalla, ollaan siinä tilanteessa jossa se ei vain enää ole mahdollista. Markkinatalous se ”lyö lekalla” Kokoomustakin päähän.

Nyt yksityissektorilla on ”avattu kovempaa peliä” hoitajien palkkakilpailulle ja eräs yritys tarjoaa peruspalkkana 3200€ kuukaudessa, mikä on noin hieman yli tuhat euroa enemmän kuin julkisella sektorilla perushoitaja saa palkkaa. Tehy syyttää Helsingin kaupunkia sopimuksista, joka estävät yksityissektoria palkkaamasta hoitajia kaupungilta. Jos tällaisia sopimuksia on, niin ne estävät palkkakilpailua.

Lähiomaiseni on hoitoalalla ja ”järkyttyneenä” seuraan esimiesten työtä. Esimiehillä on todella kurja tilanne, yrittävät ”hätäpäissään” etsiä sijaisia, kun resurssipula vaivaa ja työntekijöitä on poissa töistä. On aika tyypillistä, että muutaman vuoden työssä olon jälkeen hoitajat alkavat miettimään jotain muuta ammattia. Konkreettisesti hoitajapula näkyy niin, että sijaisetkin voivat valita milloin tekevät töitä ja ”epätoivoiset” esimiehet soittelevat perään.

Hoitajan ammatti on raskas ammatti ja koronakriisi osoitti vielä epäoikeudenmukaisen suhtautumisen hoitoalalla. Tyypillisesti bonukset jäivät saamatta, tai ne olivat tilanteeseen nähden vaatimattomia.

Hoitoalalle palkataan paljon maahanmuuttajia. Hoitajan palkalla ei pääkaupunkiseudulla kovin hyvin pärjää. Omaa asuntoa on edes turha haaveilla. Kasvukeskuksissa palkalla elää aika niukasti suhteessa työn vaativuuteen. Mikäli palkkataso ei nouse, niin hoitajia siirtyy entistä enemmän muihin töihin.

”Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syytti eilen MTV:n lähetyksessä Helsingin kaupunkia ja terveysjättejä Terveystaloa, Pihlajalinnaa ja Mehiläistä sopimuksesta, joka käytännössä estää kaupungin työntekijöitä vaihtamasta yksityiselle puolelle töihin.” (HS)

 

Yle: ”Enemmistö vastanneista kannattaa hoitajille parempaa palkankorotusta kuin muille työntekijöille”

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu