USA ei kyennyt torjumaan terrorismia, palaa takaisin Afganistaniin – kansan mielipide kääntyy vielä

Kansa on sitä mieltä, että sotiminen Afganistanissa on lopetettava. Kansan mielipide on sellainen, että se muuttuu nopeasti jos tilanne muuttuu samanlaiseksi kuin se oli silloin kun Yhdysvallat meni Afganistaniin. Nyt ”lasketaan aikaa” kuinka kauan kuluu kun mielipide muuttuu.

Nyt merkit näyttävät siltä. Irakissa Isis leviää maaseudulla ja on muuttanut taktiikkaansa. Sama toteutuu Afganistanissa ja sille on otolliset olosuhteet. Nyt on Afganistanissa iskuja tehty ja sisällissodan vaara on olemassa. Sen lisäksi Talibanilla on mahdottomalta tuntuva tehtävä, eli sen pitäisi onnistua siinä mitä edellinen hallinto ei pystynyt tekemään. Kansa oli väsynyt huonoihin oloihin ja hallinto oli korruptoitunut. Taliban ei ole yhtenäinen järjestö.

USA hävisi sodan Afganistanissa. Epäsymmetristä sotaa jossa sinnikäs vastustaja käy jihadia vääräuskoisia vastaan oli vaikeaa voittaa.

Edes presidentti Bidenin mainitseman alkuperäisen tavoitteen täyttymisestä ei ole selvää näyttöä. Terrori-iskuja tapahtuu taas. Nyt sitten seurataan milloin ne laajenevat sellaisiksi, jotka muuttavat Yhdysvalloissa kansan yleistä mielipidettä. Sen ratkaisee seuraavat siirrot.

Biden: ”Yhdysvaltalaisten joukkojen tehtävä Afganistanissa ei koskaan ollut kansakunnan rakentaminen, vaan terrorismin torjuminen.” (IS)

Irak näyttää tietä Afganistanille, aika pahalta näyttää. YLE:n ulkolinja kannattaa katsoa, siinä kerrotaan miten väkivalta kasvaa Irakissa.

Ulkolinja: ”Väkivalta kasvaa Irakissa”

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu