Uudessa ympäripyöreässä koronastrategiassa arvovaltaongelma – ”koronanyrkin” puuttumisesta maa kärsii

Hallituksen ympäripyöreä koronastrategia osoittaa ”koronanyrkin” tarpeellisuuden – kaatuiko ”nyrkki” presidentin ja hallituksen arvovaltaongelmaan. Presidentti olisi korjannut hallituksen silmissä kunnian ”koronanyrkistä” sen esittäjänä.

Edelleen Suomen koronakriisin hoidossa vallitsee työnjako-ongelma. Sekava työnjako tarkoittaa sekavaa vastuuta, hajautettu vastuu tarkoittaa, ettei vastuuta konkreettisesti ota kukaan. Kriisiajan organisaatioksi hallituksen luoma koronakriisin organisaatiomalli on erittäin huono, sen osoittaa miten poliittisena toimijana hallitukselle tulee vastuu konkreettisista esityksistä ja päätöksistä, joita se ei näytä kykenevän tekemään. Sitten muut alemman tason organisaatiot ihmettelevät miten pitäisi toimia.

Ongelmana on, ettei tehty mitään konkreettista päätöstä mitä tehdään ja miten tulisi toimia. Tässä selvästi hallitus pelkää vastuunottoa ja väistää tilanteen ympäripyöreällä strategialla. Jos hallitus haluaa tehdä ympäripyöreitä ylätason papereita niin miksi ihmeessä sitten ei ole perustettu sitä keskitettyä ”koronanyrkkiä” joka konkretisoi ne hallituksen tekemiset?

Itseasiassa tässä on kysymys aika ”klassisesta” organisaatio-ongelmasta, jonka moni meistä työssä olevista on varmasti tunnistanut jossain vaiheessa työuraa. Ylätason johdon ohjaus hajautuu liian aikaisin organisaatiossa ja se kerros mihin se organisaatiossa menee, onkin liian siiloutunut kyetäkseen ohjauksen perusteella toimimaan niin kuin pitäisi. Hajautunut vastuu on yksi siiloutumisen ilmenemismuoto. Välistä puuttuu keskitetty operatiivinen johtotaso. Tässä tapauksessa se on se ”koronanyrkki”. Kriisijohtamisessa tämä on todella paha asia ja onneksi koronavirus ei ole äitynyt niin pahaksi jossa tämä joutuisi kunnolla koetukselle.

”Järvisen mukaan maanantaina illalla julkistettu uusi strategia vaikuttaa perusidealtaan hyvältä, mutta se ei tarjonnut mitään askelmerkkejä.”

”Kyllä tuo varsinaista kompurointia oli, ja itse asiassa ne käytännön päätökset ovat varmaan vielä hankalampia tämän jälkeen. Mitään konkreettista päätöstä, mitä tehdään, miten tulisi toimia, ei tällä hetkellä tullut.”

”Järvisen mielestä hallituksen, STM:n ja alueiden välinen työnjako jäi päivitetyssä strategiassa kovin sekavaksi.” (USU)

 

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu