Väkivaltainen huumeidenkäyttäjä on kadulla ja väkivaltaista vanhusta hoidetaan, se on eriarvoisuutta

Ei tulisi kuuloonkaan ”laittaa” väkivaltaiset vanhukset hoitopaikoista kadulle. Suomessa on kadulla huumeidenkäyttäjiä, joiden osalta katsotaan etteivät he ole soveliaita hoidettavaksi. Tämä on hyvin epäreilua ja on ilmeisesti jopa laitonta toimitaa. Kaikkia ihmisiä pitäisi kohdella tasa-arvoisesti ja heidän pitäisi saada tarvitsemansa hoito.

Vanhustenhoidossa työskentelevät lähihoitajat joutuvat kokemaan työssään väkivaltaa joka on usein raapimista ja lyömistä. Sitä pidetään normaalina. Väkivallasta jää jäljet. Siitä huolimatta on luonnollista että myös väkivaltaisilla hoidon tarvitsijoilla on oikeus saada tarvitsemaansa hoitoa.

Yleisradio kirjoitti jutun huumeidenkäyttäjästä, joka asuu teltassa ja jota iäkkäät vanhemmat käyvät teltan luona auttamassa. Se on surullista miten yhteiskunta ei halua toimia paremmin, vaikka mahdollisuuksia olisi. Kirjoitetun jutun jälkeen Yleen on ottanut yhteyttä myös muita huume- ja lääkeriippuvaisten omaisia, jotka ovat samanlaisessa vaikeassa tilanteessa.

Nykyien tilanteen puolustelut eivät auta, koska tiedän miten kyetään väkivaltaisia vanhuksiakin hoitamaan.

Nuoria huumeidenkäyttäjiä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja ongelmakäyttö on paljon lisääntynyt nuorilla ja naisilla.

 

”THL:n erikoistutkija Kristiina Kuussaari toteaa, että väkivaltaisuuden tai aggressiivisuuden ei pitäisi vaikuttaa hoidon saantiin millään lailla, ainakaan niin, että asiakas jätetään hoitamatta.” (YLE)

”Pepsin tarina sai muutkin vanhemmat kertomaan aikuisista lapsistaan, jotka ovat vaikeassa huumekoukussa – selvitimme, milloin ihmistä voidaan auttaa väkisin” (YLE)

”Kukaan ei voinut auttaa 35-vuotiasta miestä, joka asuu nyt metsässä – äiti ja isä vievät ruokaa lähestymiskiellosta huolimatta: Hän on kuitenkin ihminen” (YLE)

”Nuoria huumeiden ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin ikinä, paljasti tutkimus – virkamies kertoo, mikä kaikki on pöydällä asian ratkaisemiseksi” (YLE)

”Opioidiongelma räjähtänyt käsiin: kovien huumeiden ongelmakäyttäjiä Suomessa enemmän kuin koskaan aiemmin.” (YLE)

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu