YLE kehitteli Ruisrockin ympärille epäselvän rasismikohun, joka on varma tapa saada lisää lukijoita

Niillä tiedoilla joita YLE jutussaan (12.7.2022, klo 15) kirjoittaa, niin jutussa ei ole mitään selvää asiaa, mikä viittaisi rasismiin. Juttu näyttää
selvältä ylitulkinnalta ja lukijoiden kalastelulta.

Jos myöhemmin asiassa tulee lisää tietoa niin se on sitten asia erikseen ja tilanne voi muuttua. Mutta tämän hetken tietojen valossa mitä jutusta käy ilmi, niin juttu on luonteeltaan selvästi yhteiskunnallista ilmapiiriä kärjistävä. Ilmapiirin kärjistäminen herättää huomiota ja myy.

Otin tähän alas varmuuden vuoksi talteen tämän hetkisen Ylen uutisen, joka osoittaa miten huterin perustein on lähdetty uutisoimaan rasismista ja herättämään huomiota. Ruisrock ja epäselvä rasismitapaus on varma huomiotäky mediassa.

 

Sofia Rönkkö, 22, sanoo kokeneensa rasismia Megan Thee Stallionin keikalla Ruisrockissa – festari selvittää järjestyksenvalvojan toimintaa

Artistin show’hun kuuluu osuus, jossa hän pyytää yleisön jäseniä lavalle tanssimaan. Eturivissä keikkaa katsonut SM-painonnostaja Sofia Rönkkö sanoo, että Stallion valitsi hänet lavalle, mutta järjestyksenvalvoja esti pääsyn.

– Megan osoitti minua ja sanoi: ‘Yes you with the curly hair‘. Olin ainoa siinä, jolla oli afro, joten ei ollut epäselvyyttä, ketä tässä tarkoitettiin, Rönkkö kertoo.

Rönkkö yritti kiivetä muiden tavoin aidan yli lavalle, mutta järjestyksenvalvoja esti Rönkön kertoman mukaan kulun.

– Kun selitin, että minut pyydettiin lavalle, järkkäri sanoi, että jos Megan valitsi sinut, sitten sinut valitaan uudestaankin. Se oli tosi omituinen kommentti, Rönkkö sanoo.

Sofia Rönkön mukaan järjestyksenvalvoja auttoi vierestä muita, valkoihoisia yleisön jäseniä aidan yli lavalle ja kysyi yhdeltä valkoihoiselta mieheltä, haluaisiko hän nousta lavalle.

Tummaihoinen Rönkkö kokee, että järjestyksenvalvojan toiminta oli rodullista profilointia ja rasismia.

Rodullisella profiloinnilla Rönkkö tarkoittaa virkavallan käytöstä, jossa ihminen luokitellaan etnisen taustan, ihonvärin tai uskonnon perusteella haitalliseksi ilman perusteita.

– Tuli sellainen olo, että olen jotenkin vaaraksi yleiselle järjestykselle, että tämän näköistä ihmistä ei voi päästää sinne, koska siitä voi tulla ongelmia.

Tunnelma keikalla oli Rönkön mukaan iloinen ja ystävällinen, eikä minkäänlaista tappelua tai muuta häiriköintiä tapahtunut.

Lavalla oli Rönkön mukaan muita tummaihoisia ihmisiä, mutta hänen näkemänsä mukaan kyseinen järjestyksenvalvoja ei auttanut sinne kuin valkoihoisia. Yle on puhunut myös toisen Rönkön seurueessa olleen ihmisen kanssa, joka näki tilanteen ja koki sen samoin. (YLE)

 

YLE toimii vanhojen mediaoppien mukaisesti saadakseen lukijoita. Kannattaa katsoa YLE:n Areenasta historiadokumenttisarja William Randolph Hearstista, joka loi Yhdysvalloissa 30-luvulla ”mediaimperiumin”, jossa ei ollut useinkaan niinkään merkitystä olivatko väitteet totta vaiko ei, vaan miten paljon niiden avulla saadaan leviikkiä ja lukijoita. Hän oli ”keltaisen lehdistön” perustajia.

Historia: William Randolph Hearst

William Randolph Hearst hallitsi 1930-luvulla Yhdysvaltain suurinta mediaimperiumia: 28 päivälehteä, elokuvastudio, radioasemia ja 13 aikakauslehteä. Hän myös käytti valtaansa häikäilemättömästi saavuttaakseen poliittiset päämääränsä. Kuka oli tämä yksi viime vuosisadan vaikutusvaltaisimmista miehistä ja minkälaisen elämän hän eli? (YLE Areena)

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu