Koronarajoitusten kustannuksilla olisi pystytty maksamaan valtion terveydenhuolto vuodeksi

Viime viikkoina on uusia koronatartuntoja todettu n. 200 päivässä. Suomessa on 309 kuntaa. Tartuntoja on siis 0,6 kpl kuntaa kohden päivässä. Se tekee kaksi tartuntaa kolmea päivää ja kuntaa kohden. Tämän perusteella ravintoloiden iltamyynti on kielletty. Iltamyynti edustaa 80 % ravintoloiden liikevaihdosta. Ravintoloita on 13500. Yksistään ravintolat ovat menettäneet siis 80 % x 800 000 € = 8,6 miljardia vuodessa, jolloin ainakin iltamyynti on ollut kiellettyä. Ja on edelleen.

Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti on 12,6 miljardia. Ravintoloiden rajoitukset ovat siis jo nyt maksaneet 70 % koko julkisen terveydenhuollon vuosibudjetin määrästä. Lukuun on lisättävä festivaalien ja urheilukilpailuiden tulon menetykset sekä maksetut työttömyyskorvaukset. Yhteensä sillä rahalla pystyttäisiin kustantamaan koko maan julkinen terveydenhuolto vuodeksi. Mitä on saavutettu? Tartunnan saaneita on ollut yhteensä 91157, joista parantuneita 90225 eli 99 %. Suomessa kuolee vuosittain n, 55 5000 henkilöä, joista koronaan kuolleita on rekisteröity 932 henkilöä eli 1,6%. Kokonaiskuolleisuus ei viime vuonna lainkaan noussut, mistä voi vetää sen johtopäätöksen, että koronaan kuolleet ovat olleet niin heikkokuntoisia että olisivat menehtyneet saman vuoden aikana johonkin muuhun sairauteen. 

Hallitus myös kiihdyttää koronan leviämistä. Esimerkiksi asiakaspaikkarajoitukset toimivat kuviteltua tavoitettaan vastaan. Jos esimerkiksi 200 hengen ravintolassa on 100 asiakasta, joka toinen tuoli on tyhjänä. Jos puolet tuoleista poistetaan, yhtään tuolia ei ole samalla asiakasmäärällä tyhjänä. Ravintolat ovat vain suurina juhlapäivinä täynnä. Sama koskee aukiolorajoituksia. Jos aukioloaikaa alennetaan 75 %, asiakkaat istuvat todella tiheässä jäljellä olevana aikana.

Hallitus ei mieti ollenkaan missä hallintoalamaiset ovat silloin, kun eivät ole kielletyssä ravintolassa, festivaaleilla tai urheilutapahtumassa. Suurin osa tartunnoista on saatu työpaikoilla tai kodeissa. Tartunta saadaan työpaikalla, josta se viedään kotiin. Kantaja tartuttaa puolisonsa, joka vie viruksen työpaikalleen ja tartuttaa työtoverinsa, jotka vievät tartunnan koteihinsa. Ketju päättyy vasta, kun sinkku saa tartunnan.  Koteja on 2,5 miljoonaa ja työpaikkoja 2,0 miljoonaa. Hallituksen pitäisi kieltää asuminen ja työssäkäynti. Turvallisinta olisi, jos molemmat vanhemmat ovat etätöissä, lapset etäopetuksessa ja kauppias toimittaisi ruuat kotiin. Ihmiset viettävät ajastaan työpaikoilla 8 h, nukkuvat 8 h ja viettävät aikaa muuten kotona 4 h, jää 4 tuntia aikaa muihin tiloihin, joista osaan hallituksen koronatoimet kohdistuvat (ehkä max. 2 h/vrk).

Altistumistunteja kertyy seuraavasti:

Työpaikoilla 2 000 000 x 8 h = 16 000 000 17 %
Kotona 5 500 000 x 12 h = 66 000 000 71 %
Muualla 5 500 000 x 12 h = 11 000 000 12 %
Yhteensä 93 000 000 h 100 %

Hallituksen toimenpiteet kohdistuvat siis vain12 prosenttiin alamaisten potentiaalisesta altistumisajasta! Sillä ei koronaa taltuteta, mutta aiheutetaan suunnaton taloudellinen tappio. Vaatii suurta johtajuutta sanoa, että koronaepidemia hiipuu hiljaa itsestään kuten aikaisemmatkin epidemiat. Hallitus kuvittelee, että koronavirus leviää alkoholissa vallankin klo 18-19 välillä. Hallitus on unohtanut, että vain 10 % kaikesta alkoholista kulutetaan ravintoloissa. MIssä 90 % Alkosta ja kaupoista ostettu alkoholi kulutetaan? Se kulutetaan kodeissa, puistoissa ja yksityistilaisuuksissa 24 h/vrk. Sen sijaan, että Alkot suljettaisiin ja ruokakaupoilta evättäisiin alkoholinmyynti, hallitus sallii niille kolme tuntia myöhäisemmän myyntiajan eikä ostettuja pulloja tarvitse palauttaa klo 21. Ei ihme, että ruokakaupat ja Alko tahkovat mahtavaa tulosta. Samaan aikaan ravintolat taistelevat olemassaolostaan.

THL:n mukaan vain 2,5 % koronatartunnoista on peräisin ravintoloista. Kun tartuntoja on 91 157 kpl runsaassa vuodessa, se tekee 0,17 tapausta per ravintola vuodessa, mikä on 0,0028 tapausta viikossa. Yksi tapaus jokaista 350 viikkoa kohden. Asiakas, joka käy kerran viikossa ravintolassa saa käydä 6,8 vuotta kohdatakseen yhden viruksen suomalaisessa ravintolassa.

Hallitus on myös sitonut omat kätensä keksimällä hatustaan erilaisia luokituksia kuten kiihtymisalueet ja leviämisalueet, jotka eivät perustu mihinkään, mutta joita käytetään hyväksi, jotta ei voitaisi vapautua koronarajoituksista. Leviämisalueen raja on 5 tartuntaa 10 000 asukasta kohden. Se on niin alhainen, että ravintolat eivät avaudu koko kesänä. Muissa maissa ravintolatoiminta on vapautettu, vaikka ilmaantuvuusluku on viisi kertaa suurempi.

Kun rajoituksia asetetaan hallitus ottaa mallia muista maista, vaikkei siihen ole mitään perusteita. Virus näyttää leviävän ja häviävän siitä riippumatta sovelletaanko maassa rajoituksia vai ei. Epidemia on laajimmillaan maissa, joissa on eniten rajoituksia. Ainoa, joka tehoaa on rokotukset.

Meillä hallituksemme rokottaa ensin Patajärven papparaiset, joille tauti saattaa olla kohtalokas, mutta tartunnan saaminen miltei olematon. Ei heitä voi laskea riskiryhmiin kuuluviksi.

Jos rokottaminen olisi aloitettu Helsingistä, meillä olisi 1300 tartuntaa vähemmän kahdessa viikossa. Rokottamisen keskittäminen eniten tartuntoja kohdanneille alueille vaati monen viikon jahkailun. Kun se vihdoin päätettiin, hallitus oikein asetuksen voimalla sitoi kätensä niin, että rokotuksia ei voida keskittää jos ilmaantuvuusluku on alle 100.

Hallitus hakee vielä valtuuslain jatkamista vuoden loppuun saakka. Siihen ei pidä missään tapauksessa suostua.

 

Jorma Railonkoski
Yrittäjä, dipl ins.

Storyville
050 353 935

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu