Äly hoi älä jätä – tule piilosta pois

motto: joku on sanonut: ”lyhyen tähtäimen ennusteet ovat luotettavampia kuin pitkän, koska lähiajan muuttujat ovat historiasta varmemmin tiedossa.”

On mielenkiintoista, että ETK:ssakin on havaittu, että ETK:n eläkejärjestelmämme ennusteet vain kolme vuotta sitten ovat perustuneet aivan vääriin laskelmiin eli tilanne on vihdoin sielläkin itse todettu (ETK/Kautto/tv:ssa). Vuosikausia ETK, TELA ja työeläkeyhtiöt ovat kiihottaneet nuorisojärjestöjä ja kaikkia nuoria eläkeläisiä vastaan. Eläkevarat eivät muka riitä heidän tuleviin eläkkeisiinsä. Ovat vaatineet jopa eläkkeiden leikkaamista. TELAn tj. (Siimes) jopa sanoi: ”eläkeläiset syövät lastenlastensa pöydistä.” Nuoret ryhtyivät vaatimaan jopa nykyeläkkeiden leikkauksia!

Sijoitustuotot ovat olleet 20 viimeisen vuoden aikana vv. 2007 -2022 146,1 miljardia (vain v. 2008 miinuksella)! Työeläkerahastot ovat kasvaneet työeläkemaksuilla, tuotoilla ja taitetun indeksin ansiosta (=korotukset pieniä ja koskaan ei ole tarvittu ottaa rahastoista) niin suureksi, että ne ovat kasvaneet yli 250 miljardiksi. Sitäpaitsi sijoitusten tuottoprosentit ovat noina vuosina olleet tuntuvasti suurempia kuin ETK:n ennusteissa v.2019.

Tilastokeskuksen mukaan elinajan odote on vähän yli 80 vuotta – heillä yli 90 v.

Suuret ikäluokat (vv. 1945 – 50) ovat jo lähteneet eläkeläisten joukosta v. 2035 mennessä eli silloin on eläkeläistä reilusti vähemmän. Todettaakoon vielä, että taitettu indeksi otettiin käyttöön, koska suuret ikäluokat tulevat eläkeikään ja silloin rahastot eivät tule riittämään.

Kuinkas sitten kävikään? Rahastot ovat yli 250 mrd. ja ko. ikäluokat eläkkeellä. Silloinkin oli ETK ennustajana silloiselle maamme hallitukselle (=Lipponen).

Toinen virhe:

ETK sanoi, että sijoitustuotot ovat ratkaisevassa asemassa. ETK:n ennusteissa korotus % on ollut vain 2 -3 % , vaikka se on historiassakin ollut koko ajan suurempi vuosikausia. Olemme keränneet vuodesta 1962 alken vuosikymmeniä työeläkemaksuilla ja niiden tuotoilla ja rahastot ovat nyt yht. 250 mrd., niin tuotot ovat olleet ko. vuosina 3-5 % :lla. Tämän ennustevirheenne ovat monet eläkeläiset tienneet ja kertoneet, vaikka media tätä piilottelee ja korostaa nyt taitetun indeksin erinomaisuutta, koska se nyt harvinaisesti nostaa eläkkeitä taitetulla indeksillä inflaation ansiosta.

ETK olisi voinut kertoa rehellisesti ja korostaa tv:ssa (Kautto ETK :n tj.) – taitetulla indeksillä on ollut ratkaiseva merkitys tuon 250 mrd. syntymiseen tuottojen lisäksi.

Keskityöeläke on nyt 1 784 €/kk. Yli 80 v. työeläke on 1 388 €/kk eli 38 % alkuperäisestä (alussa vähän alle 60 % silloisesta palkasta).

Palkkaindeksi on v.1995 -2021 = 2.08 ja työeläkeindeksi = 1.54. Tuottoja ei ole käytetty koskaan eläkkeiden korottamiseen palauttamalla indeksi puoliväli-indeksiksi. Tätä muutosta ETK on aina vastustanut. Vain tänä vuonna nykyisestä indeksistä on hyötyä inflaation takia. Lähes eka kerran vuodesta 1995 alkaen. Työeläkeläiset ovat köyhtyneet sitä enemmän, mitä kauemmin ovat olleet eläkkeellä.

ETK:n (Kautto) olisi voinut korostaa, että nuorison on itse varmistettava tulevien eläkkeidensä maksajat lisäämällä syntyvyyttä. Nykyiset eläkeläiset maksoivat edellisten ikäpolviensa eläkkeet ja varmistivat eläkkeensä saamalla lapsia ja luomalla samalla hyvinvointivaltion erilaisine opinto yms. tukineen. Totean myös SYL:n pj:lle, että vaikka työeläkemaksut olivat aikoinaan pienemmät, niin verotus oli silloin kovempaa, kun lisättiin jatkuvasti erilaisia yhteiskunnan veroilla maksettuja tukimuotoja.

Miten syntyvyyttä voisi parantaa, jos joidenkin mielestä taloushuolet estävät lapsien saamista. Esimerkkejä: lapsiperheille mm. valtion toimesta (lapsiperhe 1-2 lasta) jonkin verran pienempi tuloverotus, työeläkemaksun alennus, lapsilisien korotus jne. ja muiden tahojen eli kuntien ja yritysten toimesta (bussiliput, kauppaostokset jne.) alennukset = selviää blogistani US/puheenvuoro = lapsietukortti.

Syntyvyyttä kyllä voidaan lisätä, jos valtio ja esim. kunnat ja yritykset todella sitä haluavat.

leppoisin terveisin

Josa Jäntti

 

Kirjoitus on julkaistu US/puheenvuorossa 12.8.22

+4
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu