Auttaisivatko kuvat päättäjiä ymmärtämään eläkeläisten elintason laskua paremmin ?

Työeläkkeiden korottamista vastustaville pistän kolumniini jälleen kerran numeroita kuvien ( graafisten ) muodossa. Sanotaanhan, että yksi kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa ”.

Kaikki hallitukset tätä ennen ja niissä olleet kaikki puolueet olisivat toimimalla toisin pitäneet työeläkeläisten elintason Työeläkelain edellyttämällä tasolla 24 vuoden ajan  maassamme . Sen mukaan työeläkkeellä oltaessa pitää elintason säilyä kohtuullisena. Jos silloinen hallitus ( v. 1995/ Lipponen ) olisi ymmärtänyt, mitä se aiheuttaa muuttamalla työeläkeindeksin 50/50 eli puoliväli – indeksiksin taitetuksi – indeksiksi ( 20/80 ), se olisi jättänyt sen tekemättä. Sen muutoksen  ansiosta eläkeläisten elintaso on laskenut nyt 24 vuotta. Tästä johtuen he ovat maksaneet vähemmän veroja 24 vuoden aikana  kuin seurattaessa edelleen v. 1996 puoliväli -indeksiä. Samalla ( ks.kuviot ) kotimaiseen kulutukseen olisi käytetty kotimaiseen kulutukseen kymmeniä miljardeja lamojen aikana ( 1990 – luvulla ja 2008 – ) . Samalla olisi luotu uusia työpaikkoja mm. niihin yrityksiin , joita ikäihmiset heidän määäränsä kasvaessa tarvitsevat ( kuntoutus.- hoivayrityksiä) . Ja näiden yritysten kasvaneella toiminnalla olisi säästetty valtavia summia sairaus – hoivakuluissa pitämällä eläkeläisten kuntoa yllä. Silti rahastot ( + niiden tuotot ) olisivat nousseet riittävälle tasolle. ( ks. kuvio Eläkevarat  % / BKT).

Jotkut väittävät, miksi työeläkeläisten on hyödyttävä nykyisistä tuloksista.  Joutuvathan he maksamaan nykyisten toimijoiden aiheuttamista huonoista päätöksistäkin monella tavalla . Muun muassa korkeammlla verotuksella kuin vastaavasta palkkatulosta.   Tätä edellyttää jo aikoinaan hyväksyttty Työeläkelaki ( ks. elintaso eläkkeellää oltaessa ) . Sekin, että he ansaisevat maamme hyvinvointivaltioksi rakentaneina sukupolvina sodista lähtien ja myös kaikki niitä seuraavat sukupolvet, jotka ovat jatkaneet edellisten töitä ennen nykypolvia. Siksi kai maatamme sanotaan kansainvälisestikin –

maailman onnellisimmaksi maaksi ! Eikö siksi indeksin muutos  ( 50/ 50 ) olisi  työeläkeläisten parempaa ja  oikeudenmukaista kohtelua !

Mitä järkeä on kasvattaa rahastoja loputtomasti ? Eikö edes pieni osa tuotoista ( 20 vuoden aikana keskim. 7.5 miljardia/ v. ) olisi voitu käyttää korotuksiin eläkeläisten elintason säilyttämiseksi ? ( kaikki kuviot = Paavo J )

Onko tässä mitää järkeä ? ( ks. kuvio alla )

Tässä kuviossa vertailu, jos koko ajan ( v. 1995 ) olisi käytetty taitettua indeksiä ja mitä rahastot ovat ja olisivat, jos puoliväli – indeksi olisi säilytetty.

Toisin sanoen ne olisivat olleet 218 miljardia tai 144 miljradia. Eläkeläisillä olisi ollut 74 miljardia enemmän käytössään. Siitä olisi kertynyt verotuloja ainakin 40 mrd + alv

Tässä esimerkki toteutuneesta,  jos indeksi olisi ollut 25/ 75 % mukainen

 

 

Työeläkkeen jälkeenjääneisyys vuodesta 1995 vuoteen 2018. Väestön ikärakenteen mukaan tasokorotus olisi vain 7 % eli n. 2 miljardia

 

 

Kaikki kuviot ja laskelmat Paavo J
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu