Ekonomisti voi olla työeläkeläisille vaarallisempi kuin korona

motto: työeläkkeitä ei makseta valtiolta tai kunnilta, vaan työeläkerahastoista – tarvittaessa niiden tuotoista

Evan nuori ekonomisti ( EVA / Kurronen ja Muhonen /HS ) pitävät työeläkkeitä julkisina menoina, vaikka ne maksetaan työeläkeläisten ja heidän työnantajiensa kokoamista ja maksamista työeläkemaksuista  – niistä kertyneistä rahastoista tai niiden tuotoista. Kyseinen ekonomisti maksaa itsekin työeläkemaksuja kuvitellen itsekin saavansa sellaisen työeläkkeen, jonka arvo säilyy eläkkeellä oltaessa säilyttäen työeläkkeen suoman elintason eläkkeellä oltaessa kohtuullisena ( ks. Työeläkelaki )

Työeläkkeet eivät ole julkisia menoja, jotka maksetaan valtion tai kuntien budjeteista

Hän itsekin toteaa, että vertailua vaikeuttaa esimerkiksi se, että ” Suomessa eläkkeet sisältyvät ( minustakin virheellisesti ) julkisiin menoihin kattavammin kuin useissa muissa maissa.” Tämä on Tilastokeskuksen ja ulkomaisten luottoluokittajien aikoinaan tekemä väärä laskentatapa. Ne pitävät eläkerahastoja Valtion varoina?

Todella monessa maassa työeläkkeet maksetaan valtion toimesta. Yhdistämällä maksetut työeläkkeet julkisiin  menoihin saadaan itse maksetut työeläkerahastot ( + niiden sijoitustuotot ) uhkaavan hyvinvointivaltiota ?! Ranskassa halutaan, että jokainen sukupolvi rahoittaa edeltäjiensä eläkkeet kuten meidän maassamme nyt tehdään. EVA haluaa, että nykyiset eläkeläiset vastaisivat tulevistakin eläkkeistä ?!

Samalla unohdetaan , että ne on kasvatettu jo yli 200 miljardiksi ja että tuotot ovat olleet keskimäärin 20 viimevuoden aikana 7, 5 miljardia/ vuosi. Yhdistämällä työeläkkeet julkisiksi menoiksi saadaan tilanne keinotekoisesti ja itsetarkoituksellisesti näyttämään pahalta. Pitäisikö esim. EVAN palkkamenot laskea julkisiksi menoiksi, koska ne ovat yritysten julkisia menoja EVAN jäsenmaksujen muodossa ?

Käyrät ( HS/ 31.10.20/ Muhonen/Kivimäki ) olisivat aivan toisenlaisia, jos käyriin ei sisällytetä työeläkkeitä, vaan ainoastaan todelliset julkiset menot eli mm. terveydenhuollon menot ja kansan – ja takuueläkkeet eli todelliset julkiset menot !

Eli ( ks. käyrät/ HS ) muu sosiaaliturva, yleinen julkishallinto, terveydenhuolto, koulutus, elinkeinoelämän edistys jne. Nuori ekonomisti unohtaa myös kokonaan, että eläkeläiset maksavat myös veroja eläkkeistään ! Viime vuonnakin kertyneistä verotuloista maksoivat palkasaajat n. 70 % ja eläkeläiset n. 30 % eli 5.5.  miljardia vuodessa. Ekonomisti ei tietäne sitäkään, että työeläkeläinen maksaa enemmän veroja kuin vastaavasta palkkatulosta maksetaan.

Mitä kertoo ETK:n kirjanen Työeläkkeiden indeksisuoja ?

Aikoinaan luotaessa eläkejärjestelmäämme silloiset ay – järjestöt (SAK ) ja nykyinen EVA eli ( silloinen STK ) sopivat, että työeläkkeet ovat jatkopalkkaa . Työeläkelaki edellyttää, että eläke takaa kohtuullisen elintason eläkevuosina. Vuodesta 1996 eli ns. taitettu indeksi ei ole sitä tehnyt . Ja sitten tuo ETK :n kirjanen:

”Mitä nopeampaa palkkojen reaalikehitys on, sitä nopeammin eläkkeet jäävät jälkeen keskipalkkatasosta. Pitkän aikavälin keskimääräisellä palkkojen kehityksellä eläkkeen osuus keskipalkasta alenee 10 eläkevuodessa 54 prosenttiin ja 20 vuodessa 45 prosenttiin. V. 1995 alkanut eläke työindeksilllä ( ns. taitettu indeksi = 80/20 ) tarkistettuna on 13 vuoden jälkeen 47, 5 % palkansaajan keskipalkasta.”

Nyt tuo taitettu indeksi on ollut käytössä 24 vuotta ! Kannattaisi laskea ( EK :ssa ) onko silloin maksettu työeläke 60 % silloisesta palkasta ( = jatkopalkka ) säilyttänyt saman 60 % nykyisestä keskipalkasta ?

Mitä ekonomisti ehdottaa ?

” Jokaisen suomalaisen pitää tehdä enemmän töitä ja yhä harvemman elää sosiaalietuuksilla ” hän sanoo . Lyhyemmät opiskeluajat ( opintotuet pienemmiksikö ? ), myöhempi eläköytyminen ( toteutuu parhaillaan ), työttömyyden painaminen alas on kaikki toteutumatta viipymättä ” nuori ekonomisti sanoo. Mutta silloin hänen on syytä muistaa, että hänenkin työeläkemaksunsa ja häntä ennen työeläkkeensä maksaneiden jo eläkkeellä olevien työeläkkeet eivät ole sosiaaliturvaa !

Siitä olen samaa mieltä, että työeläkemaksut ottaen huomioon nykyiset eläkerahastot ja niiden tuotot ovat liian korkeat.  Rahastoja on paisutettu liikaa. Säilyttämällä nykyisen taitetun indeksin – köyhdyttämällä samalla eläkeläisiä myös tulevia – saadaan eläkerahastot kasvatettua esim.  v. 2085  n. 700  miljardiksi ( ETK : n laskelmat ).

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu