En voi millään ymmärtää?

motto: On maailmassa monta ihmeellistä, kummallista asiaa, joita kansalainen ei saata ymmärtää maailman onnellisimmassa valtiossa ?

En ymmärrä:

– tahtomattaan saattaa joillekin ihmisille käydä niin, että mies todella rakastuu mieheen. Samoin, että nainen rakastuu toiseen naiseen voimatta sille itse mitään. Miksi luterilainen kirkkomme ei suostu vihkimään heitä aviopuolisoiksi, vaikka kirkon jäsenmäärä mm. tästäkin syystä vähenee?

– miksi päättäjämme eivät ole ajoissa (10-15 vuotta sitten) ryhtyneet toimenpiteisiin lisäämään sairaanhoitajien ja kodinhoitajien koulutusta, vaikka esim. selvät Tilastokeskuksen laskelmat ovat jo kauan sitten etukäteen kertoneet, että iäkkäiden ihmisten määrä tulee kasvamaan tiettyinä vuosikymmeninä? ETK sen sijaan pelkäsi, että työeläkerahastot eivät riitä ja otettiin käyttöön eläkeläisiä jatkuvasti köyhdyttävä taitettu indeksi. Nyt rahastot ovat jo yli 250 mrd. !

– miksi päättäjämme eivät ole ajoissa ryhtyneet parantamaan sairaanhoitajien ja kodinhoitajien palkkoja työn vaativuuden mukaiseksi?

– miksi päättäjämme eivät ole ryhtyneet kouluttamaan enemmän lastentarhanhoitajien koulutusta ja heidän palkkojaan, vaikka ovat tienneet, että heitä tullaan tarvitsemaan lastemme kehityksen turvaamiseksi?

– miksi päättäjämme edellämainituista Tilastokeskuksen laskelmista huolimatta eivät ole lisänneet huonokuntoisten vanhusten hoitopaikkoja?

– toistan vielä: miksi päättäjät eivät ole suostuneet muuttamaan väliaikaiseksi tarkoitettua työeläkeindeksiä. Luvut ovatjo kauan sitten selvästi osoittaneet, että työeläkeläisten joukko, jotka ko. indeksin takia köyhtyvät sitä enemmän, mitä kauemmin ovat olleet eläkkeellä, kasvaa koko ajan. Tämä tulee jatkumaan tuleville eläkeläisillekin?

– miksi päättäjät eivät halua muuttaa ko. indeksiä, vaikka niiden pientä työeläkettä saavien joukko joutuu sen lisäksi anomaan kansaneläkettä, kasvaa vuosi vuodelta ko. lisäeläkkeethän maksaa valtio. Sensijaan työeläkkeet ja niiden korotukset maksetaan työeläkeyhtiöistä ja niiden miljardituotoista?

– miksi päättäjät eivät lisää lapsiperheiden ja lapsia harkitsevien parien talouden parantamiseksi reilusti tuntuvia etuja (esim. alennuksia lapsietukortilla), vaikka syntyvyyden vähentyminen jatkuvasti lisääntyy? Valtion toimesta voitaisiin harkita heidän verotuksensa keventämistä ja antamalla alennuksia esim. kuntien perimistä maksuista (esim. joukkoliikennemaksut jne). On olemassa monia muitakin tapoja ”palkita” niitä pareja, jotka harkitsevat lasten saamista ja toiset lisää lapsia, mutta pelkäävät sen aiheuttavan talouteen liikaa lisämenoja. Nyt heti pitää tehdä useita ja todella vaikuttavia päätöksiä syntyvyyden lisäämiseksi. Ei yhden kuukauden ylimääräinen lapsilisä innosta yhtään syntyvyyttä!

– miksi kouluja suljetaan, jos ei ole lapsia niihin? Ne voitaisiin muuttaa helposti vanhusten hoivakodeiksi. Niissä olisi valmiina keittiöt ja kaikki muut tarvittavat asiat.

– miksi koulut aloittavat jo kello 8 – eikö esim. 9 olisi jo parempi Silloin koulupäivä päättyisi n. klo. 17 jolloin perheen vanhemmat tulevat töistä. Näin koko perhe voisi nauttia päivällisen yhdessä ja keskustella päivän tapahtumista koulussa ja töissä. Näin vanhemmat tietäisivät, miten koulussa menee ja kuulisivat mahdollisista kiusaamisista

– miksi terveysasemia vähennetään keskittämällä yhä harvempiin paikkoihin säästösyistä, vaikka esim. Helsingin kaupunki saa suuria voittoja. Näin on saatu aikaan mm. tästä syystä valtavat ruuhkat ko. asemien päivystyksissä. Liikuntarajoisten ja rollalla liikkuvien ikäihmisten on yhä vaikeampaa päästä niihin – taksilla ei voi aina ajaa.

– miksi esim. pääkaupunki ei pysty maksamaan palkkoja oikein ja ajoissa? Jotkut saavat kolminkertaisen palkan ja jotkut eivät jatkuvasti palkkaansa lainkaan. Miten tuhannet yritykset voivat hoitaa saman asian pätevästi ja oikein jatkuvasti?

– miksi ei jokaiselle alle 12 vuotiaalle anneta polkupyörää 50 % :n alennuksella (valtio maksaa erotuksen) ja näin saadaan nuoret liikkumaan?

Parin kuukaunden kuluttua me kaikki äänestäjät päätämme vaaleissa, saammeko eduskuntaan sellaisia edustajia, jotka puuttuvat näihin kaikkiin epäkohtiin ! Kysykää ehdokkailta näistä asioista.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu