Ikuiset ratkaisemattomat ongelmat

motto: asioita, joita päättäjät eivät joko ymmärrrä tai eivät halua ymmärtää

Selasin vanhoja juttujani vuosien varrelta ajallisesti kaukaa monessa eri lehdessä. Sieltä löytyi juttu – ”ELÄKEPOMMI” –  vuodelta 2007 !

Mitä siinä sanon? ”Vaalit lähestyvät. Kansanedustajaehdokkaat lupaavat eläkeläisille jälleen korjata eläkeläisiä koskevat epäoikeudenmukaisuudet. Mitä ne ovat?” Ensiksi 10 vuotta sitten poistettiin tietyn tulorajan ylittävistä (aika pienistä) eläkkeistä kansaneläkkeen pohjaosa. Sitä jo pidempään eläkkeellä olleet olivat maksaneet kymmeniä vuosia omasta palkastaan kansaneläkemaksua työeläkkeen lisäksi saadakseen aikanaan myös kansaneläkkeen työeläkkeen lisäksi. Valtavan siihen mennessä kertyneen rahamäärän nappasi valtio ja eduskunta kokonaan kysymättä keneltäkään?! Jokainen jo silloin eläkkeellä ollut oli menettänyt kaikki maksamansa maksut.”

Tätä ”ryöväystä” ei nykyisin enää edes muisteta eikä rahoja koskaan palautettu eläkeläisille.

Toiseksi: (siis jo v. 2007 ) ”Eläkeläiset maksavat enemmän veroa kuin vastaavasta tulomäärästä eli palkasta. Kolmanneksi: tapa, jolla työeläkkeitä korotetaan, muutettiin eläkettä korotettaessa ja siten, että otettiin huomioon palkkojen noususta vain 20 % ja elinkustannusindeksin 80 %. Tässä syystä eläkeläiset ovat menettäneet 10 vuodessa 10 miljardia (v. 2007). Eläkeläiset tyytyisivät 50/ 50 indeksiin.” Näin kirjoitin v. 2007 !

Miten sitten eduskunnassa taitetun indeksin muuttamisesta puoliväli-indeksiksi puolueittain on äänestetty kaksi kertaa – kerran keväällä ja kerran syksyllä 2006 ?

Keväällä kaikki keskustan edustajat ehdotusta vastaan (poissa 9). Demareista puolesta vain yksi puolesta. Kokoomuksen ryhmästä 16 äänesti puolesta (taitetun muuttamisesta) ja 10 vastaan. Vasemmistoliitosta kaikki puolesta (yksi vastaan / Siimes). Vihreät kaikki taitetun indeksin puolesta. RKP:sta 4 äänesti taitetun puolesta (poissa 5). Kaikki kritillisdemokraatit ja perussuomalaiset äänestivät puoliväli-indeksin ( 50/50 ) puolesta. Näin siis jo v. 2006 !

Entä syyskuussa 2006? Kaikki keskustan edustajat indeksin muuttamista vastaan eli taitetun indeksin puolesta (poissa 11) – samoin demarit (2 poissa). Kokoomusen ryhmästä kaikki (35) taitettua indeksiä vastaan puoliväli indeksin puolesta. Vasemmistoliitton edustajat, kristilliset ja vihreät nyt puoliväli-indeksin puolesta ja samoin perussuomalaiset.

Päätin juttuni silloinkin vuonna 2007 – kysykää ehdokkailta suoraan, miten he tulevat äänestämään eläkeläisiin kohdistuvien epäoikeudenmukaisuuksien poistamiseksi?

Toistakaa nämä ikuiset kysymykset ensi vuonna ennen vaaleja

Eli indeksin muuttamisesta puoliväli-indeksiksi ja verotuksen samalle tasolle kuin vastaava palkka. Inflaatio ja sen takia taitetun indeksin nyt tuoma hyöty (mikä ei riitä hintojen nousuun) ei jatku ikuisesti. Olosuhteiden palattua ennalleen taitettu indeksi tulee jatkamaan eläkeläisten köyhdyttämistä sitä enemmän, mitä kauemmin ovat eläkkeellä.

ETK:n päällikkö sanoi tv:ssa tänään (5.11.22), että tämä iso korotus ei tule toistumaan tulevaisuudessa. Työeläkkeet eivät nouse enää milloinkaan keskipalkan yläpuolelle.

Hän unohti, että edes lähelle keskipalkan tasoa ne eivät ole 27 vuoteen noussut kuin pari kertaa. Yleensä aina on jääty reippaasti alle keskipalkkataso ja alkuperäinen työeläke on vuodesta toiseen huonontunut 1996 lähtien.

Kehoitan kaikkia eläkeläisiä toistamaan jälleen vuonna 2023 samat kysymykset ennen vaaleja!

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu