Itse valtiaat – tulkaa takaisin

Makuasioista ei kannata kiistellä, mutta niistä voi esittää toki mielipiteitä. Mielestäni televisiossa  – nimenomaan Suomen TV:ssa eli Ykkösessä ja Kakkosessa  1970 – 1980 – ja 1990 – luvuilla oli paljon hauskoja ohjelmia. Ne saivat katsojat hersyvään nauruun – vähintään hymyilemään. En jaksa luetella ja muistaa kaikkia niitä, mutta Speden, Heikki Kinnusen, Leo Lastumäen, Vesku Loirin ja mitä kaikkia niitä olikaan, toimivat juuri kuten kerroin.

Niissä oli hyviä käsikirjoittajia, taustamusiikin säveltäjiä, animaation tekijöitä – eräänä esimerkkinä Pertsa Reponen. Niissä onnistuttiin naurattamaan tilannekomiikalla, ajankohtaisilla teksteillä ja monilla muilla tavoilla.

Nyt – varsinkin aikakaudella, jolloin ei makseta enää  tv- lupia, hauskojen tv- ohjelmien taso on laskenut. Ainakin suurin osa ”hupiohjelmista.” Ainoina keinoina pidetään enää runsasta kiroilua, v- sanojen käyttöä. Tilannekomiikka perustuu useimmiten väkisin tehtyihin kommelluksiin, jotka eivät naurata yhtään. Taso on laskenut kuin nykyajan mainoksissa, joista 90 % on tehty kalliisti, mutta itse tuotetta tai palvelu halutuksi. Eräänä – vain yhtenä esimerkkinä – Säästöpankin mainos (tosin halvalla tehty). Siinä seisoo kaksi pahvitaloa – toisen sisässä mies ja toisen nainen. He houkuttelevat muka asuntosäästäjiksi? Esimerkkejä käsittämättömistä tv-mainoksista on nykyään yhdeksän kymmenestä.

Poliittiset satiirit – ” Itse valtiaat ” ovat onneksi tulleet takaisin

Viime aikoina ovat uusintoina palanneet ( Tv – Ykköseen /Areenassa ) nämä mainiot ohjelmaosiot. Niissä on esitetty silloiset tärkeimmät poliitikot mainioina animaatiohenkilöinä. Silloiset ministerit ja puolueiden puheenjohtat, joista joku on vieläkin mukana politiikassa on saatu animaationukkeina aivan kuin todellisiksi hahmoiksi. Ne muistuttavat lähes sataprosenttisesti aitoja henkilöitä. Ilmeillään, liikkeillään, äänillään ja esittämillään lauseillaan ja poliittisilla kommenteillaan. Siellä esiintyy ”Ruiskukkamies”, ”Z – mies” jne. Silloisen pääministeri Lipposen murahtelut tulevat kuin ”pyssyn” suusta. Hän puhuu mm. muista ”lahtaripuolueina” jne. On jäänyt muutamia muidenkin lausahduksia mieleen mm. ( Kääriäinen ? ). ”Paavo pystyy syömään omien sanojensa lisäksi muidenkin sanoja.” Sopisiko tämä sanonta vielä nykyisin taitettuun indeksiin saattaa moni nykyeläkeläinen arvella ?

Kaiken kaikkiaan koko  laaja sarja sisältää erittäin paljon loistavia oivalluksia poliitikkojen suuhun keksityistä kommenteista ja heidän käyttäymisestään eri tilanteissa. Mielikuvituksella ei ole rajoja !

Onko mahdollista  tehdä saman tiimin voimin uusi vastaava sarja uudelleen nykypoliitikoista ?

Löytyykö vielä lähes sama ”tiimi” tekemään nykyhallituksesta ja oppositiopuolueista yhtä mainioita ”Itsevaltiaita” ? Siitä me veronmaksajat maksaisimme mielellämme. YLEn pitäisi koota tämä ryhmä uudelleen eli kaikki ne, jotka vielä jaksaisivat tekemään tämän tyylisen ohjelman nykypoliitikoista ja hallituksesta. Keille YLEssä kuuluisi ?

ei

+4
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu