Järjen käyttö olisi ollut sallittu

Koronapandemia aiheutti paitsi meille kaikille suuria hankaluuksia elää elämäämme. Yritystoimintaan syntyi monenlaisia menetyksiä – tappioita, lomautuksia ja paljon muuta harmia. Näiden vahinkojen korjamiseen EU kehitti mahtavan tukirahoituksen. Meilläkin jaettiin tukia monella tavalla. Tämän viruksen ja sen muunnoksien torjuntaan kehitettiin pikavauhtia monenlaisia rokotteita. Niiden aiheuttamista sivuvaikutuksista ei ollut eikä vieläkään ole varmaa tietoa? Mutta meillä Suomessa oli jo sitä ennen kehitetty menetelmä – yksinkertainen, halpa ja joka ei edellytä ammattihenkilöitä. Puuttui rohkeutta ja rahoitusta?

Meillä on olemassa Business Finland -niminen rahoittajaorganisaatio

Sillä on ollut aikaisemmin toinen nimi, mutta tällä uudella nimellä toimivan pääperiaate on juuri uusien tuoteideoiden kehittämisen tukeminen.

Pieni paluu historiaan. Istuin Kuopion Yliopiston luentosalissa v. 1995 kuuntelemassa erään professorin yleisöluento. Hän kertoi uudesta tavasta verisuonitauteihin liittyvästä ”tuotteesta.” Hänen ( Seppo Yli-Herttuala ja hänen tiiminsä ) oli kehittänyt verisuonien sisään uitettavan ”stentin.” Se paikalleen asennettuna suoneen laajentaa suonen tukoskohtaa ja laajentaa sitä pysyvästi – sikäli kun oikein ymmärsin. Nyt se on maailman laajuisessa käytössä.

Nyt tämä samanlainen työryhmä ( H: gin Yliopisto/ Kari Alitalo ja Kalle Saksela ) soittivat Kuopioon vastaavaan laitokseen yllä mainitulle ”proffalle”   – kertoo lehti ( Suomen Kuvalehti 28.5.2021 ). Helsinkiläisten puhelu ei pandemian kynnyksellä häntä yllättänyt. He olivat  suunnitelleet virusrokotteen kehittämistä jo yli kymmenen vuotta sitten ( SK 28.5.2021 ). Geeniterapia herätti sivuvaikutuksena immuunireaktion.

He kehittivät nenärokotteen

”Nenässä rokote tepsii paremmin: tunkeilija tuhoutuu limakalvolla jo ennenkuin se ehtii lisääntyä. Se ei ainoastaan estä vakavaa sairastumista, vaan katkaisee infektion leviämisen.” Tarttuiko mikään tai kukaan tähän ”helppoon ja halpaan” keksintöön Suomessa? Ei kukaan, eikä mikään!

Valtio on ottanut miljardikaupalla lainaa ulkomailta hankittuihin rokotteisiin. ”Meillä olisi ollut nyt tämän rokotteen tuotanto valmiina”, sanoo professori Ylä-Herttuala. Samalla syntyi yritys –Rokote Laboratories Oy. Omistajina muun muassa sekä Helsingin että Itä-Suomen Yliopisto. Maassamme rokotteiden kehittäminen ja laajempi tuotanto lopetettiin kauan sitten. Miksi ?

Suomesta ei ihme kyllä löytynyt rahoittajaa ?

Eikö Business Finland ole perustettu juuri tällaisiin ?

Hiljattain televiossa esiintyi tuon instituuion pääjohtaja  ( Nina Kopola ). Ei kyllä tehnyt kovin vakuuttavaa vaikutusta. Ei hänen työuransakaan juuri viittaa ko. toimen hoitamiseen. Eikä tämän tyyppisen ”firman” johdossa pitäisi olla esimerkiksi jonkin oman nerokkaan yrityksen ex-johtaja eli innovaattori, joka on myynyt jonkin kehittämänsä huipputuotteen ja sitten yrityksensä ulkomaille olemalla asiantuntija.

Koronan levitessä nopeasti yli koko maapallon, niin eikö tässä olisi piillyt NOKIAN puhelimien kaltainen menestystuote ympäri maailman. Se olisi säästänyt miljardeja monella tavalla ja ennen kaikkea ihmisiä kuolemasta ja sairastumasta. Sen sijaan Business Finland rahoitti ja tuki monia aivan käsittämättömiä kohteita vedoten kiireeseen ( esim. yökerhon parantamiseen ). Tämä ”proffien” nenärokote ”olisi ollut nopeasti valmiina” jopa kymmenen vuotta sitten!

Miksi viivytellään ?

Rokote voisi olla nyt totta sanovat proffat. Mutta rahoitus laajoihin testeihin ja rokotteiden tuotantoon puuttuvat edelleen. Nenäsumute voi silti nousta tärkeään asemaan, kun edelleen taistellaan virusta ja sen muunnoksia vastaan. Mikä taho tarttuu toimeen Valtio, THL, vai jokin yksityinen rahoittaja tekemään miljardeja ?

+2
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu