Julkista taloutta ei pidä sotkea työeläkeyhtiöiden talouteen

Hesarissa oli juttu: ”Eläkkeisiin tulee jätti korotus, mutta siinä ei ole mitään järkeä ( journalismin kandi / Teemu Muhonen  11.12.22. ). Siinä oli sotkettu virheellisesti työeläkkeisiin ensi vuodelle tuleva korotus samaistamalla se valtion julkisiin menoihin. Sotkettiin valtion talous ja työeläkkeiden talous keskenään. Tässä rinnastuksessa ei ole todella järkeä, koska valtio menot ovat valtion, mutta työeläkkeet ja niiden korotukset maksetaan työeläkeyhtiöistä. Luottoluokittajatkin sotkevat virheellisesti työeläkerahastot valtion omaisuudeksi. Silloin nykyinen valtion velkataakka olisi pikku juttu työeläkerahastoihin verrattuna. Onneksi valtio ei voi käyttää työeläkerahastoja, kun ne eivät ole julkisia menoja.

Sensijaan työeläkkeiden korotuksista valtio hyötyy saamalla ilmaiseksi lisää verotuloja. Ja vähentämällä eläkeläisten köyhtymistä inflaation takia.

On totta, että valtion talous on kriisissä – tulot eivät riitä menoihin ja otetaan lisää lainaa. Siksi nykyinen ja tuleva hallitus joutuu tekemään ikäviä kansalaisiin kohdistuvia leikkauksia ja miettimään, mistä se saa lisää tuloja? Molemmat liittyvät valtion tuloihin ja menoihin. Mutta nyt harvinainen työeläkkeisiin tulevaa huomattavaa korotusta ensi vuodelle ei maksetakaan valtion varoista, vaan työeläkeyhtiöiden rahastojen tuotoista. Ne on saatu palkansaajien ja heidän työnantajiensa maksamista työeläkemaksuista kootuista rahastoista, jotka ovat kasvaneet nyt yli 250 miljardiksi (tuotot v. 2007 – 2021 146,1 miljardia).

Valtio tulee saamaan tästä eläkkeiden korotuksista verotuloja n. 700 miljonaa. Niitä voitaisiin käyttää pienten kansan – ja takuueläkkeiden korottamiseen. Tämä nyt tuleva ko. kirjoituksessa mainittu korotus on harvinainen ja poikkeuksellinen kuten jutussakin sanotaan. Vain neljä kertaa 27 vuoden aikana on työeläkeindeksi ollut suurempi kuin ansiotasoindeksi näiden vuosien aikana. Ovatko nykyiset eläkeläiset ko. jutun mukaan muka voittajia? He ovat köyhtyneet sitä enemmän, mitä kauemmin ovat olleet eläkkeellä nykyisen taitetun indeksin takia. Näin tulee käymään myös tuleville eläkeläisille!

 Tuo eläkkeiden tuleva korotus on myös siksi järkevä, että se lisää nyt juuri kipeästi kaivattua elvytystä ja kulutuksen lisäystä verojen maksujen jälkeen. Näin maininta eläkkeensaajien elintasoa turvaava järjestely on tarpeellinen inflaationkin takia. Nyt tilanne on poikkeuksellinen – on totta kuten ko. jutussakin sanotaan. Kannattaa muistaa, että inflaatio ei ole jatkuva, vaan tasaantuu jo lähivuosina. Vain siksi on nyt syntynyt väliaikainen korkea eläkkeiden korotuskin, mutta sekään ei ole jatkuva.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu