Julkista taloutta ei pidä sotkea työeläkeyhtiöiden talouteen
Hesarissa oli juttu: ”Eläkkeisiin tulee jätti korotus, mutta siinä ei ole mitään järkeä ( journalismin kandi / Teemu Muhonen 11.12.22. ). Siinä oli sotkettu virheellisesti työeläkkeisiin ensi vuodelle tuleva korotus samaistamalla se valtion julkisiin menoihin. Sotkettiin valtion talous ja työeläkkeiden talous keskenään. Tässä rinnastuksessa ei ole todella järkeä, koska valtio menot ovat valtion, mutta työeläkkeet ja niiden korotukset maksetaan työeläkeyhtiöistä. Luottoluokittajatkin sotkevat virheellisesti työeläkerahastot valtion omaisuudeksi. Silloin nykyinen valtion velkataakka olisi pikku juttu työeläkerahastoihin verrattuna. Onneksi valtio ei voi käyttää työeläkerahastoja, kun ne eivät ole julkisia menoja.
Sensijaan työeläkkeiden korotuksista valtio hyötyy saamalla ilmaiseksi lisää verotuloja. Ja vähentämällä eläkeläisten köyhtymistä inflaation takia.
On totta, että valtion talous on kriisissä – tulot eivät riitä menoihin ja otetaan lisää lainaa. Siksi nykyinen ja tuleva hallitus joutuu tekemään ikäviä kansalaisiin kohdistuvia leikkauksia ja miettimään, mistä se saa lisää tuloja? Molemmat liittyvät valtion tuloihin ja menoihin. Mutta nyt harvinainen työeläkkeisiin tulevaa huomattavaa korotusta ensi vuodelle ei maksetakaan valtion varoista, vaan työeläkeyhtiöiden rahastojen tuotoista. Ne on saatu palkansaajien ja heidän työnantajiensa maksamista työeläkemaksuista kootuista rahastoista, jotka ovat kasvaneet nyt yli 250 miljardiksi (tuotot v. 2007 – 2021 146,1 miljardia).
Valtio tulee saamaan tästä eläkkeiden korotuksista verotuloja n. 700 miljonaa. Niitä voitaisiin käyttää pienten kansan – ja takuueläkkeiden korottamiseen. Tämä nyt tuleva ko. kirjoituksessa mainittu korotus on harvinainen ja poikkeuksellinen kuten jutussakin sanotaan. Vain neljä kertaa 27 vuoden aikana on työeläkeindeksi ollut suurempi kuin ansiotasoindeksi näiden vuosien aikana. Ovatko nykyiset eläkeläiset ko. jutun mukaan muka voittajia? He ovat köyhtyneet sitä enemmän, mitä kauemmin ovat olleet eläkkeellä nykyisen taitetun indeksin takia. Näin tulee käymään myös tuleville eläkeläisille!
Tuo eläkkeiden tuleva korotus on myös siksi järkevä, että se lisää nyt juuri kipeästi kaivattua elvytystä ja kulutuksen lisäystä verojen maksujen jälkeen. Näin maininta eläkkeensaajien elintasoa turvaava järjestely on tarpeellinen inflaationkin takia. Nyt tilanne on poikkeuksellinen – on totta kuten ko. jutussakin sanotaan. Kannattaa muistaa, että inflaatio ei ole jatkuva, vaan tasaantuu jo lähivuosina. Vain siksi on nyt syntynyt väliaikainen korkea eläkkeiden korotuskin, mutta sekään ei ole jatkuva.
Sen sijaan työeläkkeiden korotuksista valtio hyötyy saamalla ilmaiseksi lisää verotuloja. Mutta nyt harvinainen työeläkkeisiin tulevaa huomattavaa korotusta ensi vuodelle ei maksetakaan valtion varoista, vaan työeläkeyhtiöiden rahastojen tuotoista. Valtio tulee saamaan tästä eläkkeiden korotuksista verotuloja n. 700 miljoonaa.
———————————-
Minulla on ehdotus. Satakertaistetaan vielä tuo eläkkeiden korotus niin valtio saa verotuloja 100 * 700 miljoonaa mikä tekee valtiolle 70 miljardia lisää verotuloja. Sehän ei ole keneltäkään pois koska se maksetaan jostain pohjattomasta ”rahastosta” minne rahaa nyt vain tulee jostain kaatamalla. Sillähän maksettaisiin jo puolet Suomen valtion velastakin pois.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa työeläkerhaston varoilla maksettaisiin koko valtionvelka ja jäisikin vielä.
Ja sitähän punavihreät sosialistit haluavatkin.
Sen jälkeen jokainen työeläkettä saavakin olisi valtion holhouksessa kun joutuisi sossun luukulle.
Ilmoita asiaton viesti
Jäätpä sinäkin joku päivä eläkkeelle.
Ehkäpä sitte ymmärrrys riittäisi.
Mutta kaltaisesi olisi parempi kuolla pois meitä sinun hyvinvointiyhteiskunnan rakentaneita haukkumasta.
Ette pysty samaan mitä 1950-70 luvulla tehtiin.
luvulla tehtiin
Ilmoita asiaton viesti
Jäätpä sinäkin joku päivä eläkkeelle.
Ehkäpä sitte ymmärrrys riittäisi.
——————————
Koska myös minä maksan työeläkettä palkastani työeläkerahastoon ymmärrän sen, ettei sitä rahastoa voi imeä kuiviin nykyisille eläkeläisille, koska haluan nauttia joskus tulevaisuudessa eläkkeestä myös itse.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän teet työsi ja maksat.Niin mekin on tehty.
Ja jos valitat ,että olet syntynyt liian myöhään,niin mitä se meille kuuluu?.
Ilmoita asiaton viesti
Olin 17 kun aloitin työurani ja eläkettä alkoi kertymään kun täytin 23 vuotta.
Makkosille taidetaan maksaa sosiaalitukea kehdosta hautaan.
Ilmoita asiaton viesti
Makkoselle peräänkuulutan.suhteellisuudentajua. Maksamasi eläkemaksut eivät kohoa siitä, että säädetyt indeksikorotukset maksetaan sovitun mukaisesti eläkeläisille. Eläkekassoilla on satojen miljardien varannot.
Ilmoita asiaton viesti
Maksamasi eläkemaksut eivät kohoa siitä, että säädetyt indeksikorotukset maksetaan sovitun mukaisesti eläkeläisille.
——————————–
Mitä enemmän eläkkeitä korotetaan sitä suuremman vajeen se tekee eläkerahastoon. Jos korotusta ei saada rahaston tuotoilla katettua se vähenee ja siitä on vähemmän varaa jakaa tuleville eläkeläisille ellei työeläkemaksuja koroteta.
Muistas se vanha viisaus, että ilmaisia lounaita ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkerahastoilla ei ole vajetta, mutta eläkkeistä maksettavat tuloverot kyllä paikkaavat valtion budjettivajetta tässä ja nyt.
Toki ylimääräisistä palkankorotuksistakin valtio saisi tuloveroa, mutta se rasittaisi kansantaloutta yritysten kannattavuuden heikkenemisen vuoksi. Eläkkeiden korotuksella ei ole tällaista negatiivista vaikutusta. Se lisää kulutusta ja ALV;ta sekä tuloverokertymää.
Leikkausten aiheuttama vyönkiristys joillekin ryhmille ei ole itsetarkoitus, vaan välttämättömyys. Eläkeläisten kohdalla sellaista välttämättömyyttä ei ole, joten kaikkien pitäisi iloita siitä, että löytyy ryhmiä, jotka eivät samassa määrin joudu kärsimään.
Ilmoita asiaton viesti
Korotukset maksetaan sijoitustuotoista ja niistäkin suurin osa jää rahastohin sen jälkeen ! Rahastot eivät siis pienene !
Ilmoita asiaton viesti
Rahastot eivät siis pienene
—————–
Totta helvetissä se pienenee jos sieltä rahaa otetaan. Tarkoitit varmaan sitä, pieneneekö se niin paljon, että työeläkemaksuja täytyy nostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ja ne maksetaan rahastojen tuloista. Ne ovaat olleet 1.1.2007 – 31.1.2022 146 milrjadia. Niistä maksetaan sekä eläkkeet että korotukset ja silti jää vielä rahastoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Se mikä sotkee on se että kansaneläkkeet ym. ja valtion virkamiesten eläkkeet maksetaan budjetista.
Valtion eläkemenot ovat n. 10 mrd.
Ja on tietysti totta että niiden korotus rasittaa budjettia.
HS kuten muukin sosialistiväki pyrkii tarkoituksella sekoittamaan eläkkeet koska heillä on kova hinku päästä käsiksi eläkerahoihin.
”Työelämän jälkeen toimeentulon turvaa lakisääteinen eläke. Se koostuu pääasiassa ansiotyöhön perustuvasta työeläkkeestä. Ne, jotka eivät saa lainkaan työeläkettä tai joiden työeläke on hyvin pieni, saavat kansaneläkettä ja/tai takuueläkettä. Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen.
Työeläketurvan rahoittavat pääsääntöisesti työnantajat ja työntekijät yhdessä. Työnantaja perii palkanmaksun yhteydessä palkansaajan maksuosuuden ja tilittää sen ja oman osuutensa vakuutusmaksusta eläkeyhtiölle.
Valtio osallistuu kuitenkin yrittäjien eläkkeiden ja maatalousyrittäjien eläkkeiden rahoitukseen. Kansaneläkkeet ja takuueläke rahoitetaan kokonaan verovaroin, samoin eläkkeensaajan asumistuen kustannukset.
Valtio vastaa valtion eläkelain ja siihen liittyvän lainsäädännön mukaisista eläkkeistä, kuten kansanedustajien eläkkeistä. Valtion eläkettä (VaEL) saavat muun muassa valtion palveluksessa olleet virkamiehet ja työntekijät, osa peruskoulujen, lukioiden ja yliopistojen henkilökunnasta, puolustusvoimain ja rajavartioston henkilöstö ja osa apurahoja saavista taiteilijoista.
Kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa työskentelevät kuuluvat kunnallisen eläkelain (KuEL) piiriin, kuten myös 1970 tai sen jälkeen syntyneet peruskoulujen rehtorit ja opettajat. Valtion ja kunta-alan henkilöstön työeläkkeitä hoitaa Keva.
Tarkastelussa on kuvattu eläkkeisiin valtion budjetista kohdennettavat määrärahat. Työeläkelaitokset maksavat suurimman osan Suomen eläkejärjestelmän mukaisista työeläkkeistä.”
Ilmoita asiaton viesti
Makkoselle : eivät nämä korotukset ime rahastoja kuiviin, koska eläkkeisiin tulevat korotukset maksetaan keräämiemme rahastojen ( vuodesta 1962 ) sijoitustuotoista.Sinäkin tule siksi saamaan eläkkeesi, mutta sekin huononee sitä enemmän, mitä kauemmin olet eläkkeellä ellei taitettua indeksiä muuteta !
Ilmoita asiaton viesti
Uusi Suomi alkaa näyttää jo Helsingin Pravdalta tiijonjakamisen suhteen, kaikki julkaistaan kunhan ristiriitoja eläkeläisten, työssä käyvien ja nuorison välillä saadaan lietsottua. Onneksi nuoriso ei lue lehtiä, osa ei edes osaa lukea. Ongelma tehdään muutoinkin mistä tahansa, esimerkiksi nyt sähkön hinnasta. Yksinkertaisin ratkaisu olisi ollut hintakatto, jos mikä yhtiö joka nyt rahastaa mahtavia tuottoja alkaisi menehtyä, sitä voisi tukea jos se kilpailun kannalta olisi tärkeää kuten ei ole. Nyt tehdään kuukausikaupalla selvityksiä ketä köyhää voisi tukea. Tämäkin vain koska vaalit ovat tulossa ja vasemmisto tarvitsee vielä köyhien ääniä. Kehotan joka yhteydessä kaikkia eläkeläisiä kaihtamaan kaikkia uurnia, myös vaaliuurnia! Muuten suhteellisen rauhallista joulua!
Ilmoita asiaton viesti
Makkoselle : Jos olis käyetty vuodesta 1995 lähtien puoliväli – indeksiä, niin rahastot olisivat silti n. 200 mrd. ja ko. indeksi ansiosta työeläkkeet olisivat olleet huomattavasti korkeammat 27 vuoden aikana ja niistä saadut verotulot monta kymmnentä miljardia !
Ilmoita asiaton viesti