Juniorihallitus rankaisee liian kauan senioreita

motto : asenteet heittävät kuperkeikkaa eli ” ongelmajäte ”nyt  avainasemassa

Viimeisten viidentoista vuoden aikana on ollut kovin yleistä todeta asenteissa vanhemmista ikäluokista puhuttaessa mm. seuraavaa:

Vanhat ikäluokat ovat kuin ongelmajätettä, joka aiheuttaa turhia kuluja ja monenlaisia muita ongelmia. Siksi työeläkkeitä saavien elintasoa ei ole haluttu parantaa samassa suhteessa kuin yleinen elintaso nousee taitettua indeksiä käyttämällä – ei edes pienellä osalla rahastojen sijoitustuotoista ? Ei vaikka työeläkelaki on näin edellyttänyt  vuodesta 1962 alkaen.  TELAN toimitusjohtajaa ( Siimes ) lainatakseni, jos työeläkkeitä korotettaisiin indeksiä muuttamalla,  niin  ” eläkeläiset söisivät lastenlastensa pöydistä ”. Samaa mantraa ovat toistaneet työeläkeyhtiöiden hallituksissa korkeita kokouspalkkioita nautiskelevat  ay – johtajat ” barrikadin” molemmilta puolilta – myös EK.  Työmarkkinajärjestöjen nuorisojärjestöt ( AKAVA, SAK, STTK jne ) ovat esittäneet jopa työeläkkeiden alentamista.

Koko 15 vuoden aikana on koetettu rakentaa mm. edellä mainittujen intuitioiden avustuksella vastakkainasettelua – jopa ” eläkesotaa ” – sukupolvien välille. Koko ajan viimeiset vuodet on hoettu – ahneet työeläkeläiset ! Voin kertoa SAK:n pj :lle, joka toivoi juuri kansalaisten käyvän ahkerasti nyt ostoksilla BKT: a nostaakseen, että työeläkeindeksiä muuttamalla ( 50/50 eli puoliväli – indeksiksi ) saataisiin melkoiset elvyttävät vaikutukset kansantalouteemme mm. lisää verotuloja + alv ja uusia työpaikkoja. Kaikki vain pienen osan rahastojen sijoitustuotoista ottamalla.

Nyt yli 70 – vuotiaat ovat jälleen avainasemassa

Koko ajan vanhempia ikäluokkia on pidetty kaikkien muiden kestettävänä kestävyysvajeena. Samoin ekonomistien kaavan mukaan huonon huoltosuhteen rakentajiksi – suorastaan elätettävien joukkoon kuuluviksi alle 15 – vuotiaiden tapaan. Nyt jopa päättäjien taholta toivotaan, että nuoremmat ikäpolvet kävisivät seniorien puolesta kaupoissa ostamassa heille ruokaa. Jaksan uskoa, että näitä nuoria on todella olemassa kuten medioissa kerrotaan!  Ministerien ja kansanedustajien ( ennen vaaleja ) juhlapuheissa – sen sijaan on aina muistettu kiittää ja ylistää näitä vanhempia sukupolvia hyvinvointimaamme eli maailman onnellisimman maan rakentajiksi – mutta vain puhuneet. Nyt olemme jälleen palanneet tärkeäksi ikäryhmäksi ja kaikki haluavat meidän elävän. Kuka uskoisi, että vuonna 1940 ja sitä ennen syntyneet  ovat jälleen avainryhmä maamme historiassa . Esimerkkinä tästä ovat ” suuret ikäluokat ” ( 1945 -50 synt. = ” ETK:n ennustetun eläkepommin aiheuttajat ” )  ja muut sodista ja niiden seurauksista selvinneet ! Siksi yli 70 – vuotiailta tarvitaan  jälleen kerran ongelman ratkaisijaksi. Heidän pakotetaan muuttamaan  nyt sanontaa -” kotini on linnani ” – kotini on vankilani ”.

Uhkaavatko mummot ja vaarit tottelemattomina muita ?

Nyt heidät yhtäkkiä onkin pidettävä hengissä ! Ilmeisesti myös siksi, että he eivät olekaan mitään huoltosuhteen mukaan  elätettäviä, vaan maksavat veroa – jopa n. 10 % enemmän kuin vastaavasta palkkatulosta.

Kovin nuorista kansalaisista muodostetun hallituksen ministerit eivät voi ymmärtää, että kaikki yli 70 vuotiaat eivät ole homogeenista joukkoa. Heidän mielestään iän määrä on laatua tärkeämpi !? Pitkän avioliiton – nykyisin kansalaisten keskuudessa yhä harvinaisempaa – eläneet aviopuolisot eivät halua menettää yhteisistä vähenevistä vuosistaan enää kuukauttakaan. On aika todeta, että he ovat tähän mennessä ” totelleet ” tapansa mukaan maamme hallitusta ! Kuten sotavuosina ( naiset ja jopa lapset ) osallistumalla pakkotöihin halkometsässä tai heinänkorjuussa varsinaisesta siviiliammatistaan huolimatta – miehet olivat rintamalla.  On todella perustuslain vastaista rankaista jotakin kansanryhmää pakkotilanteessakaan iän perusteella liian kauan. Tri Jylhä sanoi YLE/ tv  A – studiossa ( 4.4.20 ) osuvasti , että määrä ei korvaa laatua elämisessäkään. Hän totesi esimerkkinä, että tietyissä miesikäryhmissä tapahtuu tilastojen mukaan muita ikäluokkia enemmän väkivaltarikoksia . Pitäisikö ko.ikäryhmään kuuluvat nuoret miehet asettaa ulkonaliikkumiskieltoon?

Onko jonkin ministeriön virkamiehellä salkussaan tietoa: kirjastossa, postissa, parturissa ja kampaamoissa käyvät kansalaiset levittävät yhteensä enemmän koronaviruksia enemmän kuin yli 70 -vuotiaat, mutta se on salaista tietoa? Uskaltaako Hallitus silloin myöntää, että niissä asioiminen on viruksen leviämisen kannalta yhteensä todennäköisempää  kuin ko. ikäluokkien ihmisten tapaamisessa , mutta silti nyt sallittua ? Tämä oli vain teoriaa !

Kehoitan silti kaikkia yli 70 – vuotiaita todella vielä harkitsemaan  ulos menemistä ja mieluimmin pysymään kotona. Jos tarvitsee apua ei pidä ujostella pyytää sitä. Tämän päivän ” talvisodan henkeä ” on, että me kaikki kansalaiset tottelemme jälleen  valtiovallan antamia määräyksiä ja rajoituksia unohtamatta ” maalaisjärkeä ” ! Autamme ja tuemme toisiamme. Nyt kuitenkin ilman pakkotyövelvollisuutta kuten esim. sotien aikana !

Asenteiden kuperkeikka

Nyt halutaan pitää juuri tämä  ” ongelmajäte ”  ( yli 70 – vuotiaat, johon itsekin kuulun ) liian kauan ulkona yhteiskunnasta  hyllyttämällä heidät koteihinsa . Ei lainkaan ajatella yksinäisiä kotiin jääviä todellisuudessa eikä siihen liittyviä monia negatiivisia mm. mielenterveydellisiä seurauksia. Kotona olevien seniorien ei pitäisi olla enää lainkaan yksinään kotioloissa ilman kontakteja!

Nyt puhutaan – päinvastoin kuin tähän saakka  puhuttu – vanhemmista ikäluokista ja eläkeläisistä positiivisesti ! Mitään heidän elintasoaan  parantavia muutoksia, jotka noudattavat muiden kansalaisryhmien elintason parannuksia  (esim. työeläkeindeksin muuttamista),  ei ole kuitenkaan haluttu soveltaa ja toteuttaa vieläkään työeläkeläisten kohdalla. Taitetun indeksin perusteella tapahtuvaa köyhtymistä lain perusteella ei haluta muuttaa siirtymällä puoliväli – indeksiin ( 50/50 ). Uskon, että koronaviruksen  laannuttua ei näitä työeläkkeitä ja verotusta koskevia epäoikeudenmulaisuuksia  korjata, vaan ne taas unohdetaan.

Toisin sanoen –  pelkään todella, että taitettua indeksiä ei muuteta, vaan työeläkeläisten köyhdyttämistä lain perusteella jatketaan tulevien eläkelästenkin kohdalla ! Katso alla oleva kuvio.

Voiko jokin taho päättäjistä väittää, että työeläkeläiset eivät köyhdy sitä enemmän taitetulla indeksillä, mitä kauemmin ovat eläkkeellä ? Juuri nyt työeläkkeelle jäävät saavat aluksi sen lähes 60 % palkastaan, mutta taitettu indeksin ansiosta eläkeläisten elintaso laskee vuosien myötä myös tulevaisuudessa. Työeläkelain tarkoitus oli ja on edelleen, että  ” elintason on eläkkeellä säilyttävä kohtuullisena ” ! ( kuvio Paavo J )

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu