Kansanedustajasta kansallissankariksi – sankarittareksi ?

motto: suuren kansanryhmämme köyhdyttäminen lailla on lopetettava

Monen maan historiassa on kansallissankareita. Ranskan historia tuntee Jeanne  d’Arcin, Italiassa on Garibaldi, Isossa-Britanniassa Churchill – meillä  kai ” Tuntemattoman sotilaan ” Rokka.

Urheilusankareita meillä Suomessa on vaikka kuinka paljon Paavo Nurmesta alkaen.

Voisiko nykypäivinä jokin kansanedustajistamme nousta kansallissankariksi? Voisiko hän olla kokoomuksen edustaja (Sari Sarkomaa tai Timo Heinonen), perussuomalaisten (Riikka Purra tai Ville Tavio), keskustan (Hannu Hoskonen tai Jyrki Lohi) ja kristillisten (Päivi Räsänen tai Sari Essayah).   Sari Tanus krist. -on sinnikkäästi esittänyt muutosta mm. kyselytunnilla. Demareilla on pari edustajaa (Kiljunen ja Gustafsson), jotka ovat yrittäneet myös muutosta. Heidän ehdotuksensa ovat oman puolueen nuoret ja naiset kaataneet.

Alla olevat muutokset ovat täysin mahdollisia! Riippuu siitä, ovatko ko. edustajat ymmärtäneet, mitä kansanedustaja voi tehdä? Toimia suuren kansalaisryhmän hyväksi parantaen samalla maamme taloutta.

Ennen kaikkea uskaltaa tehdä aloitteita. Ja saada oma puolueensa aloitteensa tueksi ja useiden muiden puolueiden tuki.

Miten se on mahdollista ?

Maassamme on työeläkeläisiä n. 1 , 4 miljoonaa. Heitä on kiusattu ns. taitetulla indeksillä 25 vuotta (Lipposen hallitus aloitti). He kaikki ovat maksaneet töissä ollessaan työeläkemaksua, joka on pidätetty lain mukaan heidän palkastaan sen suuruuden mukaan. Mitä korkeampi palkka, sitä kovempi maksu prosenteilla. Näin on tehty vuodesta 1962 alkaen. He ovat odottaneet, että heidän elintasonsa säilyy kohtuullisena eläkkeellä oltaessa kuten työelälelaki edellyttää.

On oikeudenmukaista, että ne, jotka ovat maksaneet palkastaan aikoinaan korkeampia työeläkemaksuja saavat eläkkeensä sen mukaan suurempina kuin ne, jotka ovat maksaneet pienempiä maksuja. Miksi tätä maksutapaa vuodesta 1962 lähtien pitäisi nyt muuttaa?

Näiden yllämainittujen edustajien ja heidän puolueidensa pitäisi tehdä vain:

muuttaa työeläkeindeksi ns. puoliväli-indeksiksi (korotuksissa 50 % palkkojen ja puolet elinkustannusten muutoksista)

tehdä ” kuoppakorotus ” eläkkeellejäämisvuoden mukaan porrastaen v: sta 1996 alkaen (kauppaneuvos Paavo Jauhiaisen laskelmat osoittavat senkin mahdolliseksi)

muuttaa eläkeläisten verotus samalla tasolle kuin vastaavasta palkkatulosta pidätetään

Kaikki nämä muutokset lisäisivät kotimaista kulutusta (samalla lisää alv:a), kaksi ensimmäistä kasvattaisivat verotuloja ja kaikki kolme lisäisivät ikäihmisten palveluiden kysyntää ja siten myös uusia työpaikkoja.

Samalla heidän pitää oikaista ” väärät” tiedot, joilla estetään ko. korjaukset.

Eläketurvakeskus ja työeläkeyhtiöt estävät nämä muutokset spekulatiivisillä laskelmilla, että eläkevarat eivät muka riitä ilman työeläkemaksujen korottamista.Näihin kaikki kansanedustajat uskovat ja  ne on oikaistava:

1. Työeläkevarat eivät muka riitä tulevaisuudessa eläkkeiden maksuun. Työeläkerahastot ovat nyt jo yli 230 miljardia. Sijoitustuotot ovat olleet 20 vuoden aikana 50 miljardia.Tuo summa tulee kasvamaan jatkuvasti.

Jo tämän vuoden tuotot ovat olleet yli 10 miljardia. Varovaisimpien laskelmienkin ( = pienet tuottoprosentit ) mukaan ne olisivat v. 2085 yli 700 miljardia ( = ETK ). Miksi rahastoja on paisutettava jatkuvasti ja tuottoja ei hyödynnetä eläkkeiden korotuksiin rahastoihin koskematta?

2. Ne käyttävät ennusteissaan tuottoprosenteina vain 2, 5 % ja 3, 5 % . Kuitenkin ko. prosentit ovat olleet yleensä n. 4 -5 % . Useiden muiden maiden vastaavien laitosten tuottoprosentit ovat olleet usein kaksinkertaiset eli n. 10 % – puhumattakaan muista vastaavista instituutioista. Työeläkeyhtiöiden riskinottoa sijoituksissa voitaisiin Eduskunnassa helpottaa lailla.

3. Niiden ennusteissa on  ihmisten eliniäksi esitetty yli 90 vuotta. Tilastokeskus arvioi sen n. 10 vuotta pienemmäksi. Sen vaikutus on ennusteissa melkoinen eli eläkkeiden maksut ovat tulevaisuusesssa pienempiä.

4. Maksamiamme työeläkemaksuja ” tuhlataan ” siten , että meillä on liikaa ko. yhtiöitä päällekkäisine kuluineen. Meillä riittäisi hoitamaan tätä toimintaa kaksi eläkeyhtiötä (Ilmarinen + Varma) ja KEVA KELAn tavoin. Kansanedustaja tai puolue, joka uskaltaa tehdä tämän rakennemuutoksen jää ikuisesti kansalaisten ja tulevien eläkeläisten muistiin.

Eikö teistäkin 1,4 miljoonan kansalaisen, jotka ovat rakentaneet tämän maailman onnellisimman maan, lailla köyhdyttämisen lopettaminen ja elintason korottaminen muiden kansalaisten tasolle, ansaitse näiden muutosten tehneille kansanedustajille kansalaissankarin nimityksen ?

+2
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu