Kaveria ei jätetä -periaate sopii eläkeläisille

Aina kun kansanedustajat kokoontuvat missä tahansa – yleensä eläkeläisten tilaisuuksissa – he ryhtyvät puhumaan vain ja ainoastaan kansan – takuueläkkeistä. Samalla he surkuttelevat niiden pienuutta. Ovat siinä oikeassa, mutta unohtavat kokonaan työeläkeläiset, joita on 1,4 miljoonaa. Kansaneläkkeesaajia on 576 994, joista pientä työeläkkettä saavista 33 % saa myös kansaneläkettä. Takuueläkkeensaajia on 103 500. Keskimääräinen kansaneläke on 313 41 €/kk ja keskimääräinen takuueläke vain 139 €/kk. Tätä eivät kansanedustajat tiedä. He luulevat , että nuo kaikki eläkeläiset ( kansan – takuueläkkeet ) saavat jokainen sen korkeimman kyseisen eläkkeen ! Kun hallitus korottaa jompaa kumpaa parilla kympillä, se toitottaa, että kyseinen ao. korkein eläke on kaikilla tuon isoimman eläkesumman suuruinen.

Kuinka työeläkeläiset voivat auttaa kansan – takuueläkekaveria ?

Työeläkkeitä maksetaan n. 27 miljardia vuodessa. Niistä he maksavat ( suurin osa pieniä = % alle 1.200 €/kk ) veroja n. 3, 7 miljardia. Arkipäivän kulutuksessa he maksavat alv – veroa arviolta

n. 6 miljardia eli yhteensä 9,7 miljardia.

KELA maksoi kansaneläkkeitä v. 2019 2,170 miljardia ja takuueläkkeitä 173 miljoonaa. Nämä molemmat yhteensä 2,343 miljardia.

Jos työeläkeläisten maksamat verot korvamerkittäisiin, niin niillä voitaisiin maksaa sekä kansan- ja takuueläkkeet ja voitaisiin korottaa kunnolla molempia. Kun otetaan huomioon vielä 1.4 miljoonan työeläkeläisen kulutuksestaan maksamat alv – verot, niin sitä perustellumpaa on nostaa ko. olevia eläkkeitä todella reilusti. Työeläkkeet on jokainen töissä ollut maksanut itse työeläkemaksua ( sitä enemmän, mitä isompi palkka on ollut ) työeläkettään varten. Ne on itse aikoinaan maksettu ja työeläkkeet maksetaan työeläkeyhtiöistä. Ne on rahastoitu ( nyt yli 200 miljardia ) ja niiden tuotot pitkällä aikavälillä aivan ” hirmuiset ”.

Kansan -ja takuueläkkeet sen sijaan maksetaan Valtion pussista ottamalla lisää lainaa.

Miksi Valtio ei toimi näin eli ” korvamerkkaa” eläkeläisten maksamia veroja ja käytä niitä sekä kansan – ja takuueläkkeiden korotuksiin ? Ne riittäisivät myös hoitohenkilökunnan palkkaukseen toteutettaessa lain pykälää 0. 7 hoitajaa hoidettavaa varten.

Miksi se haluaa pitää jatkuvasti kansan – ja takuueläkkeitä vuodesta toiseen liian alhaisina, koska korvameerkitsemällä eläkeläisten maksamat rahat riittävät kunnon korotuksiin. ?

Myös työeläkeläisiä köyhdytetään lain mukaan taitetulla indeksillä. Työeläkkeet eivät yksinkertaisesri riitä jatkuvasti nouseviin elinkustannuksiin. Siksi indeksin muutttaminen puoliväli – indkeksi nostaisi eläkeläisten ostovoimaa ja elintasoa .

 

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu