Lepertelevät mepit A-studiossa

Lepertely tarkoittaa sitä, että ollaan puhuvinaan tosissaan asioista, mutta ei puhuta niistä suoraan. Toinen sanonta kuuluu: ” puhutaa aidan seipäistä, mutta ei aidasta ” !

Neljä meppiämme (demari, vihreä, kokoomus ja keskusta) pääsivät ”sirkuttelemaan” (Ylen toimittaja Sirkkasen johdolla A-studiossa) ja kommentoimaan suhdettaan EU:n jättisuureen laina- ja avustustukipakettiin ja sen perusteisiin. Samoin Venäjän ja EU:n välisistä suhteista. Vain yksi heistä (Pekkarinen/ keskusta) oli tosissaan ja rehellinen mielipiteissään tukipaketista.

Hän (Pekkarinen) sanoi, että nyt tehdyt päätökset ovat vastoin EU:n perustamissopimusta. Yhteinen avustus- ja lainatuki sekä verotus ovat vastoin perussopimusta. Erityisesti kun isompi osa siitä on suoraa avustusta!

Demariedustaja (Heinäluoma) sanoi, että kv. kilpailussa USA jakaa jakaa tukirahoja bruttokansantuotteeseen verrattuna paljon suurempia summia. Mutta hän unohtaa, että se on liittovaltio, mutta Eurooppa ei ole ! Samoin hän sanoi Kiinan toimivan USA :n tavoin, mutta sekin on oma, yhtenäinen maansa kuten hänen mainitsemansa Iso-Britannia. Viittaan tällä samalla palstalla aikaisemmin julkaisemaani blogiini, kuinka koko summa olisi pitänyt erottaa kahteen osaan: avustus/laina ennen koronaa  ja toinen koronan aiheuttamiin lisäkuluihin. Nyt maiden hallitukset tulevat jakamaan 90 % saamistaan tuista oman harkintansa mukaan,vaikka edellytetään, että EU :n komissio valvoo, mihin tarkoituksiin muka kunkin ko. rahat jaetaan. Todellisuudessa on maita EU-maiden joukossa, jotka eivät tarvitsisi lainkaan lainaa eli taloutensa jo ennen koronaa hyvin hoitaneet maat (Niinistö). Toisin (hirtehishuumoristilla) sanoen korona on ” Taivaan lahja ” niille holtittomasti taloutensa hoitaneille – varsinkin monille etelän maille ! Ja jos tulevaisuudessa esim. Ranskan, Italian ja Espanjan pankit joutuvat taas vaikeuksiin, niin silloin kaivetaan jälleen käyttöön nämä yhteiset avustukset?

EU:N VENÄJÄN PAKOTTEET

Yleisesti katsottiin heidän mielestään riittävän, kun EU-maiden taholta tuomitaan riittävän kovalla äänenpainolla Venäjän opposition johtajan (Navalnyn) kohtelu ja kansalaisten  raaka hakkaaminen miliisien toimesta. Venäjän ulkoministeri vastaa yhtä kovilla sanoilla – ” jos haluat rauhaa valmistaudu sotaan ”! Näin asia on hoidettu pois päiväjärjestyksestä.

Kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä henkilöihin kohdistuviin pakotteisiin.  Ne muka riittävät? Eli Putin`in lähipiiriin kuuluviin oligarkkeihin kohdistuviin pakotteisiin tai niihin korkeimpiin virkamiehiin, jotka syyllistyivät oppositiojohtajan vangitsemiseen tai miliisien toimintaan.  Niillä ei käytännössä oli juuri vaikutusta. He kun voivat ostaa EU-maiden  esim. Maltan (Kyproksen) kautta rahalla EU-maiden passeja. Siten heidän perillisensä pääsevät elelemään ja opiskelemaan EU-maiden yliopistoissa. Eikä näillä virkamiehillä tai muilla henkilöillä ole suuria haluja liikkua Euroopassa. Monien EU – maiden rajakontrolli rajoilla ei ole tarkkaa, koska korruption voimalla ostettuja passeja voi käyttää lähes joka rajalla – kertovat monet asiantuntijat. Muut neljään kohtaan kohdistuvat pakotteet eivät paljon hätkäytytä Venäjää.

Ainoa todellinen pakote olisi ollut jo vuosia sitten ja erityisesti nyt Nord Stream -kaasuputken katkaiseminen. Siinä eräs mepeistä (Heinäluoma) osoitti olevansa entinen ”suomettumispoliitikko ”, joka haluaa jopa EU:n edustajana hyssytellä  naapuriamme. Jos EU tekee päätöksen putken katkaisemisesta – kuten monet 28 maasta niin haluaisivat – niin ei Venäjä voi meitä yksinään syyttää todellisista pakotteista. Hänen väitteensä, että ei EU voi päättää, mistä Saksa ostaa energiansa, tekee koko EU-maiden toiminnan todella naurettavaksi. Kukin maa voi siis itsekkäistä syistä toimia EU:n tekemiä periaatteita vastaan ! Mitä merkitystä näillä yhteisillä päätöksillä on, jos kukin maa voi toimia aivan kuten se itse haluaa oman etunsa mukaan? Unkarilla ja Puolalla on sen mukaan oikeus polkea oikeusvaltioperiaatetta ja demokratiaa kuten ne itse haluavat!

Hänen mielipiteensä, että ei aurinko- ja tuulivoimaa oli tänään saatavissa kertoo juuri sen, että ko. kaasuputki hidastaa näiden uusien energiamuotojen nopeampaa yleistymistä.

Väite, että jotkut esim. Saksa eivät halua katkaisemista, koska ne tarvitsevat kaasua lopetettuaan ydinvoimaloiden rakentamisen, on totta, mutta miksi kaasuputkia ei olisi voitu alun alkaen ohjata Ukrainan kautta, joka tarvitsisi juuri näitä tuloja ja haluaa EU:n jäseneksi. Putken rakentamista oli heti alussa innokkaana  kannattamassa Suomi (mm. Lipponen + Saksan Schröder – molemmat sdp). Kokoomuksen meppi (Virkkunen) todella korosti, että EU:n päätarkoitus on vähentää riippuvuutta Venäjästä – varsinkin sen agressiivisen viime vuosien toiminnan takia. Keskustan edustaja (Pekkarinen) totesi, että Venäjä tarvitsee Eurooppaa! Saksa voisi halutessaan saada USA:sta nestemäistä  kaasuksi muutettavaa energiaa. Vihreiden meppi (Niinistö) korosti ujosti, että on vähennettävä riippuvuutta Venäjästä. Saksan Vihreistä puolet äänesti Nord Streamia vastaan ja monet muut maat.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu