Leveät, mutta luiskat hartiat
motto: pakkotilanteessa puolustusmenoihin ja koronakuluihin löytyi rahaa miljardeja – nyt sitä on löydyttävä hyvinvointialueiden terveydenhoitoon ainakin saman verran
Yli kymmenen vuotta kehiteltiin SOTEa. Ensi se oli muistaakseni ” Paras – hanke ”. Siinä pyrittiin yhdistämään kaikkein pienimpiin kuntiin esim. terveysalalla yhteistoimintayrityksiä. Kuntia olisi sen mukaan ollut enää muutamia kymmeniä. Se kuitenkin kaatui. Sitten ryhdyttiin ajamaan SOTEa usean hallituksen aikana. Sipilän johtama hallitus kuitenkin ajautui umpisolmuun ja joutui luopumaan koko hankkeesta. Nyt sitten se kuitenkin onnistuttiin toteuttamaan tämän hallituksen aikana ja saatiin peräti 21 hyvinvointialuetta + Helsinki.
Kehuttiin – terveydenhoito nostetaan kunnilta leveämmille ”hartiollle”
Kunnilta siirrettiin pois vastuu ja rahoitus mm. terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Niille jäi hoidettaviksi mm. kulttuuriin, liikuntaanja pelastustoimeen liittyvät toiminnot.
Tuloksena heti aluksi on ollut kova kiinnostus monella taholla ko. alueiden johtotehtävistä. Miksi? Koska niihin valituille luvattiin heti aluksi jopa pääministerin palkkaa suuremmat tulot.
Siihen tuntui heti löytyvän rahaa. Mutta – kukaan ei ole laskenut julkisuudessa, paljonko esim. terveydenhoito kokonaisuudessaan parannuksineen tulee maksamaan? Ei esim. sitä, kun kaikilla alueilla on hoitohenkilöille ja muille maksettava samasta työstä sama palkka. Joillakin alueilla se merkitsee runsasta palkkojen korotusta. Hallitus pistää ”päänsä pensaaseen” kuin pupu ja piiloutuu työmarkkinajärjestöjen taakse piiloon. Asia ei muka kuulu sille. Kuitenkin päätettäessä hyvinvointialueiden tehtävien hoidosta ja niiden rahoittamisesta se lupasi, että rahat tulevat valtiolta! Valtiovarainministeri kiertää aina koko kysymyksen. ALFA-tv :n ohjelmassa SOTEkonsultti ( keskustan ex – puoluesihteeri ) ennustaa taloutemme täydellistä romahdusta, ellei jo nyt ryhdytä laskemaan ja varautumaan, paljonko ”leveille hartijoille ” siirretyt terveydenhoitomenot ovat?
Esimerkiksi sairaanhoitohenkilöstön ja vastaavien palkat ja niiden korotukset tulevat olemaan? Heidän palkkojaan on pakko korottaa nykyisten vaatimusten mukaan viivyttelemättä!
Miksi? Kun esim. ensihoitajien palkka Suomessa on vähän yli 2 000 €/kk, niin vastaavasti Ruotsissa samassa tehtävässä maksetaan 3 600 €/kk ja vuoden työskentelyn jälkeen korotus on 20 % . Miten meillä voidaan saada heidät pysymään raskaassa työssään, kun heitä on nyt jo vielä liian vähän. Yhä useammat heistä siirtyvät muihin töihin tai ulkomaille. Tämä ongelma kasvaa vuosi vuodelta.
Onko ratkaisuna, että yli 75-vuotiaiden sairaiden annetaan kuolla ennen aikojaan?
Tämä tuntuu olevan valtion ja hallituksen tahtotila? Näinkö hoidetaan kestävyysvaje ja huoltosuhde? Sairaanhoitajien ja kodinhoitajien palkkoja on pakko nostaa nykyisten vaatimusten mukaan vuosi vuodelta. Ne ovat jääneet jälkeen jatkuvasti. Ja hoitoalan koulutukseen tulevien halukkaiden määrää on lisättävä heti. Tämä ammatti on tehtävä houkuttelevammaksi työolosuhteita siten parantamalla, että jo lähitulevaisuudessa kussakin hoitopaikassa on riittävästi ammattitaitoisia hoitajia potilaiden määrään verrattuna. Tämä koskee kaikkia kansalaisia hoitolaitoksissa ja sairaaloissa eikä vain vanhusten palvelutaloja.
Tähän saakka ei ole milloinkaan ollut sopiva hetki heidän palkkojensa nostamiselle muihin vastaaviin, vaativiin ja vastuullisiin töihin verrattuna sitten ”sarisairaanhoitaja” -päivien 2000 -luvulla? Muilla aloilla ovat niiden työmarkkinajärjestöt osanneet röyhkeämmin hoitaa jäsentensä palkkatason.
Miten Suomi palkitsee sen hyvinvoinnin rakentajia heidän vanhoilla päivillään?
Ns. suuret ( 1945 synt. ) ja heitä vähän myöhemminkin syntyneet ikäluokat ovat työllään aikoinaan luoneet kaikki ne olosuhteet, joiden perusteella maatamme sanotaan nyt maailman onnnellisimmaksi. Heistä kaikki (suuret ikäluokat) ovat nyt eläkkeellä ja elävät vielä ehkä 10-15 vuotta (Tilastokeskuksen ennusteen mukaan eliniän ennuste on n. 82 v. – ei kuten ETK :n spekulatiivinen yli 90 v. ) Joutuvatko he nyt jättämään mahdollisesti sairastuttuaan maallisen vaelluksensa ammattihoitajien ja siksi vaillinaisen hoidon puutteen takia ennen aikojaan? Näin käy ellei nyt heti ryhdytä korjaamaan hoitajapulaa.
Edellisen hallituksen sote ja maakuntalaki uudistukse piti alkaa tuoda pitkässä juoksussa 3-4 miljardin säästöt. Harmi vain kun se meni kiville kalkkiviivalla. Helsinki joka vastusti nyt ex pormestari Jan Vapaavuren voimalla tulisesti sotea on nyt yksi omansa siis oikeastaan ulkopuolella soten.
Entiedä onko se soteluukulla valtiolta rahaa pyytämässä.
Muualla hyvinvointiallueiden rahoitus tulee valtiolta. Nyt tosin tuli kilpailevaksi puolustusmenot mutta lainataan ja aikanaan inflaatio syö vela.
Ilmoita asiaton viesti
Pitimän mennä infaktinjälkeiseen tarkastukseen, menin paikalle entisaikataulujen mukaan, sain terkkarista, ei ollut aikaa minulle, kerroin vaativani selvityksen ja lääkärin puheillepääsyä, jäin odottamaan, ystävällinen hoitsu tuli setvimään asiaani, saatiin labraasiat sovittua, sitten pyysin lääkärillepääsyä, valitettavasti lääkärini oli ottanut lopputilin, sanoin sitten toiselle, johon vastaus oli, valitettavasti KAIKKI lääkärit ovat ottaneet lopputilin ja jos hyvinmenee saa Hki sopimuslääkäriasiat kuntoon noin puolessa vuodessa, siis SOTE sinnitellään, ilman takuita, tosi hyvää ” palvelua ” 😂
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotuksesi on erinomainen ja taloudellinen. Annetaan yli 75 vuotiaiden kuolla omassa rauhassaan sen kummemin uhraamatta vähiä hoitoresurseja poismeneviin.
Itse olen 46 syntynyt
Ilmoita asiaton viesti