Leveät, mutta luiskat hartiat

motto: pakkotilanteessa puolustusmenoihin ja koronakuluihin löytyi rahaa miljardeja – nyt sitä on löydyttävä hyvinvointialueiden terveydenhoitoon ainakin saman verran

Yli kymmenen vuotta kehiteltiin SOTEa. Ensi se oli muistaakseni ” Paras – hanke ”. Siinä pyrittiin yhdistämään kaikkein pienimpiin kuntiin esim. terveysalalla yhteistoimintayrityksiä. Kuntia olisi sen mukaan ollut enää muutamia kymmeniä. Se kuitenkin kaatui. Sitten ryhdyttiin ajamaan SOTEa usean hallituksen aikana. Sipilän johtama hallitus kuitenkin ajautui umpisolmuun ja joutui luopumaan koko hankkeesta. Nyt sitten se kuitenkin onnistuttiin toteuttamaan tämän hallituksen aikana ja saatiin peräti 21 hyvinvointialuetta + Helsinki.

Kehuttiin – terveydenhoito nostetaan kunnilta leveämmille ”hartiollle”

Kunnilta siirrettiin pois vastuu ja rahoitus mm. terveydenhoitoon liittyvistä asioista. Niille jäi hoidettaviksi mm. kulttuuriin, liikuntaanja pelastustoimeen liittyvät toiminnot.

Tuloksena heti aluksi on ollut kova kiinnostus monella taholla ko. alueiden johtotehtävistä. Miksi? Koska niihin valituille luvattiin heti aluksi jopa pääministerin palkkaa suuremmat tulot.

Siihen tuntui heti löytyvän rahaa. Mutta – kukaan ei ole laskenut julkisuudessa, paljonko esim. terveydenhoito kokonaisuudessaan parannuksineen tulee maksamaan? Ei  esim. sitä, kun kaikilla alueilla on hoitohenkilöille ja muille maksettava samasta työstä sama palkka. Joillakin alueilla se merkitsee runsasta palkkojen korotusta. Hallitus pistää ”päänsä pensaaseen” kuin pupu ja piiloutuu työmarkkinajärjestöjen taakse piiloon. Asia ei  muka kuulu sille. Kuitenkin päätettäessä hyvinvointialueiden tehtävien hoidosta ja niiden rahoittamisesta se lupasi, että rahat tulevat valtiolta! Valtiovarainministeri kiertää aina koko kysymyksen. ALFA-tv :n ohjelmassa SOTEkonsultti ( keskustan ex – puoluesihteeri ) ennustaa taloutemme täydellistä romahdusta, ellei jo nyt ryhdytä laskemaan ja varautumaan, paljonko ”leveille hartijoille ” siirretyt terveydenhoitomenot ovat?

Esimerkiksi sairaanhoitohenkilöstön ja vastaavien palkat ja niiden korotukset tulevat olemaan? Heidän palkkojaan on pakko korottaa nykyisten vaatimusten mukaan viivyttelemättä!

Miksi? Kun esim. ensihoitajien palkka Suomessa on vähän yli 2 000 €/kk, niin vastaavasti Ruotsissa samassa tehtävässä maksetaan 3 600 €/kk ja vuoden työskentelyn jälkeen korotus on 20 % . Miten meillä voidaan saada heidät pysymään raskaassa työssään, kun heitä on nyt jo vielä liian vähän. Yhä useammat heistä siirtyvät muihin töihin tai ulkomaille. Tämä ongelma kasvaa vuosi vuodelta.

Onko ratkaisuna, että yli 75-vuotiaiden sairaiden annetaan kuolla ennen aikojaan?

Tämä tuntuu olevan valtion ja hallituksen tahtotila? Näinkö hoidetaan kestävyysvaje ja huoltosuhde? Sairaanhoitajien ja kodinhoitajien palkkoja on pakko nostaa nykyisten vaatimusten mukaan vuosi vuodelta. Ne ovat jääneet jälkeen jatkuvasti. Ja hoitoalan koulutukseen tulevien halukkaiden määrää on lisättävä heti. Tämä ammatti on tehtävä houkuttelevammaksi työolosuhteita siten parantamalla, että jo lähitulevaisuudessa kussakin hoitopaikassa on riittävästi ammattitaitoisia hoitajia potilaiden määrään verrattuna. Tämä koskee kaikkia kansalaisia hoitolaitoksissa ja sairaaloissa eikä vain vanhusten palvelutaloja.

Tähän saakka ei ole milloinkaan ollut sopiva hetki heidän palkkojensa nostamiselle muihin vastaaviin, vaativiin ja vastuullisiin töihin verrattuna sitten ”sarisairaanhoitaja” -päivien 2000 -luvulla? Muilla aloilla ovat niiden työmarkkinajärjestöt osanneet röyhkeämmin hoitaa jäsentensä palkkatason.

Miten Suomi palkitsee sen hyvinvoinnin rakentajia heidän vanhoilla päivillään?

Ns. suuret ( 1945 synt. ) ja heitä vähän myöhemminkin syntyneet ikäluokat ovat työllään aikoinaan luoneet kaikki ne olosuhteet, joiden perusteella maatamme sanotaan nyt maailman onnnellisimmaksi. Heistä  kaikki (suuret ikäluokat) ovat nyt eläkkeellä ja elävät vielä ehkä 10-15 vuotta (Tilastokeskuksen ennusteen mukaan eliniän ennuste on n. 82 v. – ei kuten  ETK :n spekulatiivinen yli 90 v. ) Joutuvatko he nyt jättämään mahdollisesti sairastuttuaan maallisen vaelluksensa ammattihoitajien ja siksi vaillinaisen hoidon puutteen takia ennen aikojaan? Näin käy ellei nyt heti ryhdytä korjaamaan hoitajapulaa. 

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu